Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rzeczywisty koszt budowy

Recommended Posts

Witam, odziedziczyłem działkę po rodzicach - budowlaną 10 arów. Chciałbym postawić coś bardzo małego dla 1 osoby np. http://projekty.muratordom.pl/projekt_ze-swietlikami,3151,0%2C0.htm?c=53&od=&o=raw_closed_state_cost

Jaki byłby rzeczywisty koszt budowy od zera do wprowadzenia? Jestem zupełnie zielony w tym temaciu i chciałbym przybliżoną cenę. Pozdrawiam

Zwróć uwagę, że musisz ponieść koszty, niezależne od wielkości domu (adaptacja projektu, przyłącza, mapy itp - to jest często kilkanaście tyś zł). Musisz w domu urządzić kuchnię i łazienkę. Nie wiem, czym dla Ciebie byłby ten dom, co będzie za kilka lat. Nie wiem, gdzie jest działka, ale tak mały dom może być bardzo trudny do ew. sprzedaży. Koszt m2 w tak małym domu będzie znacznie większy niż np w domu 60 - 70 m2 (a to i tak są małe domy). Generalnie, przemyśl, czy na pewno taki mały dom chcesz budować. Przejrzyj tematy o budowie domów do 200 i 300 tysięcy - to są trochę większe domy, niż ten pokazany przez Ciebie, ale pozwoli Ci to na jakąś orientację w kosztach.

Zwróć uwagę, że musisz ponieść koszty, niezależne od wielkości domu (adaptacja projektu, przyłącza, mapy itp - to jest często kilkanaście tyś zł). Musisz w domu urządzić kuchnię i łazienkę. Nie wiem, czym dla Ciebie byłby ten dom, co będzie za kilka lat. Nie wiem, gdzie jest działka, ale tak mały dom może być bardzo trudny do ew. sprzedaży. Koszt m2 w tak małym domu będzie znacznie większy niż np w domu 60 - 70 m2 (a to i tak są małe domy). Generalnie, przemyśl, czy na pewno taki mały dom chcesz budować. Przejrzyj tematy o budowie domów do 200 i 300 tysięcy - to są trochę większe domy, niż ten pokazany przez Ciebie, ale pozwoli Ci to na jakąś orientację w kosztach.

Każdy ma inna sytuację ale popieram zdanie przedmówcy, budowa tak małego metrażu wygeneruje i tak koszty stałe których sie nie da uniknąć a przy tak małym domku będzie to duży % kosztów.

Poza tym proponuję odwiedzić mieszkanie np. w bloku do wynajęcia o takim metrażu....

Ja byłem w czasie szukania mieszkania do wynajęcia i pamiętam to mieszkanie do dzis i swoja reakcję w duchu ;-)

Czyli w 50 tyś zł się nie zamknę? I nawet nie ma co myśleć? Szkoda... Na dom 100m2 mnie nie stać, a myślałem że wybudowanie takiego małego smyka będzie szybkie, tanie i przyjemne. A też nie chcę wynajmować całe życie. Życie... Dzięki za pomoc

Niestety ale przyłaczenie wody czy kanalizacji kosztuje tyle samo niezależnie czy dom 50 czy 200m2

Czyli w 50 tyś zł się nie zamknę? I nawet nie ma co myśleć? Szkoda... Na dom 100m2 mnie nie stać, a myślałem że wybudowanie takiego małego smyka będzie szybkie, tanie i przyjemne. A też nie chcę wynajmować całe życie. Życie... Dzięki za pomoc

pomysl o domku całorocznym ala taki letniskowy/goralski spokojnie spelni twoje wymagania. Do 50 tys sobie zorganizujesz a jak poszukasz to sa fajne projekty malych domkow jedynie jak przedmowcy mowia moze byc problem pozniej sprzedac bo zadna rodzina sie do takiego nie wprowadzi a bedzie sie to kojarzylo z takim domkiem na dziace....taniej pewnie bedzie wyburzyc dla dzialki jesli dobrze umiejscowiona;)