Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Viessmann, Junkers, Dietrich, Urlich ????????

idkam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybór pieca to sprawa indywidualna

Przy wyborze bierze się kilka powodów min. zasobność kieszeni (przecież standard życia no i wydatków dostosowujemy podświadomie do zarobków) :o

Dostępność serwisu na dany terenie ( dość ważne )

Jeśli mamy już upatrzonego fachowca to prawdopodobnie mamy też już i wybrany system jak i kotłownię :lol:

Piec kondensacyjny to przyszłość (chcecie czy nie ) na dzień dzisiejszy ma sens przy domach o większym metrażu

KAŻDY PIEC OD MORY PO VIESSMANA BĘDZIE JAKOŚ DZIAŁAŁ

Od piątku jestem posiadaczem kondensacyjnego Junkersa. Na razie jeszcze nie zamontowany, stoi w garażu a ja go podziwiam i podziwiam! :lol: Już się nie mogę doczekać zimy, żeby go odpalić! :D

niezły, mam do Ciebie pytanie. Razem z kotłem kupiłem u autoryzowanego sprzedawcy cały oryginalny system kominowy Junkersa (doprowadzenie powietrza do spalania szachtem kominowym). Jakie było moje zdziwienie, bo zamiast rur z nierdzewki otrzymałem plastikowe rury spalinowe. Co na to polskie przepisy? :o

mnie instalator namówił na De Dietrich 1-funkcyjny + zasobnik czeski 120 litrów, i jestem z niego b. zadowolony, bezawaryjny, dom 115 m2 i zużywa max przy minus 20-25 na zewnštrz 10m3 gazu przy temp w domu 18,5,a œrednio w zimie miesięcznie 200-300 zł z cwui i kuchenkš gazowš, a w lecie około 1m3 gazu na cwu, znajomy ma buderusa żeliwnego i na samš próbę instalacji pożarł prawie 3 m3 :lol:

Jeszcze raz w temacie przewodów spalinowych z tworzywa. Na infolini Junkersa uzyskałem zapewnienie, że jedyny wymóg to taki, że przewody odprowadzające spaliny które biegną w kotłowni do komina muszą być niepalne. I tu się zgadza- rura zewnętrzna jest z blachy. Gdybym miał jakiekolwiek problemy przy odbiorze domu mają mi przesłać wszystkie polskie atesty, aprobaty i dopuszczenia.

Sorry

Dyskusja pomiędzy producentami kotłów, kominiarzami i ministrstwem toczyła się na ten temat w na początku zeszłego roku. Ministerstwo jednoznacznie zakazało stosowania przewodów niepalnych - co oznacza ze jest zgoda tylko na tylko stal i ceramikę. Zapis na ten temat znajduje się w przepisach p.poż. w zwiazku z tym niestety atesty i certyfikaty (w tym CE) nic nie pomagają (tak jak antyradar - sprzedawac mozna stosować nie ). Oczywiście wszystko zależy od kominiarza, moga podpisać, że jest OK nawet gdy nie ma przewodów kominowych (patrz Usterka). W związku z tym poważniejsi producenci zostali zmuszeni do stosowania do swoich urzadzeń przewodów stalowych. (nawiasem mówiąc tylko w Polsce)

W temacie jest Ulrich - czy ktoś ma ten piec u siebie? Wykonaqwca instalacji namawia nas na Ulricha kondensacyjnego 21 KW, koszt ok 1100 euro plus vat, do neg.

Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tego pieca?

Ma być połączony z kominkiem z płaszczem wodnym i ewentualnie kolektorami płaskimi