idkam 29.08.2004 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Witam, przymierzamy się do budowy domu 136 m pow. użytkowej z użytkowym poddaszem Zastanawiam się nad piecem gazowym i nie wiem na jakiej firmie się skupić?Czy myśleś o piecu kondensacyjnym? Proszę o wskazówki. Dziękuję Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 29.08.2004 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 a może Termet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 29.08.2004 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Wybór pieca to sprawa indywidualna Przy wyborze bierze się kilka powodów min. zasobność kieszeni (przecież standard życia no i wydatków dostosowujemy podświadomie do zarobków) Dostępność serwisu na dany terenie ( dość ważne ) Jeśli mamy już upatrzonego fachowca to prawdopodobnie mamy też już i wybrany system jak i kotłownię Piec kondensacyjny to przyszłość (chcecie czy nie ) na dzień dzisiejszy ma sens przy domach o większym metrażu KAŻDY PIEC OD MORY PO VIESSMANA BĘDZIE JAKOŚ DZIAŁAŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 29.08.2004 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Hmmm, to co by Pan proponował???W miarę niezawodnego, do 5-6 tys. PLN, energooszczednego??? Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 29.08.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Np. Vaillant jednofunkcyjny (turbo ) niekoniecznie z oryginalnym zasobnikiem np. Quatro firmy Biawar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
botanika 29.08.2004 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Vaillant kondensat wiszący kupiłam przed Vat-em za 5500 w Krakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 29.08.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Od piątku jestem posiadaczem kondensacyjnego Junkersa. Na razie jeszcze nie zamontowany, stoi w garażu a ja go podziwiam i podziwiam! Już się nie mogę doczekać zimy, żeby go odpalić! niezły, mam do Ciebie pytanie. Razem z kotłem kupiłem u autoryzowanego sprzedawcy cały oryginalny system kominowy Junkersa (doprowadzenie powietrza do spalania szachtem kominowym). Jakie było moje zdziwienie, bo zamiast rur z nierdzewki otrzymałem plastikowe rury spalinowe. Co na to polskie przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 29.08.2004 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Oj niedobrze cała UE stoi na spalinach z plastiku ale u nas w kraju nad Wisłą tylko stal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 29.08.2004 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 No więc wytłumacz mi, jak to jest, że rury muszą być stalowe a wyjścia ze wszystkich kotłów kondensacyjnych (obojętne Junkers, Vaillant, Viessmann, De Dietrich...) są plastikowe i mają polskie aprobaty techniczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 29.08.2004 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Nie ja jestem od tłumaczenia czy tez od ustalania jakichś przepisów czy tez norm piec kondensacyjny ma wyjście z tworzywa a rura spalinowa w Polsce nie może być Musi być metal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 29.08.2004 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 pegaziatko, masz jakieś namiary na te atesty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 30.08.2004 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Ja mam kondensat Termeta. O kosztach nie mogę nic powiedzieć, bo jestem przed pierwszym odpałem, ale na fotkach mozesz obejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg74 30.08.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 mnie instalator namówił na De Dietrich 1-funkcyjny + zasobnik czeski 120 litrów, i jestem z niego b. zadowolony, bezawaryjny, dom 115 m2 i zużywa max przy minus 20-25 na zewnštrz 10m3 gazu przy temp w domu 18,5,a rednio w zimie miesięcznie 200-300 zł z cwui i kuchenkš gazowš, a w lecie około 1m3 gazu na cwu, znajomy ma buderusa żeliwnego i na samš próbę instalacji pożarł prawie 3 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 30.08.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Jeszcze raz w temacie przewodów spalinowych z tworzywa. Na infolini Junkersa uzyskałem zapewnienie, że jedyny wymóg to taki, że przewody odprowadzające spaliny które biegną w kotłowni do komina muszą być niepalne. I tu się zgadza- rura zewnętrzna jest z blachy. Gdybym miał jakiekolwiek problemy przy odbiorze domu mają mi przesłać wszystkie polskie atesty, aprobaty i dopuszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bren 30.08.2004 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Sorry Dyskusja pomiędzy producentami kotłów, kominiarzami i ministrstwem toczyła się na ten temat w na początku zeszłego roku. Ministerstwo jednoznacznie zakazało stosowania przewodów niepalnych - co oznacza ze jest zgoda tylko na tylko stal i ceramikę. Zapis na ten temat znajduje się w przepisach p.poż. w zwiazku z tym niestety atesty i certyfikaty (w tym CE) nic nie pomagają (tak jak antyradar - sprzedawac mozna stosować nie ). Oczywiście wszystko zależy od kominiarza, moga podpisać, że jest OK nawet gdy nie ma przewodów kominowych (patrz Usterka). W związku z tym poważniejsi producenci zostali zmuszeni do stosowania do swoich urzadzeń przewodów stalowych. (nawiasem mówiąc tylko w Polsce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 30.08.2004 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 jak jeszcze interesowałem się Junkersem, to twierdzili na infolinii, że to tworzywo jest niepalne i spełnia przede wszystkim polskie normy więc dołączam się (z ciekawości ) do pytań czy to jest zgodne z konstytucją czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 31.08.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 W temacie jest Ulrich - czy ktoś ma ten piec u siebie? Wykonaqwca instalacji namawia nas na Ulricha kondensacyjnego 21 KW, koszt ok 1100 euro plus vat, do neg.Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tego pieca?Ma być połączony z kominkiem z płaszczem wodnym i ewentualnie kolektorami płaskimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flayp 31.08.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 junkers, bez wątpienia, veissmann jest super, ale super kosztuje, junkers jest taki sam dobry i tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek33 31.08.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Dokladam glos za Junkersem ... dla mnie i zony wazne bylo to ze jest cichy w eksploatacji no i oczywiscie niezawodny, elektronika Boscha tez mowi sama za siebie. Ogrzanie 160 m2 domu kosztuje mnie ok. 300 PLN miesiecznie w najzimniejsze miesiące .... Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 31.08.2004 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 tzn. nie wydzielał wogóle kondensatu????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts