Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obiekt sportowy - odległość od granicy

Recommended Posts

Cześć wszystkim! To mój pierwszy post na forum ;)

Bardzo proszę o poradę, po przeczytaniu przepisów oraz tematów w internecie w dalszym ciągu nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Opis problemu:

Obiekt pod działalność sportową, o powierzchni około 700 m2, w sąsiedztwie działek rolnych. Odległość ściany z oknami od sąsiedniej działki rolnej to około 2,5-3 m. Przepisy mówią o odległości fasady od działki budowlanej. Plan zagospodarowania przestrzennego mówi: "nieprzekraczalna linia zabudowy – nie ustala się, z zastrzeżeniem przepisów o drogach publicznych". W jaki sposób interpretować przepisy dot. bezpieczeństwa pożarowego? Czy istnieje możliwość oddania budynku do użytkowania?

Bardzo dziękuję za pomoc!

W jaki sposób interpretować przepisy dot. bezpieczeństwa pożarowego? Czy istnieje możliwość oddania budynku do użytkowania?

Nie interpretuje sie tych przepisów tylko stosuje.

Ten budynek stoi ? Czy go planujesz wybudować? W obu przypadkach niezbędne są konsultację z rzeczoznawcą pożarowym -strażakiem. Nie tylko drogą dla wozów straży potrzebna ale i hydranty i takie tam inne zabezpieczenia.

A na rolnej wybudujesz obiekt sportowy?

Nie chodziło mi o to, że buduje na rolnej, tylko że odległość budynku od granicy działki rolnej może być poniżej 4m. Innymi słowy 4 metry obowiązuje dla działek BUDOWLANYCH, a niekoniecznie ROLNYCH - z taką się spotkałem interpretacją. Rozporządzenie na które się tu powołujemy, mówi o działkach budowlanych chociaż często rozciąga się przepisy również na działki rolne - niekoniecznie słusznie.

Jednak tutaj to nie bardzo ma znaczenie - sytuacja jest taka, że budynek miał być zbudowany 4m od działki a jest 2.5 i mogą być problemy z odbiorem.

4m od granicy i tyle, a co jak właściciel rolną przekształci na budowlaną i sprzeda?

To będzie miał na działkę budowlaną z budynkiem w granicy jakich są tysiące.