oto_masz 07.12.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Cześć wszystkim! To mój pierwszy post na forum Bardzo proszę o poradę, po przeczytaniu przepisów oraz tematów w internecie w dalszym ciągu nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Opis problemu: Obiekt pod działalność sportową, o powierzchni około 700 m2, w sąsiedztwie działek rolnych. Odległość ściany z oknami od sąsiedniej działki rolnej to około 2,5-3 m. Przepisy mówią o odległości fasady od działki budowlanej. Plan zagospodarowania przestrzennego mówi: "nieprzekraczalna linia zabudowy – nie ustala się, z zastrzeżeniem przepisów o drogach publicznych". W jaki sposób interpretować przepisy dot. bezpieczeństwa pożarowego? Czy istnieje możliwość oddania budynku do użytkowania? Bardzo dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 07.12.2016 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Nie przejdzie, 4m jest praktycznie święte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.12.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 W jaki sposób interpretować przepisy dot. bezpieczeństwa pożarowego? Czy istnieje możliwość oddania budynku do użytkowania? Nie interpretuje sie tych przepisów tylko stosuje. Ten budynek stoi ? Czy go planujesz wybudować? W obu przypadkach niezbędne są konsultację z rzeczoznawcą pożarowym -strażakiem. Nie tylko drogą dla wozów straży potrzebna ale i hydranty i takie tam inne zabezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 08.12.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Ale wydaje mi się, że te 4m dotyczy działek budowlanych, nie rolnych.Polecam lekturę http://www.oprawiebudowlanym.pl/ - fajny blog z tego typu problemami, można też zadać pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 08.12.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 4m od granicy i tyle, a co jak właściciel rolną przekształci na budowlaną i sprzeda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.12.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Ale wydaje mi się, że te 4m dotyczy działek budowlanych, nie rolnych. Polecam lekturę http://www.oprawiebudowlanym.pl/ - fajny blog z tego typu problemami, można też zadać pytanie. A na rolnej wybudujesz obiekt sportowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oto_masz 08.12.2016 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Cześć,dziękuję bardzo za odpowiedzi. Budynek stoi od około 10 lat, oczywiście na działce budowlanej. Bez geodety ciężko przeprowadzić pomiar odległości od granicy, wg projektu jest to własnie 4 metry. W rzeczywistości będzie mniej i stąd problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.12.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Stoi ale czy jest oddany odebrany? Czy projektowo ma funcje takie jak ma pełnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oto_masz 08.12.2016 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Nie jest oddany, właśnie w tym cały problem, aby go bez problemu oddać Projektowany był jako obiekt sportowy. Zostanie jednak wykonana dokumentacja powykonawcza, ponieważ trzeba przeprowadzić kilka modernizacji, jak np. rozbudowa łazienek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 11.12.2016 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 A na rolnej wybudujesz obiekt sportowy? Nie chodziło mi o to, że buduje na rolnej, tylko że odległość budynku od granicy działki rolnej może być poniżej 4m. Innymi słowy 4 metry obowiązuje dla działek BUDOWLANYCH, a niekoniecznie ROLNYCH - z taką się spotkałem interpretacją. Rozporządzenie na które się tu powołujemy, mówi o działkach budowlanych chociaż często rozciąga się przepisy również na działki rolne - niekoniecznie słusznie. Jednak tutaj to nie bardzo ma znaczenie - sytuacja jest taka, że budynek miał być zbudowany 4m od działki a jest 2.5 i mogą być problemy z odbiorem. 4m od granicy i tyle, a co jak właściciel rolną przekształci na budowlaną i sprzeda? To będzie miał na działkę budowlaną z budynkiem w granicy jakich są tysiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts