Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

alternatywa dla tynku termoizolacyjnego

Recommended Posts

Witam forumowiczów. Chciałem zapytać*o opinię w takiej sprawie. Otóż wybudowałem dom z porothermu 38 SI (sciana jednowarstwowa w zalozeniu ocieplana tynkiem termoizolacyjnym). W zalozeniu chcielismy miec z zona dom, ktory nie jest oblozony styropianem. Od samego poczatku zakladalismy ogrzewanie ekogroszkiem i na bazie doswiadczen znajomych majacych budnki o podobnych parametrach co nasz optymistycznie przyjmowalismy ze koszty ogrzewania beda dosc niskie i w tym temacie nic sie nie zmieni przez lata. Tymczasem okazalo sie w tym roku, ze prawodpodobnie powstanie nitka gazowa na ulicy.

Słowo "gaz" wszystko zmieniło. Ponieważ budynek nie jest jeszcze otynkowany z zewnatrz zastanawiamy sie zmiane sposobu docieplenia budynku (poza gazem maja na to wplyw rowniez trudnosci w znalezieniu odpowiednich fachowcow nakladajacych takie tynki - wolalbym zeby ktos nie uczyl sie fachu na mojej elewacji).

Ostatecznie zdecydujemy sie chyba na wełne mineralna o nieduzej grubosci (ok. 5 - 7cm) co dyktowane jest tym, ze mamy juz zalozone okna (szerokosc szpalety wyszlaby wowczas okolo 20cm) no a poza tym chyba wiecej nie trzeba :)

Co budzi moje watpliwosci. Kiedys byc moze nawet na tym forum czytalem, ze w przypadku ocieplen styropianem nalezy przeliczyc grubosci materialu na sciane oraz ocieplenia w taki sposob aby na styku tych materialow nie powstawala rosa na wskutek roznicy temperatur. Czy w przypadku zastosowania izolacji z welny takie ryzyko pojawia sie rowniez czy nie nalezy sie tym w ogole przejmowac?

Zna ktos moze jakies ciekawe / rzeczowe artykuly na ten temat ?

Pozdrawiam!

Gość Konto usunięte_1*
moim zdaniem styro najlepsze chociaż do tanich nie należy jako całości , ale skoro nie za bardzo w to chcesz iść to poczytaj i policz sobie tynk z perlitu , perlit jest bardzo dobrym izolatorem a i mechanicznie lepsze od pozostałych , warstwa jak pamiętam minimalna to 5 cm

moim zdaniem styro najlepsze chociaż do tanich nie należy jako całości , ale skoro nie za bardzo w to chcesz iść to poczytaj i policz sobie tynk z perlitu , perlit jest bardzo dobrym izolatorem a i mechanicznie lepsze od pozostałych , warstwa jak pamiętam minimalna to 5 cm

dzieki za odpowiedz, badalem temat tynkow z perlitem bo wlasnie na sciane z porothermu 38 jest specjalny tynk tego samego producenta. niestety jest na prawde bardzo drogi mi wyszlo z wyliczen za sam material ok. 20 tys. (na taki kompatkowy dom ok 150m2) niby wiedzialem o tym od poczatku ale nie myslalem ze beda jeszcze problemy ze znalezieniem odpowiedniej ekipy itp. w sumie styro tez nie wykluczam, ale nie wiem co lepsze styro czy welna (welna niby paroprzepuszczalna) oczywiscie biorac pod uwage ta nieduza grubosc izolacji

Gość Konto usunięte_1*
taka dobra rada , zapomnij o tak zwanym przepuszczaniu czy oddychaniu bo to naprawdę są bzdety niczym nie potwierdzone , a co do perlitu to za 3-4 tys masz materiał na 200m2 tynku o grubości 10cm , to tak z grubsza , cement, farba elewacyjna silikonowa , tylko kwestia ekipy fachmanów ale są takie

Co budzi moje watpliwosci. Kiedys byc moze nawet na tym forum czytalem, ze w przypadku ocieplen styropianem nalezy przeliczyc grubosci materialu na sciane oraz ocieplenia w taki sposob aby na styku tych materialow nie powstawala rosa na wskutek roznicy temperatur. Czy w przypadku zastosowania izolacji z welny takie ryzyko pojawia sie rowniez czy nie nalezy sie tym w ogole przejmowac?

To samo zjawisko występuje, tzn może wystąpić.