Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiertarko-wkrętarka do 600 zł

Recommended Posts

Witam,

Poszukuje wiertarko-wkrętarki do 600 zł z aku lit-jon. Wkrętarka ma być używana do drewna, metalu, płyt gk. Wiertarko wkrętarka nowa. Zależy mi by w zestawie były 2 akumulatory.

Zastanawiałem się nad :

DeWalt DCD734C2

Makita DF031DSAE

Makita HP331DSAE

Makita DF330DWEX3

AEG BS14G2 LI-152C

RCD18022L ONE+ 18 V 1,5 Ah RYOBI

Może uda się wam coś poleci lub wybrać coś z tego co podałem.

Edytowane przez Freta_90

Nie wiem czy Cię taka rada urządzi, ale ja mam model marki Parkside z Lidla i sprawdza się super. Znam ludzi, którzy mają też inne elektronarzędzia od nich i jeszcze nikt nie narzekał. Nawet niektórzy budowlańcy korzystają z tego sprzętu i są zadowoleni. Są trzy lata gwarancji, nie ma problemu z reklamacją, bo ten market raczej dba o poziom obsługi. Nie pamiętam w tej chwili dokładnie, ale te urządzenia są klonami private label dobrze znanych marek o niezłej renomie. Ja dokupiłem sobie wiertła w muntech24 i wszystko śmiga elegancko od dobrych trzech lat. Tylko nie było zapasowego akumulatora, ale nie zdziwiłbym się, gdyby dało radę dobrać pasujący zamiennik. Od razu zaznaczę, że nie używam tej maszynki intensywnie, ale dobrych opinii o tych produktach trochę jest. Musiałbyś tylko trafić z momentem, bo nie mają tego w stałej sprzedaży.

Te modele

DeWalt DCD734C2

Makita HP331DSAE

wyglądają tak samo.

Ten model Makita DF031DSAE również bardzo przypomina inny model DeWalt.

Wygoda tych narzędzi powinna być zbliżona. Chodzi o wyważenie i jak leżą w ręku.

Makita DF330DWEX3 to raczej sprzęt dla majsterkowiczów lub miłośników takiej konstrukcji. Mi to średnio odpowiada ale każdy ma inne upodobania.

RCD18022L ONE+ 18 V 1,5 Ah RYOBI nie miałem do czynienia.

AEG BS14G2 LI-152C może być też wygodne. Najlepiej przymierzyć te narzędzia w sklepie.

Rozbieżności w jakości się nie spodziewam.

Gdy sprawdzałem w sklepie dla mnie najlepiej leży w ręku DeWalt i już nie pamiętam jakiś model AEG zrobił pozytywne wrażenie.

Makita nie robi na mnie wrażenia ale to starsze modele, które kiedyś sprawdzałem. Tych nowych nie miałem w ręku.

Co to za prace, jakieś specyficzne?

Ogólnie ta wkrętarka 14,4V powinna wystarczyć do wszystkiego podczas remontów.

Nawet DCD710S2 10,8V spokojnie sobie radzi w zastosowaniu domowo warsztatowym i przy remontach też daje radę. Składanie mebli, konfirmanty, wiercenie w ścianach pod kołki do 6-8mm, montaż płyt gipsowych bez zająknięcia. Oczywiście nie jest to sprzęt do ciężkich obciążeń np. do wiercenia otwornicami choć sporadycznie daje radę ale słychać że sprzęt pod czymś takim zaczyna się męczyć.

Do bardziej wymagającej i ciągłej pracy lepszy będzie DCD734C2 14,4V

DCD790D2 do codziennej walki na placu budowlanym będzie jeszcze lepszy, tym bardziej że paleta narzędzi w systemie 18V jest obszerna. Ta wkrętarka powinna sobie poradzić ze wszystkim bez problemu. Sam się przymierzałem do tego modelu bo mi się spodobał. Obroty 2000rpm przydają się podczas wiercenia w drewnie, szybciej idzie przez co jest jak by większy komfort.

Nie musi to być ten producent tylko podaję przykład na badzie tych modeli.

Edytowane przez Lars

Niezła opcja ta gwarancja i cena też. Ciekawe czy Metabo sprzedaje same narzędzia bez baterii i ładowarki. Jeżeli tak to jest nad czym myśleć w przypadku planów dokupienia kolejnego narzędzia w systemie 18V.

Kiedyś te narzędzia były ciężkie. Z tego co widzę 14V i 18V waży 1,4kg-1,6kg z baterią do 2Ah.

Uchwyt wiertarski 10mm tylko i tego nie rozumiem przy tak mocnym sprzęcie.

Edytowane przez Lars

• 2 weeks później...
Ja używam tej ostatniej od *****i. Kupiłem ją, bo ma bezszczotkowy silnik, a też używam do drewna i poprzedni sprzęt mi się mocno grzał w twardych deskach. Tu nie ma tego problemu. Mam też wrażenie, że mimo takiej samej baterii, jak w poprzedniej, ta pracuje dłużej, ale nie mam pewności ;) Mam też kilka innych sprzętów***, do których pasują te same baterie, więc to bardzo ułatwia mi pracę. Myślę, że będziesz zadowolony z zakupu. Pozdrawiam! Edytowane przez Tomaszs131
Reklama

• 2 weeks później...