Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna ... drewnian, czy PCV z oklein? drewnopodobn? ???

Jakie okna PCV czy drewniane?  

101 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie okna PCV czy drewniane?

Recommended Posts

po tym co robili wyoknawcy z moimi oknami przez 3 miesiące od ich wstawienia nigdy w życiu nie zdecydowałbym się na wstawienie okien drewnianych. To istna masakra.

To nie może dyskredytować okien drewnianych. Psy raczej wieszaj na wykonawcach i ... mniej żal do siebie że takich zatrudniłeś.

Przy okazji polecam - 21 argumentów na rzecz okien drewnianych - http://szkielet.com.pl/21/

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chcialem na poczatku miec okna drewniane i zadne inne, bo kolor, bo naturalnosc, bo drewno itp. Ostatecznie zakonczylismy na oknach pcv- Profil deceuninck- okucia ROTO NT w okleinie mahoniowej. Zadecydowalo kilka rzeczy:

1)dostalismy w dobrej cenie( nizej niz drewno ) okna w okleinie mahon,

taki kolor jak chcielismy, z okuciami natywlamaniowymi i szybami P4 a koszta juz zaczelismy liczyc, bo na stanie surowym wydatki to sie dopiero zaczynaja.

2)Odpada nam klopot z konserwacja co kilka lat( tak, tak nawet dzis co kilka lat trzeba malowac okna.

3) Przy oknach pcv nie musialem sie martwic, ze wilgoc z tynkowania im zaszkodzi, a znowu gdyby wstawiac po tynkowamiu, to bym sie martwil, ze instalacje mi ktos ukradnie( miedz ), bo budynek niezamkniety. A tak plastik wstawiony i zadna woda mu nie straszna.

4)Producent okien ma siedzibe w Poznaniu i serwis jak na razie byl na kazde zawolanie. Kilka razy bylem na warsztacie i ogladalem moje okna w trakcie produkcji.

Oczywiscie, ze chcialbym miec drewno, ale jestem zadowolony z tych okien co mam i mam nadzieje, ze sie beda dalej dobrze spisywac. Okleina jest nakladana w takiej technologii, ze sie na pewno nie odklei, a co do zolkniecia, to moze biale moga, ale nie slyszalem, zeby zzolkly okleiny drewnopodobna, a przy lakierowaniu nieodpowiednim lakierem okien drewnianych to kolor moze sie zmienic.

Pozdrawiam

Jankes

Czy chciałby Ktoś mieć w domu plastikowe meble?

Jejku - po co wywazac tworte dzrwi

Podoba ci sie drewno - miej

inny woli PCV - niech ma

a zalety jednych i drugich kazdy z was dostrzeze mieszkajac w wymarzonym domu

po co tak sprawe stwaiac? Moze tez wolalbys krew pobierana miec strzykawka debowa zamiast z pcv? co chiwla zepewne kazdy jakis pomysl na zdyskredytowanie jednego czy drugiego materialu wymysli a pytanie bylo proste - za i przeciw - drewno czy pcv

Dreniana stolarka - wymaga konserwacji (malowania) i tak naprawde z drewna to juz tylko same wlokna zostaly - reszta to ta chemia ktorej tak wszyscy w PCV sie obawiaja

PCV - dawniej nie nadajaca sie do powtornego przerobu teraz sie to zmienilo, i realnie ja wad nie widze

a estetyka? Hmmm..... z odleglosci 20 metrow konia z rzedem temu co PCV odrozni od drewna w stolarce

aaaa zapomnialem - podnoszony czesto argument ze drewno "oddycha"

hmmm..... ciekawe jak? majac w sobie preparaty przeciw wilgoci, grzybom., plesni, powloke lakiernicza - ciekawe jak oddycha, a jesli oddycha, to czym my - domownicy - oddychamy? zapachem lasu czy tej chemi, ktora w srodku jest?

a szczelnosc? jest identyczna, gdyz i jedne i drugie wymagaja rozszczelnienia lub mikrowentylacji by jakikolwiek ruch powietrza w pomieszczeniu byl

Ja biorę plastiki - nie do odróżnienia od drewnianych (z okleiną), ładne, trwałe, nie wymagają lakierowania (dodatkowe koszty i praca). Ekologiczne i przeżyją nas wszystkich. No i cena.

A Święta Bożego Narodzenia i tak są lepsze o czym wszyscy wiedzą :D

Pzdrw

Beata

To nie może dyskredytować okien drewnianych. Psy raczej wieszaj na wykonawcach i ... mniej żal do siebie że takich zatrudniłeś.

Matko! Ludzie! Ależ wy drażliwi jesteście! Przecież ja nie wieszam psów na oknach drewnianych! Napisałem, tylko że ja bym takich nie wybrał zwłaszcza teraz, gdy wiem jak bardzo w dupie moje okna mają różni wykonawcy. I nie dlatego, że są złe. Tylko dlatego że są za dobre, za drogie i za delikatne i nie widzę sensu rzucania pereł przed wieprze.

mniej żal do siebie że takich zatrudniłeś.

Och jakiż to ja żal mam do siebie! Jak mi teraz przykro, że nie robiłem castingu wykonawców i nie kazałem im obierać jajka na twardo, żeby zobaczyć czy chłopy delikatne i troskliwe, czy grubociosane z nich pachołki! Gdybym się bardziej przyłożył, gdybym nie był takim niechlujem, jak robole, to teraz miałbym te piękne drewniane okna i nie budził się noc zlany zimnym potem czując że właśnie wydzielają się węglowodory aromatyczne z płonących plastikowych ram w moim domu z cholernej, radioaktywnej cegły.

Powinienem się wstydzić!

Ja biorę plastiki - nie do odróżnienia od drewnianych (z okleiną),(...)

Jeszcze nie widziałam okien w okleinie "nie do odróżnienia od drewnianych". Ja odróżniam drewno od okleiny na pierwszy rzut oka, nawet w przelocie z okien samochodu. A żeby się pomylić z bliska, trzeba zamknąć oczy...

Żeby nie było wątpliwości: nie mam absolutnie nic przeciw oknom plastikowym. Mamy takie obecnie w mieszkaniu i sprawują się dobrze. Są niewątpliwie tańsze, nie wymagają konserwacji, słowem, mają dużo zalet. Nie uważam też, że są brzydkie.

Ale okleina wygląda jak podróbka drewna, a nie jak drewno, nie ma co się łudzić.

21 zalet okien drewnianych. Pisał to producent okien drewnianych - żadnych konkretów. A najlepsze to z tym, że przy pożarach nie wydzielają trujących substancji. Śmiechu warte. A co z lakierami i impregnatami.

Nic nie mam przeciwko oknom drewnianym ale argumenty powinny być realne i prawdziwe. Okna drewniane mają największą wadę. Wypaczają się od wilgoci i rozsychają i na to nie ma metody. A ponadto trzeba je malować. A malowanie renowacyjne - każdy wie jak wygląda - to nie malowanie fabryczne. Inna wada to nigdy nie wiadomo jakiego drewna użyto do wyprodukowania klejonki i jjakiego kleju. To nie jest do sprawdzenia. Tu tylko można liczyć na uczciwoąść producenta.

21 zalet okien z drewna od 10 do końca to slogany w stylu "Polska Zjednoczona Partia Robotnicza przewodnią siłą narodu". Początek to takie ble-ble.

Ale to dyskusja do końca świata i jeden dzień dłużej.

O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia. Jeden woli jajeczko, drugi przezent pod choinkę.

w temacie drewno-pcv - juz odzywac sie nie bede

Wojciechu - spokojniej troszke - komu sie co podoba i na co go stac - niech kupuje. Argumentacje o pozarze czy innych kleskach zywiolowych zostaw w spokoju gdyz jak sie glebiej w temat wejdzie to jak zobaczysz ogien to spieprz.... ile sil w nogach a nie jak moja znajoma tuz pod krata zaczadziala i zeszla gdyz ktos na osiedlu nie pomyslal o idiotycznych pacholkach i samochodach parkujacych i dojazd do plonacego domu uniemozliwiajacych - szkoda jej, mialaby teraz 24 lata. Sprawa bardzo glosna w 98 roku na Sadybie

pattaya jak tylko moja wiedza pozwoli - jasne ze sie wypowiem :) Pewnym ulatwieniem byloby znac wymiary najwiekszych twych okien i czy biale czy kolor - to pozwoli opinie swa wyrazic i mnie, i Pchelkowi

magmi - pozazdroscic tylko sokolego wzroku - bez komentarza

mieczotronix ach ty bezwstydny - ladnie to takim byc? ;)