Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna ... drewnian, czy PCV z oklein? drewnopodobn? ???

Jakie okna PCV czy drewniane?  

101 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie okna PCV czy drewniane?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem z każdego systemu „PCV” i „drewna” można zrobić piękne okna.

Wszystko zależy od osoby która je wykonuje, a później montuje.

W całej dyskusji trzeba pamiętać ze:

Profil nie jest PCV tylko PVC lub po polsku PCW. Czyli niema okna plastikowego tylko z polichlorku winylu co zmienia własności okna.

Oczywiście tez okno nie jest drewniane tylko odpowiednio klejone, a powierzchnia konserwowana i lakierowana co również zmienia własności okna.

Wszystko to są składniki materiału z którego jest zrobione okno. Wnikanie który materiał jak może szkodzić jest bez sensu ponieważ materiały otrzymują odpowiednie atesty, karty techniczne itd.

Jako ciekawostkę na tym forum powiem ze PVC jako jedyny materiał z którego produkuje się okna jest materiałem bezwonnym. Stad tez w Niemczech buduje się osiedla dla alergików z zastosowaniem wyłącznie okien z PVC. Wszystkim osobom które są uczulone, polecam PVC

Okna „z drewna” maja przewagę w stolarce nietypowej, można wykonać dowolne kształty łukowe i to co je wyróżnia o bardzo małym promieniu. Wszystkim osobom które poszukują okna z małym promieniem łukowym polecam „drewniane”.

Tak jak widać na tym drobnym przykładzie po prostu odpowiedni materiał spełnia inne oczekiwania.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Pchełek - drewniane się wypaczają od wilgoci, a plastikowe od nagrzwewania się od słońca - wątek o OknoPlaście.

Odnośnie malowania renowacyjnego, to wygląda praktycznie jak fabryczne. Miałem okazję to robić bo sobie drzwi tynkiem akrylowym załatwiłem. Farba ta sama, od producenta okien.

A rzeczywistość jest taka, że każdy wybiera co mu pasuje i to jego sprawa.

Tylko prośba, przestańcie z tym, nie napiszę jakim moim zdaniem, argumentem, że plastików nie trzeba malować i to jest najważniesza cecha na świecie.

PL

Buszujacy pieknie to ujales :) tylko jedn zastrzezenie mam - PVC to z angielska a PCv lub PCW to po polsku - a material w sumie ten sam

O alergikach tutaj nikt nie mysli ;) ich nie ma ;) - wiec dodatkowej zalety PVC nie dostrzega ;)

Co do lukow - fakt - malych w PVC sie nie da ale inne - a i owszem :) i nawet slicznie wychodza jak ci od Łuków dobrzy sa :)

http://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/Zabia_Wola/luk_z_w.jpg

piekniej bedzie wygladal niebawem - juz elewacje czynia :)

Jareko

Być może są tutaj rodzice których dzieci maja problemy z uczuleniami

Co do Twoich łuków są piękne tylko ................ja pisałem o małych oknach łukowych.

oj wiem Buszujacy - wiem :) a co do luczkow - zalezy od systemu ale w wiekszosci wypadkow minmalny promien to 430 mm

(np. w Salamandrze 2D - 450mm)

Robi się z tego drugi wątek szukam "dobrych okien".

Mam okna PCV i dlaczego.

Ale do rzeczy:

- przeraził mnie fakt aby utrzymać gwarancję i rękojmię producent zaleca malowanie takich okien po 3 latach przez firmę specjalistyczną wskazaną przez Niego.

To samo było przy stolarce wolomin, oraz okna oferowane przez firmę VIDOK. Dlatego też zdecydowałem się na PCV.

Po dwuch latach jestem bardzo zadowolony.

Ha ha ha ale Panowie macie dobry humor

Ja bym ujął to tak

Nie da się zrobić taniego dobrego okna z „drewna” ponieważ materiał jest bardzo wymagajacy w transporcie i produkcji, natomiast tanie okno z PVC też nie będzie dobre - bo to onacza ze ktos na czymś zaoszczedził.

Pozdrawiam