Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna ... drewnian, czy PCV z oklein? drewnopodobn? ???

Jakie okna PCV czy drewniane?  

101 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie okna PCV czy drewniane?

Recommended Posts

W Niemczech okien z pvc nikt nie kupuje do tzw. domów jednorodzinnych

A wiecie dlaczego?

BO SĄ BRZYDKIE

...nikt też nie stosuje okładzin typu SIDING

BO SĄ BRZYDKIE

Fakt - w Polsce ludzie nie mają pieniędzy (jesteśmy najbiedniejszym krajem Unii Europejskiej).

Zatanawiam się jaka będzie wartość za 15 lat domów budowanych metodami oszczędnościowymi - myślę, że niska i problem będzie sprzedać.

:cry:

charli jestes rewelacyjny ( taki sam jak na forum oknonetu ) tam rowniez popisywales sie podobnymi argumentami. jednak do tej pory nie moge zrozumiec po co niemca fabryki profili jesli nie robia okien dla siebie.

a tak na marginesie niedawno wrocilem z francii i niemiec i zastanawia mnie jak to jest ze firmy majace podobny profil jak Ty czy Jareko sprzedaja 80% stolarki w pcv czyzby polacy jezdzili tak daleko i kupowali u nich okna?

O`k - w Niemczech sprzedaje się ok. 60% pvc - 40% drewna w Polsce 80% pvc i 20 % drewna.

Natomiast pvc nie podoba mi się i już - co argumentuję tak jak argumentuję i nie jestem dealerem (producentem też zresztą nie).

Pozdrawiam Cię czmirek

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jareko,

a czy we Wrocławiu też okna wstawiasz? :D

Cholerka - niestety nie - choc w 2000 malo brakowalo bym w Twoim miescie trzy wiezowce oknami obskoczyl - niestety - nie doszlo do skutku

Bylem kilka razy i kurcze - podoba mi sie Wroclaw, podoba jak cholera - ma swoj klimat choc powoli go traci

Ale na specjalne zyczenie to i do piekla pojade wstawic okienka o ile zarobie choc kilka zlotych na tym ;) :lol:

Wiem - pazerny jestem - takie czasy he he he

Dzisiaj byłem we Wrocławiu na ul. Strachowickiej w firmie KBE Polska - kiedy skończą remonty skrzyżowań ? Korki jak w Warszawie a miasto 3 x mniejsze :lol:

Charlie Skad masz te dane o Polsce? jakies przeklamanie - 59 czy tez 58% to PVC reszta to drewno. Jakos nie odstajemy od zachodu ;) (dane z sondy Muratora rok 2003)

a z tym olowiem jak sie tli - raaaany kolejna glupote palnoles propagandowa - zanim zapali ci sie okno to juz cale wnetrze plonie a czlek w srodku przypomina kurczaka z rozna. Tak samo z palacego okna drewnianego wydzielaja sie zwiazki toksyczne z chemi jaka drewno jest nasaczone - poczynajac od kleju do klejonki poprzez wszystkie impregnaty na warstwie wykonczeniowej konczac. Jest jedno co odroznia te dwa materialy jak juz jest pozar - drewno pali sie az sie spali - PVC topi sie i wypala ale jest materialem samogasnacym. Musze poszperac w swych materialach gdyz mam opinie Strazy pozarnej dopuszczajacej bez zastrzezen PVC do obiektow wszelakich - nawet tych narazonych na pozar a bedecych duzymi skupiskami ludzkimi gdzie wymogi sa bardzo rygorystyczne. A tak na marginesie - ostatnio wspolpracujac ze strazakami wykonuje dla nich okna do klap (okien) dymowych z automatyka - chca tylko PVC lub aluminium gdzy tylko te materialy spelniaja wymagania - powinno to dac wam do myslenia co do tego pozaru

co do pkt.5 - ciekawe spostrzezenie tylko majace sie nijak do realiow - KBE - 14 lat u mnie w domu - nie ujrzalo jeszcze ani razu kosmofenu gdyz wystarczy myc - po prostu myc chyba, ze ktos leniwcem jest i robi to tylko z okazji pielgrzymki Papieza do Polski - wtedy to i kosmofen nie pomoze ;)

co do pkt.12 - tak to chemia ale molekularnie zwiazana - nic swobodnie nie wydziela sama z siebie - takie jest PVC. POdnosicie powoli takie argumenty z kosmosu ze zastanawiam sie jeszcze raz powtarzajac - czemu uzywacie tego cholernie trujacego i zabojczego PVC wlasciwie na kazdym kroku?

Trzymacie dlugopisy z PVC, strzykawki z PVC, lodowka wewnarz z PVC, pojeminki na zywnosc z PVC i przykladow moznaby mnozyc mnozyc w nieskonczonosc - tylko po co?

Juz bylo nie raz powiedziane - wybor materialu zalezy od klienta i realnie roznic poza oknami w drewnie czy PVC nie ma - reszta to mozliwosci zastosowania i co do lukow masz czesciowo racje

naprawde zostawie juz ten watek bo coraz wieksze banialuki wypisujecie a o tym co sie komu podoba a co nie - od dawna waidomo ze o gustach sie nie dyskutuje :)

Jareko,

Cholerka - niestety nie - choc w 2000 malo brakowalo bym w Twoim miescie trzy wiezowce oknami obskoczyl - niestety - nie doszlo do skutku

Bylem kilka razy i kurcze - podoba mi sie Wroclaw, podoba jak cholera - ma swoj klimat choc powoli go traci

Ale na specjalne zyczenie to i do piekla pojade wstawic okienka o ile zarobie choc kilka zlotych na tym ;) :lol:

Dzisiaj byłem we Wrocławiu na ul. Strachowickiej w firmie KBE Polska - kiedy skończą remonty skrzyżowań ? Korki jak w Warszawie a miasto 3 x mniejsze :lol:

wroclaw to takie dziwne miasto ze korki sa zawsze niezaleznie od pory dnia i roku." remonty skoncza sie 1 wrzesnia" cytat za rzecznikiem ZDiK we wroclawiu reszta jest milczeniem. moze nie na temat ale w paryzu sa tez korki a miasto liczy 12 mil. wiec wielkosc nie ma nic do rzeczy.

zgadzam sie z tym ze mozesz argumentowac w sposob jaki chcesz ale nie mozesz podawac nieprawdziwych danych statystycznych. pozdrawiam i zwolennikow i przeciwnikow drewna i pcv (pvc).

Jareko,

Remonty dopiero się zaczęły, potrwają - jak sądzę - do zimy.

chyba będę jeździć do pracy rowerem ...

A Wrocław wcale nie traci fajnej atmosfery - to super fajne rozrywkowe miasto. No i chyba najłagodniejszy klimat w Polce - zawsze jest cieplej niż gdzie indziej :D

"...Ciekawi mnie w czym wciaz przeciwnicy PCV wode sobie na harbate grzeja? Czy w czajniku ze znienawidzonego PVC czy na gazie w blaszanym imbryczku?

Czy opieraja sie jak zastrzyki im robia strzykawka ze znienawidzonego PVC?

Czy w domu maja meble drewniane - kupowane na pchlim targu i pammietajace ksiecia Jozefa ;) czy tez wyroby drewnopodobne wnetrze zapelniaja?

takich przykladow mmozna by mnozyc i mnozyc ........"

Nie jestem żadnym przeciwnikiem PCV. Pisałem tylko o moich odczuciach ponieważ nie wyobrażam sobie okien PCV z parapetami z PCV w salonie z kominkiem z piaskowca, drewnianym parkietem itd - po prostu DLA MNIE okna PCV są nienaturalne i nie pasuja do mojego gustu!!! - To wszystko.

P.S.

Co okna mają wspólnego z czajnikiem, strzykawkami itd???????? - to chyba nie do rzeczy; bez przesady.

:o

To tak jakbym teraz zapytałe czy twoi klienci mają wieźbe z PCV, lub używają tworzywowych zapałek (a może zapalniczki). Skupmy się na temacie.

Drewno to zawsze drewno i nic tego nie zastąpi (ani panele, ani plastik, itd)

jedynym twoim argumentem to ten tekst wyzej ... :-?

to ja napisze tak - PVC to zawsze PVC i nic tego nie zastapi ( ani drewno ani inne drewnopodobne rzeczy... ).

niech dotrze w koncu do ciebie ze to jest sprawa indywidualna dla kazdego ... i zadne argumenty a juz napewno takie jak twoje nie maja tu znaczenia ...

wszyscy przeciwnicy "plastiku" tutaj pisza wlasnie w tym tonie - prawie obrzydzenia do PVC wiec powinni wtedy powyrzucac te wszystkie czajniki itp. ...

ja nie mam obrzydzenia do drewna i dlatego z checia zrobie sobie dreewniana podloge ...

czy teraz ma to jakis sens dla ciebie ?

Drewno to zawsze drewno i nic tego nie zastąpi (ani panele, ani plastik, itd)

jedynym twoim argumentem to ten tekst wyzej ... :-?

to ja napisze tak - PVC to zawsze PVC i nic tego nie zastapi ( ani drewno ani inne drewnopodobne rzeczy... ).

niech dotrze w koncu do ciebie ze to jest sprawa indywidualna dla kazdego ... i zadne argumenty a juz napewno takie jak twoje nie maja tu znaczenia ...

wszyscy przeciwnicy "plastiku" tutaj pisza wlasnie w tym tonie - prawie obrzydzenia do PVC wiec powinni wtedy powyrzucac te wszystkie czajniki itp. ...

ja nie mam obrzydzenia do drewna i dlatego z checia zrobie sobie dreewniana podloge ...

czy teraz ma to jakis sens dla ciebie ?

RolandB

...czy to nie pomyłka???

... tekst o czajnikach to nie mój... :o

P.S.

Co okna mają wspólnego z czajnikiem, strzykawkami itd???????? - to chyba nie do rzeczy; bez przesady.

:o

To tak jakbym teraz zapytałe czy twoi klienci mają wieźbe z PCV, lub używają tworzywowych zapałek (a może zapalniczki). Skupmy się na temacie.

ja wiem ze nie twoj tylko probowalem ci zrocic uwage na zwiazek ktoego nie zauwazylec ...

pozdrawiam

Moja Niunia już powtarza"mama, no wylońć juź tego konputela,plosie..."A mama jak się wciągnęła w wątek o okienkach, to "wylończyć się nie mozie". Ale Niunia dziś 1. dzień w w przedszkolu...cóż starzeje się człowiek. A co do okien, to [b]Każdyma po trochu rację[/b]Bo zależy, na czym komu zależy :D

A dla mnie, jak to dla kobiety, ma ładnie wyglądać i styl domku ma mi tworzyć i nawet bramę do garażu zrobię drewnianą, ,choć to niepraktyczne.Ale dziękuję bardzo za wszystkie rady, bo teraz wiem, jak swoje okienka mam chronić przed tynkarzami i innymi "nicponiami".Ale jakbym stolarkę miała mieć białą, to było by PCV...no i może trochę szkoda, bo by mi Jareko zamontował :wink:

fajny temat sie rozwinal i jak widze konca brak

mowiac o czajnikach i strzykawkach chcialem tylko zatwardzialym przeciwnikom PVC powtarzajacym banialuki o jego szkodliwosci uzmyslowic ze jest to mateial wszechobecny w naszym zyciu i wlasciwie juz nie mozemy sie bez niego obyc. W samochodach coraz wiecej PVC - dlaczego? gdyz do ponownego przerobu nadaje sie jak zaden inny material (tak ja to postrzegam :) ) Wszedzie go coraz wiecej gdyz material to naprawde pd wieloma wzgledami i wygodny i trwaly - choc zabawaki z PVC moj syn dokladnie niszczy - ale i stalowe by na wiory przerobil ;)

Cala dyskusja - ze powtorze po raz kolejny - nie ma glebokiego sensu

Dla jednych Drewno i tylko Drewno

dla innych PVC i tylko PVC

i jak widze wlasnie tego typu argumentacja przewaza oraz powtarzanie sloganow - merytoryki i potwierdzonych faktow jest w tej dyskusji niewiele

dla mnie - jest obojetne - i jedno i drugie - jak sie komus podoba :)

ale z swiadomego wyboru zajalem sie tylko stolarka PVC i aluminiowa - a dlaczego? nie bede sie rozpisywal gdyz znow watek rozdmucham a jak ktos powiedzial - wrocmy do sedna :)

PVC sprzedaje się bardzo dobrze - napewno w większych ilościach niż drewno. Jest materiałem wszechobecnym w naszym życiu i bedzie.

Natomiast wybór rodzaju stolarki otworowej jest rzeczą indywidualną a zwykle finansowymi podstawami decyzji kupna jest cena.

Pozdrawiam wszystkich potencjalnych kupców drewna i pvc.

Moja Niunia już powtarza"mama, no wylońć juź tego konputela,plosie..."A mama jak się wciągnęła w wątek o okienkach, to "wylończyć się nie mozie". Ale Niunia dziś 1. dzień w w przedszkolu...cóż starzeje się człowiek. :wink:

Oj nie przesadzaj - od razu starzeje sie ;) Moj dzis kryzys przechodzil - powiedzial, ze za zadne skarby do przedszkola nie pojdzie - i moja Pani ulegla - nie poszedl :(

a co do okien - kazdemu wzgledem gustu i potrzeb :)

No i po przedszkolu. Nie chce chodzić i koniec. Nie będę przecież mojego Skarbunia stresować.Jak spojrzy na mnie błagalnie tymi najbardziej błękitnymi na świecie ślepkami, to człowiek wymięka.

A wracając do tematu, coby się jeszcze nie skończył (Mieczo...Rewelacja... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol

Lepsze PCV czy drewno?

Obiektywnie lepsze jest drewno, bo jest droższe A cała sprawa opiera się na prostej jak drut zasadzie rynkowej:im większa wartość, tym wyższa cena

Ta wartość to właśnie trwałość, wygląd, prestiż, gwarancje, itp.itd.

Gdyby okna z PCV były lepsze, to były by droższe, wszystko inne to argumenty subiektywne....

A to, że okna drewniane są lepsze (to rynek tak zadecydował), wcale nie oznacza,że okna z PCV są złe.Wprost przeciwnie, również są bardzo dobre, a dla wielu subiektywnielepsze.

I całe szczęście, bo już i tak stolarka coraz droższa, bo drewno na zachodzie w cenie.

Obiektywnie lepsze jest drewno, bo jest droższe A cała sprawa opiera się na prostej jak drut zasadzie rynkowej:im większa wartość, tym wyższa cena

Gdyby okna z PCV były lepsze, to były by droższe, wszystko inne to argumenty subiektywne....

Ups... A sprawdzales ceny plastikow i drewna w jakiejs nieco bardziej wymagajacej konfiguracji? Szyby P4, zabezpieczenia WK2, jakies okno niestandardowe? Ja sprawdzalem i plastiki byly drozsze vide lepsze od drewnianych. :o

Pieczara

Jareko. Chowaj dobrze synka, coby moja Księżniczka miała w kim wybierac za parenaście lat. :wink: Zobacz, oboje nie chcą do przedszkola. Cóż za zgodność charakterów! :D

:) :) :) a ladny z niego facet :) nozki ma takie zgrabniutkie a pupenke oj oj oj bedzie miam podstawy by takze przebierac ;)

ma trzy latka a dryblas taki ze nadazyc z kupowaniem nowych ubranek nie moge - juz ma 107cm jak prawie pieciolatek - ale mowic w jezyku zrozumialym dla mnie nie potrafi :( moja polowka za tlumacza robi ;)

a juz myslalem ze watek umarl smiercia naturalna ;) (to o wyzszosci jednego nad drugim ;) )

Ups... A sprawdzales ceny plastikow i drewna w jakiejs nieco bardziej wymagajacej konfiguracji? Szyby P4, zabezpieczenia WK2, jakies okno niestandardowe? Ja sprawdzalem i plastiki byly drozsze vide lepsze od drewnianych. :o

Pieczara

Pieczarko ;) (moge tak milusinsko zie zwrocic?) - wybacz - ale nie wiem skad tak ci wyszlo ze PVC drozsze - doplaty do P-iles tam i okuc wszedzie sa podobne (max 5% roznicy) - moze trafiles na jakiegos dealera co cene ci zawyzyl okrutnie i stad ci tak wyszlo? Lub inny drewnem handlujacy na skraju bankructwa i po kosztach sprzedawac zaczal? ;)

Nie ma co ukrywac ze dreniane okna dobrej firmy sa drozsze od nawet obustronnego koloru w PVC i ta tendencja bedzie sie poglebiac gdyz material ten drozeje i drozec bedzie