Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna ... drewnian, czy PCV z oklein? drewnopodobn? ???

Jakie okna PCV czy drewniane?  

101 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie okna PCV czy drewniane?

Recommended Posts

Okna z drewna są droższe nie dlatego że są lepsze od PVC. One są jednakowo dobre.

Droższe są dlatego, że droższy jest materiał do ich produkcji czyli ramy. Drewno drożeje bo go jest coraz mniej. PVC drożeje w mniejszym stopniu - ale jego surowce są nieograniczone a uwzględniając możliwość recyklingu to jest ich wystarczająca ilość na następne 500 lat.

Droższa jest produkcja okien drewnianych - dochodzą takie operacje jak frezowanie ram, ich szlifowanie, gruntowanie, lakierowanie - tych operacji nie ma w oknach z PVC. droższe są urządzenia. Do okien z PVC wystarczy piła, wiertarko-frezarka do otworów, zgrzewarka, stół do szklenia i okuwania. W oknach drewnianych dochodzi kosztowna strugarka czterostronna, czopiarka, szlifierka, cała linia lakiernicza z suszarnią - to kosztuje.

Więc nie wstawiajcie bajek że to co droższe jest lepsze.

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sluchajcie.

Dyskutowac sobie mozna z teoria, ale z faktami nie. Fakty sie opisuje i wyjasnia.

Ja nie mowie, ze PVC jest drozsze w kazdej konfiguracji, bo jestem pewien ze tak nie jest! Ja tylko sprawdzilem ze moje okna sa u Pinusa i Urzedowskiego TANSZE niz Aluplast (6 i 4 komorowy), Salamander (5 i 3 komorowy) i napisalem to w ktoryms poprzednim poscie. Kropka.

Tak byc nie musi zawsze. Ale zadalem sobie trud pozbierac rozne oferty (w Wawie akurat to proste, bo sie spaceruje w sobotnie przedpoludnie po Bartyckiej i po tygodniu sa juz wszystkie). Ja to sprawdzilem, wiec nie dyskutujmy wiecej, ze to nie mozliwe, OK?

Mozemy teraz to sobie wyjasniac zawyzona cena u dealerow, albo bankructwem Urzedowskiego, ale moje troche niestandardowe okna tak wlasnie maja.

Jeszcze raz napisze, ze nie oznacza to wcale, ze kazdy bedzie mial tak samo (moze ja jakis przystojny jestem i tak dzialam na delerow okien?). I jeszcze raz napisze, ze o wyborze drewno-PCV decyduje gust i preferencje, a nie czynniki obiektywne (jak cena, wyglad, bezpieczenstwo - bo te sa porownywalne, a w dodatku jedni wola jak cena jest duza, bo "lepsze" (?), a inni ze mala, bo tansze).

Paru poprzednikow juz zwrocilo uwage, ze dyskutujemy tu o gustach. Wiec poniekad ta dyskusja jest jalowa.

Pozdrawiam

Pieczara.

zarowno jeden jak i drugi material ma swoje wady i zalety - oby tylko zgodnie ze sztuka zrobiony byl a lata sluzyc Wam bedzie

Nie żartujesz? Okna PVC mają wady? Jakoś rzadko o nich piszesz. A dasz radę je wszystkie teraz wymienić? Myślę, że wielu forumowiczów ucieszyłoby się.

Pchelek

Wiedziałam że włoże tylko kij w mrowisko, ale nie mogłam się powstrzymać, bo tyle przy tym temacie bzdur, że głowa boli.

Proszę Cię bardzo, przeczytaj jeszcze raz uważnie, bo przecież Ty dokładnie potwierdziłeś to , co napisałam.

Jeszcze raz.

Stolarka drewniana jest coraz droższa, bo drewna coraz mniej, a skoro rośnie wartość surowca, to i produktu gotowego (i nie mówię tu o mahoniu meranti z plantacji).

I tu się zgadzamy, prawda?

Równocześnie wzrasta popyt na taki produkt wśród klientów, którzy cenią sobie właśnie tę wyjątkowość i ekskluzywność.

A powyższe cechy składają się właśnie na wartość rynkową, ta z kolei na cenę.Ale subiektywne odczucie wielu może być zupełnie inne i to, co dla jednych jest wartością (np. dla mnie większa elegancja drewna), dla innych będzie zwykłym snobizmem.

Wlasnie mimilapin( myle czasem sie w pisowni Twojego nicka - przepraszam :oops: ) zgadzam sie z Toba ze w tym watku duzo bzdur a dyskusja wogole nie ma sensu.

Mysle ze autor powinnien dolaczyc ankiete do tematu i sprawdzac tylko ile % ludzi woli drewno a ile pcv , bo chyba o to autorowi tematu chodzilo, a nie o to zeby sie klocic co ladniejsze - bo to rzecz wzgledna.

mimilapin zostaw ten watek - naprawde dyskusja ta nie ma znaczenia - i tak kazdy zainteresowany wybierze to co mu w danym materiale sie bardziej podoba.

Wszyscy prezentuja tu subiektywne oceny - Ty takze. Obiektywnej romowy tu nie bylo i nigdy nie bedzie gdzyz nie ma tu wymiany faktow i rzeczowych porownan - powielanie tylko stereotypow i czesto zaslyszanych opinii majacych sie nijak wobec adan i praktycznych obserwacji

najlepszym ropzwiazaneim byloby w koncu zamknac ten watek gdyz

o gustach i preferencjach sie nie dyskutuje :)

za pomyslem Agnieszki1 - zapraszam na http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=420434#420434

Na jesień polecam knendle ze śliwkami.A robi się je tak:

1.ugotowac ziemniaki, ostudzić i zemleć lub dokładnie ugnieść

2.dosypujemy mąkę, 1 jajko i łyżkę stopionego masełka

3.robimy zgrabne kuleczki, do środka wkładamy słodką węgierkę i trochę cukru

4.wrzucamy na wrzątek, chwilę gotujemy po wypłynięciu, polewamy śmietanką lub masłem, posypujemy cukrem.....mniam mniam

Na jesień polecam knendle ze śliwkami.A robi się je tak:

1.ugotowac ziemniaki, ostudzić i zemleć lub dokładnie ugnieść

2.dosypujemy mąkę, 1 jajko i łyżkę stopionego masełka

3.robimy zgrabne kuleczki, do środka wkładamy słodką węgierkę i trochę cukru

4.wrzucamy na wrzątek, chwilę gotujemy po wypłynięciu, polewamy śmietanką lub masłem, posypujemy cukrem.....mniam mniam

Idę Ugotowac ziemniaki, to jutro będą pyzy dla Łobuziaka małego , bo duży właśnie pływa z delfinami parę tysięcy km stąd i trochę mi tęskno.

a próbowałeś po wyjęciu z wody podsmażyć je na masełku?

też pyszne i chrupiące do tego :wink: