Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blat kuchenny - granit satynowany


Aa123456

Recommended Posts

Witam,

bardzo spodobał mi sie granit satynowany jako blat kuchenny. Widziałem to w różnych wizualizacjach, studiach itp ale nie trafiłem jeszcze osoby która miałaby taki kamień u siebie. Czy ktoś z Was ma taki blat lub zna kogoś kto go ma? Od kamieniarzy słyszałem skrajne opinie, od bardzo pochlebnych aż do takich że się nie da. Chciałbym się dowiedzieć o kwestie użytkowe, czy rzeczywiście zdarzają się sytuacje że się wybarwia, czy trudno się go czyści, czy imprengowanie przeszkadza w jego używaniu w sensie że trzeba pilnować aby nie było bezpośredniego kontaktu z żywnością. Dużo się tego nasłuchałem i chciałbym usłyszeć opinie użytkownika.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nam odradzono ten granit satynowany we wszystkich miejscach, gdzie pytaliśmy o blat granitowy do kuchni. Bardziej i tak podobał nam się polerowany, więc łatwo to przeboleliśmy i nie upieraliśmy się przy nim ;). A argumenty na nie dla satynowanego, to takie, że jest trudniejszy w utrzymaniu czystości, a poza tym częściej stosuje się go na zewnątrz niż w środku. Ale jak ktoś się uprze, to te argumenty nie będą mieć przecież żadnego znaczenia ;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

My mamy taki u siebie, ciężko mi się wypowiadać już teraz, jak będzie zachowywał po czasie ale nie ma żadnych trudności z bieżącym utrzymaniem czystości, nie widać na nim smug tak jak na polerowanym. Generalnie zasady dla polerowanego i satynowego są takie same należy je co jakiś czas impregnować i uważać z tłuszczami, tzn jeśli wyleje nam się tłuszcz i go wytrzemy to nie ma problemu ale jeśli zostawimy butelkę z tłustym spodem na godzinę dwie to plama gwarantowana, to samo z pryskajacym tłuszczem wokół kuchenki, trzeba od razu wycierać, tyczy się to obu rodzajów powierzchni.

http://images81.fotosik.pl/244/7b8dbe83cca1390f.jpg

Edytowane przez Beata&Slawek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 months później...
Zgadzam się z przedmówcą blat kuchenny z satyny jest porównywalny w utrzymaniu w czystości z blatem w polerze. Smugi nie są tak mocno widoczne co stanowi napewno zaletę. Cenowo też nie ma różnicy więc wszystko pozostaje w gestii co kto lubi i co komu się podoba.Na rynku jest bogata gama środków do impregnacji kamienia,które dostępne są w sprzedaży np. firmach kamieniarskich.Ja stosuje impregnat firmy xxxxx do poleru i szczerze polecam. Edytowane przez Greengaz
reklama
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...