Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Ostatnio odebrałam mieszkanie i mam problem z podłączeniem oświetlenia. W pomieszczeniu będą dwa źródła światła: lampa i tasma led. W puszcze znajduje sie kabel do lampy (jest w nim prad), i kabel do listwy led w ktorym nie ma w ogóle prądu (jest tylko włożony w ścianę, nie podpięty do niczego). Jak mam to podpiąć pod wyłącznik żebym miała obydwa źródła światła?

https://forum.murator.pl/topic/224914-jak-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-dodatkowy-kabel-do-wy%C5%82%C4%85cznika/

Istotą problemu jest odnalezienie końca przewodu, który ma zasilać ledy. Nie wiem w jakim systemie ułożona jest instalacja, ale może nie podłączono go w której z puszek podsufitowych. W każdym razie niech autor wyjaśni co ma na myśli pisząc "jest tylko włożony w ścianę, nie podpięty do niczego". Jest dostęp do końcówek przewodu czy nie.
W każdym razie niech autor wyjaśni cma na myśli pisząc "jest tylko włożony w ścianę, nie podpięty do niczego". Jest dostęp do końcówek przewodu czy nie.

Jeden koniec przewodu znajduje sie w puszce razem z przewodem zasilajacym lampe, a drugi koniec wychodzi ze sciany przy podlodze (tam ma byc zasilanie led). I ten wlasnie przewod nie jest zasilany zadnym pradem... Jak go podlaczyc ?

Jeden koniec przewodu znajduje sie w puszce razem z przewodem zasilajacym lampe, a drugi koniec wychodzi ze sciany przy podlodze (tam ma byc zasilanie led). I ten wlasnie przewod nie jest zasilany zadnym pradem... Jak go podlaczyc ?
Żyłę niebieską do przewodu N zasilającego, żyłę brązową lub czarną do wyjścia wyłącznika, żyłę z-ż do przewodu ochronnego zasilania.

Może być ?

Ja bym pytającej poradził jednak skorzystanie z pomocy osoby mającej wiedzę w temacie. Podłączenie taśmy led to jednak coś więcej niż podłączenie tradycyjnej oprawy.