lexi88 09.12.2016 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 WitamOstatnio odebrałam mieszkanie i mam problem z podłączeniem oświetlenia. W pomieszczeniu będą dwa źródła światła: lampa i tasma led. W puszcze znajduje sie kabel do lampy (jest w nim prad), i kabel do listwy led w ktorym nie ma w ogóle prądu (jest tylko włożony w ścianę, nie podpięty do niczego). Jak mam to podpiąć pod wyłącznik żebym miała obydwa źródła światła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 09.12.2016 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Ta taśma LED to na jakie zasilanie jest przewidziana ? Jeśli 12V to kabel nie został podłączony ze względu na montaż transformatora zasilającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 09.12.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Istotą problemu jest odnalezienie końca przewodu, który ma zasilać ledy. Nie wiem w jakim systemie ułożona jest instalacja, ale może nie podłączono go w której z puszek podsufitowych. W każdym razie niech autor wyjaśni co ma na myśli pisząc "jest tylko włożony w ścianę, nie podpięty do niczego". Jest dostęp do końcówek przewodu czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lexi88 09.12.2016 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 W każdym razie niech autor wyjaśni cma na myśli pisząc "jest tylko włożony w ścianę, nie podpięty do niczego". Jest dostęp do końcówek przewodu czy nie. Jeden koniec przewodu znajduje sie w puszce razem z przewodem zasilajacym lampe, a drugi koniec wychodzi ze sciany przy podlodze (tam ma byc zasilanie led). I ten wlasnie przewod nie jest zasilany zadnym pradem... Jak go podlaczyc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.12.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Jeden koniec przewodu znajduje sie w puszce razem z przewodem zasilajacym lampe, a drugi koniec wychodzi ze sciany przy podlodze (tam ma byc zasilanie led). I ten wlasnie przewod nie jest zasilany zadnym pradem... Jak go podlaczyc ? Żyłę niebieską do przewodu N zasilającego, żyłę brązową lub czarną do wyjścia wyłącznika, żyłę z-ż do przewodu ochronnego zasilania. Może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 09.12.2016 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Ja bym pytającej poradził jednak skorzystanie z pomocy osoby mającej wiedzę w temacie. Podłączenie taśmy led to jednak coś więcej niż podłączenie tradycyjnej oprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts