replo 09.12.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Witam, Hydroizolacja balkonu po raz n-ty Niestety pojawil sie problem i nie moge znalezc na niego rozwiazania. Chodzi o poprawne wykonanie balkonu(hydroizolacja itd). Plyta balkonowa byla zalewana wraz ze stropem. Miedzy balkon a strop zostal wlozony lacznik termiczny isocorb. Balkon zostal zazbrojony zgodnie z wytycznymi producenta i kierownika budowy. Gorna plyta balkonu zostala wylana ze spadkiem ok 2 stopni. Okno balkonowe zamowilismy i wstawilismy z zastosowaniem cieplego montazu. Co za tym idzie miedzy oknem a murem jest tasma uszczelniajaca. Dodatkowo to okno balkonowe jest usadowione bezposrednio na stropie przy uzyciu systemowego poszerzenia. Jak w takim przypadku powinnismy wykonac kolejne warstwy balkonu. (rozpoczynajac od hydroizolacji a konczac na plytkach ceramicznych)? Glownie chodzi mi o hydroizolacje polaczenia miedzy drzwiami balkonowymi a plyta balkonowa tak aby nie zniszczyc tasmy uszczelniajacej. Kiedy bede mogl przystapic do zrobienia hydroizolacji? Na wczesna wiosne chcialbym zrobic wylewki w domu (i przy okazji na balkonie). Nie mam miernika do mierzenia wilgotnosci betonu. Plyta balkonowa zostala wylana 1,5 roku temu, ale ze wzgledu na panujace warunki atmosferyczne nie jestem w stanie stwierdzic jaka jest wigotnosc betonu (woda opadowa nigdy nie stala na balkonie). Moze moge zbic jakis tymczasowy daszek tak aby nie padalo na balkon i np po 3 tygodniowym suszeniu zrobic hydroizolacje. Kolejna sprawa to otynkowanie tego balkonu od spodu. jako ze mamy zamontowany lacznik termiczny isocorb, to nie musze ocieplac od dolu plyty balkonowej. Co zrobic aby tynk nie odpadal platami od balkonu bez zamontowania styropianu? PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 09.12.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Jak od spodu balkonu przykleisz kilka cm styropianu i otynkujesz w standardzie to chyba nic się nie stanie - ile bedzie kosztować 3 cm styro + tynk na parę m2???. NIe musisz zgrzewać papy na ten balkon. Możesz przykleić membrany http://www.ceresit.pl/produkty/produkty-do-izolowania-i-renowacji-budowli/membrany-izolacyjne/bt-18 (to jest przykład, są podobno lepsze PCI, basf itp). Przyklejając taką membranę nie zniszczysz taśm. Membranę przykejasz na poszerzenie okienne tak aby wylazła pod samą ramę okna. Hydroizolacja wylewki oraz płytki też mają wejść pod ramę okna. Niestety membrana jest cholernie droga. Teraz to pogoda lipa do takich rzeczy i obawiam się, że długo tak może być. Ja u siebie robiłem po upałach na koniec sierpnia. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
replo 12.12.2016 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Witam, Co do tynkowania na styropianie to w tym przypadku podyktowane jest tylko i wylacznie wzgledami estetycznymi. Nie podobaja mi sie grube i masywne plyty balkonowe. Jezeli istnieje jakis sposob aby tynk nie odchodzil od betonu to bede wdzieczny za porady.. Zna ktos jeszcze inny (tanszy) sposob na hydroizolacje balkonow i sposob na zrobienie tego w okresie okolozimowym? PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts