Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłączenie kominka

krakus84

Recommended Posts

Witam forumowiczów.

Zakupiłem wkład kominkowy Zibi z kratki.pl.

Chciałbym go sam podłączyć i mam kilka pytań odnośnie podłączenia rury spalinowej do komina i do wylotu spalin z wkładu.

Średnica komina fi200 (Presto ceramiczny)

Średnica wylotu spalin z kominka fi180. Zakupiłem odpowiednią przejściówkę ze sznurem którą łączy się komin ceramiczny z rurą stalową. Problem w tym, że po włożeniu tej przejściówki jest luz ok 7-8 mm. Czy trzeba to czymś uszczelnić? Może wymienić sznur na grubszy? Czy taki luz jest prawidłowy.

Druga sprawa to luz pomiędzy wylotem spalin z kominka a rurą stalową. Luz wynosi 5mm. Czym to uszczelnić? Czy owinięcie rury sznurem i nałożenie jej na wylot spalin z kominka załatwi sprawę?

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Dziekuje za odpowiedz. Pierwszy problem rozwiazany.

Jezeli chodzi o drugi to jaka redukcje.

Producent podaje wymiar fi178 na wylocie a rura ma fi180 co daje luzu 1mm z kazdej strony (teoretycznie). W praktyce jet tak jak na zalaczonym zdjeciu.

Dostalem wykaz zamawianych elementow od producent i nigdzie tam nie bylo napisane ze ma byc jakas redukcja.

Dziekuje za odpowiedz. Pierwszy problem rozwiazany.

Jezeli chodzi o drugi to jaka redukcje.

Producent podaje wymiar fi178 na wylocie a rura ma fi180 co daje luzu 1mm z kazdej strony (teoretycznie). W praktyce jet tak jak na zalaczonym zdjeciu.

Dostalem wykaz zamawianych elementow od producent i nigdzie tam nie bylo napisane ze ma byc jakas redukcja.

Wykaz powiadasz...Może niepotrzebnie czytałeś?! ;)

Ja bym dał taka redukcję, by zgubić luzy...

Weź sobie firmę od budowania kominków .... pożyjesz dłużej i bez wrzodów na żołądku . Stres zabija... Kominek to powinien być "czas relaksu relaksu relaksu to czas "

P.S. Nie dzwoń po producentach za redukcją o 1 mm... o przepraszam 2x 1mm ...

2.jpg

Edytowane przez Zdun Darek B

Staram się redukować przyłącze na wkładzie tak, by skropliny spływały do wnętrza wkładu. Rury montuję zazwyczaj kielichami do góry (są odstępstwa, ale to inny temat). Nakładając rurę na króciec z widocznym na zdjęciu luzem, żadne uszczelnienie nie gwarantuje stałej szczelności na lata. Przy ewentualnym wycieku kondensatu, który może się przydarzyć w najlepszej rodzinie, smród tej cieczy po przypaleniu, zwala z nóg...

Dziękuję za odpowiedź, pytanie mam jeszcze "czym to zredukować?

Rozmawiałem dzisiaj z firmą kratki i wg nich rurę należy założyć kielichem w dół na wyjście z kominka i niczym tego nie uszczelniać podobno samo się uszczelni.

myślałem żeby połączyć to czymś takim jak kryza przeciw skroplinom ale nie wiem czy spełni to swoją rolę.

Dziękuję za odpowiedź, pytanie mam jeszcze "czym to zredukować?

Rozmawiałem dzisiaj z firmą kratki i wg nich rurę należy założyć kielichem w dół na wyjście z kominka i niczym tego nie uszczelniać podobno samo się uszczelni.

myślałem żeby połączyć to czymś takim jak kryza przeciw skroplinom ale nie wiem czy spełni to swoją rolę.

Na drugi raz dzwoniąc do Kratek, poproś o rozmowę z kimś kto się zna na kominkach...Jeśli będzie obstawał przy "kielichu w dół", spytaj w jakim celu produkują ową wymienioną przez Ciebie kryzę przeciw skroplinom. Kielichami do góry łączy się wszystkie rury! "Siamo" się nic nie dzieje...

.

Zamiast kryzy, możesz dorobić redukcję miejscowymi siłami.