krakus84 09.12.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Witam forumowiczów. Zakupiłem wkład kominkowy Zibi z kratki.pl. Chciałbym go sam podłączyć i mam kilka pytań odnośnie podłączenia rury spalinowej do komina i do wylotu spalin z wkładu. Średnica komina fi200 (Presto ceramiczny) Średnica wylotu spalin z kominka fi180. Zakupiłem odpowiednią przejściówkę ze sznurem którą łączy się komin ceramiczny z rurą stalową. Problem w tym, że po włożeniu tej przejściówki jest luz ok 7-8 mm. Czy trzeba to czymś uszczelnić? Może wymienić sznur na grubszy? Czy taki luz jest prawidłowy. Druga sprawa to luz pomiędzy wylotem spalin z kominka a rurą stalową. Luz wynosi 5mm. Czym to uszczelnić? Czy owinięcie rury sznurem i nałożenie jej na wylot spalin z kominka załatwi sprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 09.12.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Może zastosuj coś takiego :http://www.komineo.pl/pl/p/Mastyka-ogniotrwala-pasta-montazowa-uszczelniajaca/341 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.12.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Grubszy sznur na kształtkę do komina i redukcja na wkład... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakus84 09.12.2016 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Dziekuje za odpowiedz. Pierwszy problem rozwiazany.Jezeli chodzi o drugi to jaka redukcje.Producent podaje wymiar fi178 na wylocie a rura ma fi180 co daje luzu 1mm z kazdej strony (teoretycznie). W praktyce jet tak jak na zalaczonym zdjeciu.Dostalem wykaz zamawianych elementow od producent i nigdzie tam nie bylo napisane ze ma byc jakas redukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.12.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Dziekuje za odpowiedz. Pierwszy problem rozwiazany. Jezeli chodzi o drugi to jaka redukcje. Producent podaje wymiar fi178 na wylocie a rura ma fi180 co daje luzu 1mm z kazdej strony (teoretycznie). W praktyce jet tak jak na zalaczonym zdjeciu. Dostalem wykaz zamawianych elementow od producent i nigdzie tam nie bylo napisane ze ma byc jakas redukcja. Wykaz powiadasz...Może niepotrzebnie czytałeś?! Ja bym dał taka redukcję, by zgubić luzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakus84 09.12.2016 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Redukcja? wylot spalin 178mm rura 180 później kolano nastawne >> przejście rura stalowa - komin ceramiczny (180 na 200). Więc gdzie redukcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 10.12.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Weź sobie firmę od budowania kominków .... pożyjesz dłużej i bez wrzodów na żołądku . Stres zabija... Kominek to powinien być "czas relaksu relaksu relaksu to czas " P.S. Nie dzwoń po producentach za redukcją o 1 mm... o przepraszam 2x 1mm ... Edytowane 10 Grudnia 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakus84 10.12.2016 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Domyslam sie ze nie ma takiej redukcji o te 2mm. Redukcja ma cos redukowac z mniejszego na wiekszy lub odwrotnie, a tu nie ma czego redukowac.Widze, ze Twoja pomoc ograniczy sie tylko do "wez firme". Moglbys chociaz napisac jaka redukcje link fota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.12.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Staram się redukować przyłącze na wkładzie tak, by skropliny spływały do wnętrza wkładu. Rury montuję zazwyczaj kielichami do góry (są odstępstwa, ale to inny temat). Nakładając rurę na króciec z widocznym na zdjęciu luzem, żadne uszczelnienie nie gwarantuje stałej szczelności na lata. Przy ewentualnym wycieku kondensatu, który może się przydarzyć w najlepszej rodzinie, smród tej cieczy po przypaleniu, zwala z nóg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakus84 12.12.2016 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Dziękuję za odpowiedź, pytanie mam jeszcze "czym to zredukować?Rozmawiałem dzisiaj z firmą kratki i wg nich rurę należy założyć kielichem w dół na wyjście z kominka i niczym tego nie uszczelniać podobno samo się uszczelni. myślałem żeby połączyć to czymś takim jak kryza przeciw skroplinom ale nie wiem czy spełni to swoją rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.12.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Jak będzie ciekło z komina i szybko schło ? Bo na tym chyba polegała porada z "kratki"..... Zakładam że to co napisał krakus84 to nie żart ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.12.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Dziękuję za odpowiedź, pytanie mam jeszcze "czym to zredukować? Rozmawiałem dzisiaj z firmą kratki i wg nich rurę należy założyć kielichem w dół na wyjście z kominka i niczym tego nie uszczelniać podobno samo się uszczelni. myślałem żeby połączyć to czymś takim jak kryza przeciw skroplinom ale nie wiem czy spełni to swoją rolę.Na drugi raz dzwoniąc do Kratek, poproś o rozmowę z kimś kto się zna na kominkach...Jeśli będzie obstawał przy "kielichu w dół", spytaj w jakim celu produkują ową wymienioną przez Ciebie kryzę przeciw skroplinom. Kielichami do góry łączy się wszystkie rury! "Siamo" się nic nie dzieje... . Zamiast kryzy, możesz dorobić redukcję miejscowymi siłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 12.12.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 (edytowane) Panie Darku piękny kyciuś ! Jaka to rasa - bo chyba nie dachowiec . Edytowane 12 Grudnia 2016 przez butynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts