Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie parterowe, stan developerski zamknięty.

Hmrogrz

Recommended Posts

Witam!

Poszukałem trochę w temacie jednak nic nie wyczerpało mojego problemu.

Kupiłem mieszkanie w stanie developerskim zamkniętym. Jest to mieszkanie parterowe, brzegowe. Po trzech stronach ściany łączą się z dworem po jednej z sąsiadem z boku. Nad sobą mam jednego sąsiada (i jest to ostatnie mieszkanie w poziomie). Problem w tym że ten właśnie sąsiad kupił mieszkanie, wyjechał za granicę i wróci prawdopodobnie za 2-3 lata. Mieszkanie zostawił w stanie developerskim zamkniętym i co jest oczywiste niczym w nim nie grzeje. W mieszkaniach jest ogrzewanie gazowe które jak wiadomo swoje kosztuje i obawiam się że będę ogrzewał jego mieszkanie przez co mojego rachunki za gaz będą niestandardowo wysokie. Pomiędzy mną, a nim jest strop w którym zawiera się styropian o grubości 5cm.

Dotarło to do mnie dosyć późno i łazienkę mam już całkowicie skończoną więc tam nic nie zrobię, ale zastanawiam się nad położeniem jakiegoś izolatora termicznego na sufitach w pozostałych pomieszczeniach. Kompletnie się na tym nie znam, a internet jest przepełniony artykułami sponsorowanymi z których też niezbyt wiele wynika.

Proszę o informację czy taka izolacja ma sens, jakich materiałów najlepiej użyć i ew. jakieś porady jak można ją porządnie zamontować (większość w mieszkaniu będą robiły ekipy remontowe, jednak zależy mi żeby jeden pokój zrobić całkowicie samemu).

W całym mieszkaniu planuję sufit podwieszany więc wszelkie izolatory będą się znajdowały nad nim.

Z góry dziękuję za porady.