Ted Bear 09.12.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Witam. Planuję zrobić zadaszenie dla auta. Mam do wykorzystania trochę profili stalowych 60x40x2. Koncepcja raczej prosta trzy słupy pionowe na to słupy poziome może wędkowanie jak nie starczy profili i blachodachówka. Mam problem jak zamontować słupy poziome myślałem aby przekręcić je na kółku do betonowego podjazdu lub wykopać dziury wstawić profil i zalać betonem lub jakąś zaprawą do murowania. Czy ktoś może zakładał takie slupy na kolki jeśli nie proszę o rady jak wykonać to dobrze Dziekiz góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 10.12.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Oświeć bardziej o co chodzi bo ja trochę już widziałem w życiu, ale wędkowałem zawsze nad wodą z wędką . Jeżeli chodzi o te profile to do namiotu wystarczą natomiast to budowy wiaty to cienizna.Kółko do podjazdu czy to ma być jezdne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Mam do wykorzystania trochę profili stalowych 60x40x2. trochę to znaczy ile ... bo takie słupki to jak zapałki.. To je będzie trzeba trzymać, a one może jakoś podeprą tą wiatę. A jak nie to krata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 10.12.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Wytrzymać wytrzyma pod warunkiem,że nie duża wiata. Ja bym dał jako nośne 80x40x3 lub te słupy zespawał w odległości 20 cm na zasadzie 2 słupki łącznik 20 cm i będzie ok. Można kręcić na wylane szklanki choć dziura i beton pewniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 10.12.2016 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Jaka wiata?? Jaka wysokość?? jaka szerokść?? Wolnostojąca czy może podpięta pod jakąś ścianę?? Na nogi wiaty dałbym 60x60, a te 60x40 wykorzystał na konstrukcję dachu... Śmiało wytrzyma... Tylko wykop doły, zalej betonem, poziomica się przyda, aby te słupy prosto stały...60x40 to zapałki?? Albo do namiotu?? kuźwa blaszaki z kątownika 30x30 robią, i do tego je nitują ewentualnie na śruby skręcają, i jakoś się to kupy wszystko trzyma, a lud to kupuje i jest zadowolony że za dużo nie wydał, do pierwszego mocniejszego wiatru heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ted Bear 11.12.2016 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Wymiary wiaty myślałem o 5x3 m wysokość 2.3 ze spadkiem do 2.20. Dach płaski pochyl z tyłu do przodu.Wiata była by przed domem od przodu dom to taka Stara kostka typ bliźniak. Jeden z przedmowcow wspomniał o spawaniu a blach 2 mm nie będzie za cienką do spawania ? A jeśli chodzi o wpuszczenie w dziurę i beton to na jaką minimalna głębokość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 11.12.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Nie porównuj garażu blaszaka do wiaty wolnostojącej. W garażu te cienkie nóżki trzyma blacha ,a tu będzie wszystko wsparte i wolnostojące. Co do spadku to w/g mnie mało. Wszystko ponoć się pospawa to jest tylko kwestia spawacza i sprzętu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 11.12.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Na taki kąt dachu blachodachówka odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 11.12.2016 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 No właśnie wiata wolnostojaca, do tego jeszcze przyklejona do budynku]... Z jednej strony oslonieta przed wiatrem, a nawet jak wiatr wpadnie to poleci dalej... Wysokość to tylko 2,2 na 2,3, ja osobiscie bym zrobił na 2,5 wyższa stronę, aby tego spadku było wiecej... A jeszcze jedno pytanie... Te 3 x 5 to jak będzie ustawione względem domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 12.12.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Mam nadzieję, że dłuższą ścianę przytuli do domu więc krokwie będą krótsze bo jak zamierza inaczej to bez płatwi na środku krokwi to już kaskaderstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ted Bear 16.12.2016 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Zrobiłem mapkę w paint aby trochę to zobrazować mieszka w domu typu bliźniak kostka lata 80, generalnie takie jest całe osiedle wiec zadaszenie było by osłonięte od wiatru . Przeszło mi tez przez myśl zamian tych profili stalowych na drewniane belki , słupy podstawy 10x10cm . Drugie zdjęcie to przykłady zastosowania łączników do przykręcania słupów, myślałem aby zastosować je do profili stalowych w razie jeśli miał bym z nich robić. Ale moje pytanie brzmi czy montaż takich łączników na tzw kotwy chemiczne jest sensowym rozwiązaniem, taki montaż poodwiedzał mi fachowiec ze sklepu gdzie oglądałem takie łączniki. miejsce zadaszenia stało by na podjedzie betonowym grubości 10-15cm i z tego co mówił było by to najlepsze rozwiązanie. Co o tym myślicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.12.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Wytrzymać wytrzyma pod warunkiem,że nie duża wiata. Ja bym dał jako nośne 80x40x3 lub te słupy zespawał w odległości 20 cm na zasadzie 2 słupki łącznik 20 cm i będzie ok. Można kręcić na wylane szklanki choć dziura i beton pewniejsze I dobrze prawisz polać piwo Koledze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts