Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wejściowe i garażowe - kiedy montaz

Recommended Posts

Wszelkie zalecenia montażowe dla bramy garażowej to montaż na otynkowaną ścianę. O tyle to problem, bo czasem wcześniej elektryk chciałby pociągnąć tam kable (chociaż to ryzykowne, bo później przy montażu bramy można w nie trafić - a tu nie ma opcji przesunięcia o parę cm).

A montować? Ja uważam, że jak się da to poczekać aż przejdą główne prace. Ale też nie mam specjalnych obiekcji, jeśli klient ma wszystko przygotowane od razu.

Zapytam przy okazji , mam dylemat z drzwiami od kotłowni .Będzie to też pomieszczenie dla psów .Są całkowicie zasłonięte z tyłu domu ale chciałbym aby były antywłamaniowe i o dobrej izolacyjności termicznej. Kolejny warunek drzwi czarne bądź ciemny grafit .Są takowe drzwi techniczne na rynku ?

Ja montowałem całą stolarkę zewnętrzną przed elektryką i tynkami i mam w cenie zrobione obróbki drzwi.

Chodzono przez bramę garażową, więc nie było mowy o zniszczeniu czegokolwiek bo nikt nie dotykał żadnych drzwi przy wchodzeniu a jedynie pilota rano i wieczorem. Też każdy mówił, że to głupota bo zniszczą drzwi ale i tak je wstawiłem i zamknąłem na klucz :D oklejono folią i traktowano jak wszystkie okna.

Jedynie ociepliłem sufit przed montażem bramy garażowej.

Montaż drzwi zewnętrznych to tuż przed elewacja najlepiej robić aby później wszystko ładnie było obrobione z zewnątrz. Tak jak pisali wyżej - im później tym lepiej. Drzwi wewnętrzne po pracach mokrych (tynkowaniu, malowaniu).

Czarny - pytałeś o ciemny grafit w drzwiach technicznych. Znajdziesz bez problemu. Nawet niższe serie różnych producentów masz już w przyzwoitych cenach do 1000-1200zł za komplet.

• 2 weeks później...

Kompleksowo - masz racje ale okrasc mozna na kazdym etapie budowy.

Najlepiej jak tylko pojawia sie okna juz odpalic chocby prowizoryczny system alarmowy. Drzwi zbic z desek

Brama garazowa to faktycznie kłopot bo najlepiej po tynkach ale jak to pogodzic z instalacjami ktore przewaznie tam sie zbiegaja ?

To samo miałem napisać Ci nikt ważny. Po to jest dodatkowe przejście pomiędzy garażem a domem. Często też praktykuje się wchodzenie oknem tarasowym z materiałami do wykańczania środka.

Od kradzieży ciężko się ustrzec i dobrze jest odpalić alarm o którym piszesz, albo zapoznać się dobrze z sąsiadami. Jak ktoś będzie chciał okraść budowę to ciężko się przed tym obronić.

• 2 weeks później...