apiro 10.12.2016 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 poprzedni lokatorzy palili podkładami kolejowymi. Dzięki temu komin nie nadaje się już raczej do niczego, ale podłączyłem piec do innego komina. Jednak w kotle osiadło sporo oleju/smoły po wcześniejszym "opale" (pewnie kreozyt). Nie da się za bardzo tego wyczyścić, po rozgrzaniu robi się bardzo wodnisty i spływa w dół kotła. Sypie spore dawki SADPALa ale nie wiem czy to w czymś pomoże. Pytanie co robić z tym? Jak to wyczyścić? Istnieje zagrożenie, że olej się zapali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.12.2016 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Kreozot jest palny.Wrze w ponad 200stC ale mocno podgrzany paruje.Dokładnie - w temperaturze spalin, które zwykle powinny być poniżej 200stC.Co robić? Nic.Nie palić za ostro, Czekać, obserwować. Powinien sam odparować z czasem (zależnym od ilości).Aromat czas jakiś będzie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.12.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Doczytałem...To w kotle wypali się dość szybko. Nie problem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apiro 10.12.2016 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 no to mnie uspokoiles. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts