Micz43 10.12.2016 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Greengaz. Dzieki za w końcu rzetelny wpis. Jeszcze rada, który piec gazowy wybrałbyś dziś dla siebie, Który kominek w płaszczem wodnym, który piec na wszystko???? dziś mnie stać juro nie. Dzieki ))) Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Myśl o izolacji jako pierwsza kolejność, tak aby źródło ciepła było niewielkie, zobaczysz sam, że otworzą Ci się szerokie horyzonty i w cenie podłączenia gazu, będziesz miał już kompletne źródło ciepła. Ciągle tylko piece, zapominasz że jeszcze trzeba kwit od kominiarza - jeśli chcesz mieć pewność wypłaty ubezpieczenia, a postawisz komin... tak w razie wu .. Nie bój się pod 30 cm i więcej izolacji nie będzie Ci nigdy zimno.To jedyne co przeżyje wszelakie pompy ciepłą, kotły na gaz, paliwo stałe itp. A jeśli budujesz na kredy- zrób tak aby zapłacić raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Masz rację - nie lecz swoich kompleksów, bo dokładnie o nich napisałeś.Jak Ci mogę dać konkrety, jak Ty wiesz swoje ! dałeś przykład .. że nie rozumiesz słowa konkret ! napisałem jak byk izolacja jako podstawa, od tego trzeba zacząć- co w tym nie konkretnego?30 cm pod płytę fundamentową, 30cm EPS"a grafitowego na ściany, 40 na dach lub 50cm wełny, okna 3 szyby i głównie fix, do tego wentylacja z odzyskiem ciepła, tj takie trudne słowo -rekuperator. Bo komuś zarzucasz - brak konkretów .. a sam jesteś roztrzepany jak nie powiem co. To widać od razu, jak się komuś wytyka wady- to przeważnie swoje. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.12.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Kocioł jednofunkcyjny Immergas z mocą i zasobnikiem dobranym do zapotrzebowania lub inny podobny mający serwis, a najlepiej dwa, w odległości do 30 km.Kominek na pewno bez płaszcza, jeśli w ogóle. Śmieciuch bym zrezygnował /miejsce + jeszcze jeden komin/ i pierwsze czego można się spodziewać, że zakażą używania. Z perspektywy 20 lat na 100%.Solary przy rodzinie 3-4 osobowej i bez dotacji ekonomicznie bez sensu.Zaoszczędzona gotówkę odłóż na czarna godzinę lub zainwestuj w lepsze ogacenie chałupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.12.2016 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Prosiłem o nie pisanie ludzi takich jw., przypominających mi wszechwiedzącego mojego teścia, no i napisał . Panowie jeśli macie pisać takie pierdoły jak koszerny doradca lepiej nie piszcie nic. Już się nie odzywam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micz43 10.12.2016 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 OK zmykam wątek do....... zero konkretów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) i bardzo dobrze - widać jak się pienisz ! jak Ci piszę konkretnie zrób pierwsze pomysł na porządną izolację - to zaczynasz się wkurzać.. właśnie pokazujesz jak bardzo Ty jesteś nie konkretny. Aby wiedział że § 175. 1. Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż: 1) 21 kW – w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej, - co byś nie budował komina specjalnie pod gaz.. no ale .. to przecież nic konkretnego... a parę tyś w kieszeni .. jak byś był konsekwentny i konkretny - to od razu byś wiedział co chcesz.. a tak opluwasz rękę która chce Ci pomóc - nie ładnie.. oj nie ładnie.. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2016 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Ty chłopie nie rozumiesz, że tu padły same konkrety:- dublowanie różnych źródeł ciepła, z których każdde do działania wymaga prądu jest bez sensu.- wstawianie "na potem" źródła ciepła, którego użycie za jakiś czas zostanie zakazane (śmieciuch) jest bez sensu.- dobra izolacja jest ważniejsza niż mnożenie źródeł ciepła. A jeśli już chcesz konkrety to proszę:kocioł Immergas wg wartości OZCśmieciuch marki śmieciuchwkłąd kominkowy Romotop. i nie obrażaj forumowiczów, przekręcając ich nicki, bo dostaniesz bana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micz43 10.12.2016 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 np. takiehttp://www.tanie-ogrzewanie.pl/piece-gazowe-vaillant/pakiet-vaillant-ecovit-vkk-2262-vih-r-200,,rid,1586.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.12.2016 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 OK zmykam wątek do....... zero konkretów Nie ma co się denerwować. Staramy się wytłumaczyć i ograniczyć ilość możliwych do popełnienia błędów. Kocioł gazowy w kotłowni = komin lub wyprowadzenie przez ścianę. W tej wielkości domu nie będziesz przecież instalował go w kuchni Kominek = komin. Śmieciuch = oddzielna kotłownia + komin. Nie możesz go zainstalować w tym samym pomieszczeniu co kocioł gazowy. Musisz znaleźć łebskiego instalatora, który zepnie instalacje nisko /gaz/ i wysokotemperaturową /śmieciuch/ + jeszcze kominek z płaszczem i solary w jedną całość i zapewnić jakieś sensowne sterowanie całością. Jeśli jesteś przekonany o słuszności dokonanych wyborów to instaluj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micz43 10.12.2016 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Dziękuję za wasze rady, wysłałem zapytania do producentów pieców. A wy dalej sobie używajcie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 http://www.tanie-ogrzewanie.pl/piece-gazowe-vaillant/pakiet-vaillant-ecovit-vkk-2262-vih-r-200,,rid,1586.html a co Ci pisałem 21 kW .. konkretnie .. bez komina. Nikt Ci bana nie da .. tylko czemu się tak denerwujesz ? http://www.supervideo.com/MerkSimanIV2010a.jpg jak byś nie widział co te "ślaczki" znaczą to nazwa tego wozu bojowego - a inaczej po Hebrajsku rydwan. a nie a upust frustarrom. dzięki Mirek. Można ,nie banować no i znowu chcesz sam swoje zachowanie określić .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.12.2016 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 np. takie http://www.tanie-ogrzewanie.pl/piece-gazowe-vaillant/pakiet-vaillant-ecovit-vkk-2262-vih-r-200,,rid,1586.html Do Twojego domu nie będzie potrzebny kocioł 24 kW i zasobnik 200 litrów. Chyba, że 3 kąpiele w wannie jednocześnie. Przy 3-4 osobowej rodzinie spokojnie starczy zasobnik 100-120 litrów. Immergas'a kupisz o polowe taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micz43 10.12.2016 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Greengaz jako jedyny chcesz mi pomóc. Dzieki za radę. Właśnie szukam łebskiego instralatora, który mi to wszystko połączy. Sam sobie zdaje sprawę ,że jest to skomplikowane. Dlatego pytam. Chce mieć automastykę. Jeśli ktoś nie mas pomysłu niech lepiej się nie odzywa a nie mnie obraża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micz43 10.12.2016 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Icek i dlatego was nie lubimy... lepiej już nic nie pisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micz43 10.12.2016 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) o to mi chodziło http://ag-dar.vaillant-partner.pl/kalkulatory-on-line/kalkulator-kosztow-ogrzewania-domu-i-podgrzewania-cieplej-wody-uzytkowej/ Edytowane 11 Grudnia 2016 przez Micz43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.12.2016 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Greengaz jako jedyny chcesz mi pomóc. Dzieki za radę. Właśnie szukam łebskiego instralatora, który mi to wszystko połączy. Sam sobie zdaje sprawę ,że jest to skomplikowane. Dlatego pytam. Chce mieć automastykę. Jeśli ktoś nie mas pomysłu niech lepiej się nie odzywa a nie mnie obraża. Sugeruję. Przemyśl wszystko od początku i na spokojnie. To co planujesz nie jest optymalnym wyborem z każdego punktu widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Wzajemnie - idź spać wylecz kaca i czasem potwierdza się Ewangeliczna prawda o rzucaniu... Edytowane 10 Grudnia 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.12.2016 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Icek o to mi chodziło http://ag-dar.vaillant-partner.pl/kalkulatory-on-line/kalkulator-kosztow-ogrzewania-domu-i-podgrzewania-cieplej-wody-uzytkowej/ Tego rodzaju kalkulatory są niewiele warte. Mogą się różnić od rzeczywistości o więcej niż 30% w obie strony. Jest zresztą na końcu adnotacja - Obliczenia kosztów eksploatacji systemów grzewczych mają charakter poglądowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.12.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Wtedy grzanie domu będzie najmniejszym problemem. Jak zakręci na chwilę - to się nie zorientujesz. Jak na długo, to znaczy, że mamy wojnę i wtedy zostaje tylko źródło niezależne od prądu i rur... Czyli kominek (ale bez płaszcza wodnego, wentylatorów, elektroniki itp.). Świetna odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts