kulibob 11.12.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Jak będzie wojna to i tak nic nie będzie działać w takim wykonaniu. rób kotłownie gazową i kominek bez płaszcza wodnego . I już . Solary nie są ekonomicznie uzasadnione. Nawet jak wyprodukują ileś wody , a za gaz i tak płacisz opłatę stała. Miesięcznie oszczędzisz w lecie max 70 zł Dlaczego nie ekonomiczne?? ja robię teraz samoróbę i liczę na zwrot ok 45zł na mc wlicozne jest to w razie braku słońca codzienna praca grzałki 2 kW po ok 1 h w drugij taryfie. Koszt obecny CWU miesięczny 65 zł szacowany koszt pracy pompy, sterownika i grzałki ok 20zł/mc. Czas zwrotu ok 8 lat liczone z zakupem drugiego bojlera i pompy energooszczędnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.12.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Dom będzie spełniał normy izlolacji cieplnej z 2017 roku Tzw. : termos jak to określił jeden z fachowców. OK proszę was o radę : jaki Piec na gaz??? , Jaki piec na wszystko? Jaki kominek w płaszczem wodnym , dzięki .Mirek To nie nie jest termos ocieplenie mojego spełni normy na 2021 i to tez nie jest termos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.12.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 http://www.tanie-ogrzewanie.pl/piece-gazowe-vaillant/pakiet-vaillant-ecovit-vkk-2262-vih-r-200,,rid,1586.html a co Ci pisałem 21 kW .. konkretnie .. bez komina. Nikt Ci bana nie da .. tylko czemu się tak denerwujesz ? http://www.supervideo.com/MerkSimanIV2010a.jpg jak byś nie widział co te "ślaczki" znaczą to nazwa tego wozu bojowego - a inaczej po Hebrajsku rydwan. no i znowu chcesz sam swoje zachowanie określić .. Teraz wiem że te bohomazy to Merkava, a kominek powietrzny warto mieć jak Ci t-90 wjedzie w d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.12.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Moja rada dobrze ocieplić a to co spełna WT 2017 to nie jest dobrze. Kominek bez płaszcza bo zależny jesteś od prądu. jakiś mały kominek z grawitacyjnymDGP. Gaz jednofunkcyjny małej mocy z boilerem 200-300l do jednej gaz dorugiej może być solar na alegro znajdziesz jakieś za 700zł lub zrób samemu z grzejników, PeX-a czy węża ogrodowego . Śmieciuch do kompletu już niepotrzebny. Sugerowałbym ogrzewanie podłogowe niższa temperatura zasilania i akumulator zarazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.12.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Teraz wiem że te bohomazy to Merkava, a kominek powietrzny warto mieć jak Ci t-90 wjedzie w d... No nie inaczy, ale trzeba mieć do tego Iron curtain myślisz że kozucha to złe rozwiązanie? jak by założyciel wątku tak nie parskał, dowiedział by się co nie co. A tak cóż on trzeba wybaczyć. Twój post pewnie też uzna za mało konkretny. Jak by dobre budować - to nie potrzeba nam gazów, czy wungla, przyroda dostarcza dość energii, bo trzeba pamiętać - kozucha 6kW przy standardzie pasywnym starczyła by na 600m2 powierzchni- warto ? warto. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.12.2016 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 No nie inaczy, ale trzeba mieć do tego Iron curtain myślisz że kozucha to złe rozwiązanie? jak by założyciel wątku tak nie parskał, dowiedział by się co nie co. A tak cóż on trzeba wybaczyć. Twój post pewnie też uzna za mało konkretny. Jak by dobre budować - to nie potrzeba nam gazów, czy wungla, przyroda dostarcza dość energii, bo trzeba pamiętać - kozucha 6kW przy standardzie pasywnym starczyła by na 600m2 powierzchni- warto ? warto. Ale ja nie mam pasywniaka a autor wątku nie planuje tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.12.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Podaje dla przykładu, aby było wiadomo co można osiągnąć, a też nie negować rozwiązań prostych przy tym.To niech by 30 W/m2 - to koza 6kW starczyła by na 200m2 .. nie warto tak myśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 11.12.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Dlaczego nie ekonomiczne?? ja robię teraz samoróbę i liczę na zwrot ok 45zł na mc wlicozne jest to w razie braku słońca codzienna praca grzałki 2 kW po ok 1 h w drugij taryfie. Koszt obecny CWU miesięczny 65 zł szacowany koszt pracy pompy, sterownika i grzałki ok 20zł/mc. Czas zwrotu ok 8 lat liczone z zakupem drugiego bojlera i pompy energooszczędnej. Sam sobie odpowiedziałeś . Gaz jest 3 razy tańszy . Więc czas zwrotu 24 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.12.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 A to dominie pytanie?? Jak dlamnie to tak i nie. Jeśli to miało by być to jedyne ogrzewanie to sobie tego nie wyobrażam. Taka koza ma mały telewizor za dużo tam nie napakujesz i za długo się palić nie będzie.Wiec ciągła jazda z moca nominalną to ciągłe dokładanie. Dla mnie koza jest dla klimatu i awaryjnie. ja wybrałem taką bo moc jest odpowiednia do moich potrzeb i ma zamknięto komorę spalania dolot i wylot nic z domu przynajmniej teoretycznie nie idzie. Podejrzewam że dla autora była by taka koza ok. Do tego PC lub jak woli to już niech zakłada ten gaz. Do tego 15podłoga 20 ściana 30 dach jakiś reku i będzie przyzwoicie. Można dać więcej. Na pewno w śmieciucha bym się nie pchał a raczej mam węża w kieszeni i zapędy do zabezpieczania tyłów (marchewka w ogródku i te sprawy ). Przesadne dublowanie systemów niema sensu można kombinować z czego wyciągnąć parę groszy (GWC, Solary, Szare ścieki, Kolektor powietrzny....) Tylko że te rzeczy opłacają się tylko "tymi rencami"bo firmowe się nie zwrócą. P.S.z innej beczki poleciłbym zmiękczacz do wody założyć i jakieś filtry po zlewem w kuchni do picia kranówy(idze na tym sporo zaoszczędzić latem) [wystarczy węglowy i ceramiczyny] nie potrzeba jakichś osmoz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.12.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Sam sobie odpowiedziałeś . Gaz jest 3 razy tańszy . Więc czas zwrotu 24 lata Od czego tańszy ?? Prąd to ok 30gr w drugiej taryfie. A jak żeś to policzył, u mnie doba cwu na ekogrochu to ok 2 zł. Zastosowanie solarów obniży ten koszt do niemal zera(niezależnie od czego czym będę grzał) chyba że zakładam czarny scenariusz codzienna praca grzałki ok 1h(1h grzałki ok 60gr). Nie uwzględniam tutaj zysków ze wstępnego pdgrzewania pierwszego boilera zimą. Wystarczy że zimą mi te 100lpodgrzeje o 10*C to jestem o 1kWh do przodu. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 11.12.2016 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Weź to wszystko przekreśl, zainstaluj pompę ciepła 9-12 kW, kominek (jeśłi już czujesz potrzebę jego posiadania) zwykły, konwekcyjny dla klimatu. :wtf::wtf: sabotaż??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.12.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Czegoś nie zrozumiałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 11.12.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Czegoś nie zrozumiałeś ? Tak, ciebie. wątku "nie róbcie kominków w domu" jesteś oponentem, chcesz zakazać budowy kominków, uważasz, że trują i w ogóle udajesz ekologa a tutaj takie stwierdzenie, żeby sobie zrobił skoro chce?? Toż to sabotaż względem kolegów pseudo ekologów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 11.12.2016 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Skoro autor się upiera, to może coś takiego?http://www.jaspi.pl/menu/kotly-co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.12.2016 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Tak, ciebie. wątku "nie róbcie kominków w domu" jesteś oponentem, chcesz zakazać budowy kominków, uważasz, że trują i w ogóle udajesz ekologa a tutaj takie stwierdzenie, żeby sobie zrobił skoro chce?? Toż to sabotaż względem kolegów pseudo ekologów Póki co można i zabronione nie jest. Jakbyś pomyślał przed napisaniem posta, to zauważyłbyś, że założyciel wątku chce uszczęśliwić sąsiadów kominkiem z płaszczem i śmieciuchem na wszystko. Dlatego proponuję pompę, jako źródło ciepła z którego 1kWh jest tańsza, niż ta otrzymywana z kominka, plus konwekcyjny kominek odpalany dla klimatu. To gwarantuje, że kominek nie będzie używany zbyt często. Jestem przeciw zatruwaniu powietrza poprzez ogrzewanie domów paliwami stałymi - czy to w kotłem w kotłowni, czy to kotłem w salonie. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 11.12.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 jakbyś pomyślał przed napisaniem pierwszego posta w temacie to byś tego nie zrobił bo to przeczy wszystkiemu co piszesz w temacie "nie róbcie kominków w domu". Tam nie bierzesz pod uwagę walorów estetycznych i wizualnych użytkownika tylko jesteś zdecydowanie przeciw budowie i gdybyś mógł to byś zakazał a tutaj swobodne podejście do pytania przyszłego inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.12.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Albo nie rozumiesz, co sie do Ciebie pisze, albo zapominasz. To i to brzmi groźnie. Może rzuć cytatem, w którym kategorycznie zabraniam instalowania wkładów kominkowych. Poszperaj w pamięci, a znajdziesz post w którym pisałem, że należy w pierwszej kolejności wykluczyć z obrotu, tani, marketowy, nie spełniający norm złom, później kominki z płaszczem wodnym, oraz podnieść cenę drewna opałowego, aby ogrzewanie nim stało się nieopłacalne. Instalowanie dobrych wkładów w celu okazjonalnego palenia mi nie przeszkadza Może Ci przypomnę, co napisałem w tamtym wątku, odpowiadając TOBIE: Niech każdy użytkuje TAKI wkład, TAK sporadycznie, paląc TAK wysezonowanym drewnem, jak ja i nie będę miał żadnych obiekcji. Przypomniało się już ? Mogę ci jeszcze coś przypomnieć: I dla Twojej wiedzy - nie "jadą po kominkowcach", tylko po tych, którzy palą byle co, w byle czym, oraz tych, co większą część swojego grzania opierają na kominku. To też była odpowiedź dla Ciebie.... Edytowane 11 Grudnia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 11.12.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Od czego tańszy ?? Prąd to ok 30gr w drugiej taryfie. A jak żeś to policzył, u mnie doba cwu na ekogrochu to ok 2 zł. Zastosowanie solarów obniży ten koszt do niemal zera(niezależnie od czego czym będę grzał) chyba że zakładam czarny scenariusz codzienna praca grzałki ok 1h(1h grzałki ok 60gr). Nie uwzględniam tutaj zysków ze wstępnego pdgrzewania pierwszego boilera zimą. Wystarczy że zimą mi te 100lpodgrzeje o 10*C to jestem o 1kWh do przodu. Yhy, do zera, zwłaszcza jesienią i w zimę, gdy słońca brak A ciepłe kąpiele się bierze. Mały bojler zainstaluj jak chcesz grzać godzinę dziennie, bo taki duży to raczej się nie zagrzeje. Do autora wątku Mirku, nie denerwuj się, pytasz o radę na forum, my Ci ją dajemy. Z logicznego punktu widzenia, twój pomysł jest po prostu głupi. Utopisz ze 100 tysięcy, na coś co nie jest potrzebne, nigdy tego nie użyjesz. Jak chcesz możesz robić, wiadomo, że jak klient płaci, to firma zrobi. Ale czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.12.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Yhy, do zera, zwłaszcza jesienią i w zimę, gdy słońca brak A ciepłe kąpiele się bierze. Mały bojler zainstaluj jak chcesz grzać godzinę dziennie, bo taki duży to raczej się nie zagrzeje. Ja podaję to na swoim przykładzie. Prawie zero to koszt pracy sterownika i pompy energooszczędnej. A grzałka 2kW wystarczy żeby ten bojler do 40*C latem dogrzać jak by słońca nie było. A zimą tylko jeden bojler pod soalra drugi pod CO.Bojlery połączone szeregowo więc pierwszy robi za wstępne podgrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micz43 12.12.2016 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Panowie dzięki za rady. Większość a was chce nam pomóc w podjęciu decyzji. O kominkach czytałem i wiem ,że są różne opinie. My akurat lubimy kominki, ale nie nastawiamy się aby kominek był głównym źródłem ogrzewania- będziemy palic w weekendy aby cieszył oko( może czasami w tygodniu. Czytając na wielu forach zobaczyłem, że nie jestem sam z takimi problemami. Tak jak pisałem , będzie na pewno piec dwufunkcyjny i ogrzewanie podłogowe. Znajomy doradza nam abyśmy jednak robili rezerwowe źródło ogrzewania, czyli piec na wszystko ( drewno, ekogroszek , pellet) i trzeba myśleć o tym już w fazie projektu u budowy domu. Najważniejsza w łączeniu tych dwóch źródeł jest automatyka- potrzebny łebski monter aby to ogarnąć. Zbiornik buforowy, mieszanie powracającej wody z buforem itd. A może zuepłne zdublowanie systemu grzewczego, czyli bazowe na gaz, a drugie niezależne . awaryjnie na ekokgroszek? Pytanie zasadnicze po co? Na wszelki wypadek. Wychodzę z założenia, że lepiej teraz niż za za 5-10lat? Póki co nie ma problemu z gazem ziemnym, ale kto wie. Znajomi budowali dom 15 lat ogrzewając je LPG, czy olejem opałowy. Ceny poszybowały na przestrzeni lat. Gorzej im się teraz powodzi i szukają oszczędności i idą w węgiel , ekogroszek. Tracą teraz kasę na modernizację. Chcę korzystać z waszych rad, ale rzeczowych a nie jak to pisał jeden z forumowiczów chcący udowodnić swą wyższość nade mną. Wiem, że wiem o wiele mniej od was. Wiek kłóćmy się ale rzeczowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts