marek222 10.12.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Witam, Jestem na etapie dachu, kryją u mnie dachówką ceramiczną, pod tym, Icopal i OSB... ale co w takim wypadku z wentylacją? Raz widziałem jak majstry robą szczelinę w kalenicy, a na to kawałek papy na kontrłatach. Wyglądało to tak: Co z tego, że kalenica jest otwarta, skoro łata nabita poziomo, blokuje górną szczelinę dopływu do kalenicy? Czytałem, że można położyć tę papę na połówce kontrłaty, ale czy nie można zrobić tego prościej? Tzn w sposób jaki opisał to Pan Andrzej? Tzn zamian otwartej kalenicy, zastosować kilka kominków wentylacyjnych w drugim, lub trzecim rzędzie dachówek? Jakie rozwiązanie polecanie? Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.12.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Teoretycznie niby OK ale albo papa powinna być zwieszona albo zamontowana w połowie grubości kontrłaty. Oczywiście kominki tez bardzo dobre o ile izolacja cieplna nie dochodzi do samej kalenicy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 15.12.2016 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Papa owiśnie przysłaniając przepływ powietrzaZa ostatnią łatą będą zbierać się śmieci po rozpadnięciu się taśmy, co nie nastąpi prędko, ale jednak kiedyś nadejdzieDlaczego takie cienkie kontrłaty? To jakiś mały daszek?Łaty prosto z tartaku i to w dodatku bez impregnacji pod dachówkę o takiej trwałości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.12.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Jarek ta papa obwiesi się tylko środkiem. Pozwoli to nadal na wydostanie się powietrza z poddasza oraz na przepływ powietrza płynącego pod dachówkami. Najlepsza taśma kalenicowa to cała aluminiowa. Kontrłata dość typowa 2,5 cm. Na połaci o długości do 6 m może być. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts