Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy kondensacyjny + kominek z płaszczem wodnym

WMaciek

Recommended Posts

Drodzy forumowicze, proszę o radę jak rozwiązać grzanie CO i CWU w planowanym domu. Planujemy kocioł gazowy kondensacyjny 1 funkcyjny, oraz kominek z płaszczem wodnym. Problem jest w tym że po przeprowadzce przez pierwszy sezon zimowy jeszcze nie będziemy mieli gazu i będziemy musieli ogrzać kominkiem.

Dom będzie 140m2 pow użytkowej, z poddaszem użytkowym, ogrzewanie podłogowe, rekuperacja.

CWU z cyrkulacją.

Solary - pewnie w przyszłości (diy).

CWU na razie dla 2 osób.

Czytając pozostałe wątki o ogrzewaniu wywnioskowałem:

- kominek z płaszczem wodnym - warto dodać bufor ciepła,

- piec gazowy kondensacyjny - bufor nie ma sensu.

Jak to najlepiej połączyć? Czy możliwe (i nie pozbawione sensu) jest połączenie kominka z buforem ciepła dla CO i CWU tak aby piec gazowy nie grzał bufora? A gdy bufor jest zimny to piec gazowy grzał bezpośrednio CO i CWU?

Czytając pozostałe wątki stwierdziłem że gdy jest bufor ciepła to nie ma sensu stosować zewnętrznego zasobnika CWU, ale jednocześnie nie warto stosować bufora dla kotła gazowego kondensacyjnego. Jak w takim razie ogrzać CWU?

Bufor ciepła pewnie wykonał bym sam, posiłkując się wątkiem który ma już drobne 680 stron ;)

Edytowane przez WMaciek

Ja zrobiłbym to tak.Kominek podłączasz w układzie otwartym z buforem. Bufor powinien posiadać wężownicę którą podłączasz do podłogówki w układzie zamkniętym. Do tego układu wpinasz też kocioł gazowy. Kocioł gazowy planujesz jednofunkcyjny to musi mieć zasobnik CWU. Zasobnik wziąłbym osobny, ładowany warstwowo z wężownicą do której podpiąłbym kominek. Odpowiednie sterowanie i mam ciepełko.

Tak, wentylacja mechaniczna też będzie.Kominek z DGP wymusza właściwie drugą instalację rozprowadzenia powietrza?

Gersik, tak jak piszesz pewnie tak zrobię, kocioł gazowy planuję 1 funkcyjny z uwagi na cyrkulację CWU. Zastanawiałem się jedynie czy mając bufor z wężownicą/wymiennikiem płytowym dla CWU jestem w stanie zrezygnować z dodatkowego zasobnika CWU?

Odpowiadając sobie sam na pytanie, nie mogę bo kotłem gazowym 1f nie nagrzeję CWU przepływowo, a wybierając 2 funkcyjny nie wykonam cyrkulacji CWU.

Liwko, z rachunku ekonomicznego masz rację, ale wtedy nie ma kominka.

Ja mam, zwykły bez płaszcza i najmniejszej mocy. Palę wyłącznie w okresach przejściowych. Jak już działa podłogówka, to mimo że ma 6kW a ja mam antresole, to robi się za ciepło i trzeba otwierać okna. Mało to komfortowe.

Jak patrzę po znajomych, którzy maja gaz i kominki z płaszczem, to z roku na rok coraz rzadziej palą w kominkach. Brudna szyba przy tańszych wkładach z płaszczem to normalka, więc nawet nie ma magii ognia.

• 3 weeks później...

Witam,

A czy wybrał już Pan producenta rekuperatora?

Jeżeli jeszcze nie, to polecam centralę wentylacyjną z odzyskiem ciepła Logavent HRV2 marki Buderus. Urządzenie cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła, wynosząca nawet do 90% i bardzo cicha praca. Centrala wentylacyjna dostępna jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Więcej informacji o produkcie można znaleźć na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus