WMaciek 10.12.2016 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Drodzy forumowicze, proszę o radę jak rozwiązać grzanie CO i CWU w planowanym domu. Planujemy kocioł gazowy kondensacyjny 1 funkcyjny, oraz kominek z płaszczem wodnym. Problem jest w tym że po przeprowadzce przez pierwszy sezon zimowy jeszcze nie będziemy mieli gazu i będziemy musieli ogrzać kominkiem. Dom będzie 140m2 pow użytkowej, z poddaszem użytkowym, ogrzewanie podłogowe, rekuperacja. CWU z cyrkulacją. Solary - pewnie w przyszłości (diy). CWU na razie dla 2 osób. Czytając pozostałe wątki o ogrzewaniu wywnioskowałem: - kominek z płaszczem wodnym - warto dodać bufor ciepła, - piec gazowy kondensacyjny - bufor nie ma sensu. Jak to najlepiej połączyć? Czy możliwe (i nie pozbawione sensu) jest połączenie kominka z buforem ciepła dla CO i CWU tak aby piec gazowy nie grzał bufora? A gdy bufor jest zimny to piec gazowy grzał bezpośrednio CO i CWU? Czytając pozostałe wątki stwierdziłem że gdy jest bufor ciepła to nie ma sensu stosować zewnętrznego zasobnika CWU, ale jednocześnie nie warto stosować bufora dla kotła gazowego kondensacyjnego. Jak w takim razie ogrzać CWU? Bufor ciepła pewnie wykonał bym sam, posiłkując się wątkiem który ma już drobne 680 stron Edytowane 10 Grudnia 2016 przez WMaciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 11.12.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Ja zrobiłbym to tak.Kominek podłączasz w układzie otwartym z buforem. Bufor powinien posiadać wężownicę którą podłączasz do podłogówki w układzie zamkniętym. Do tego układu wpinasz też kocioł gazowy. Kocioł gazowy planujesz jednofunkcyjny to musi mieć zasobnik CWU. Zasobnik wziąłbym osobny, ładowany warstwowo z wężownicą do której podpiąłbym kominek. Odpowiednie sterowanie i mam ciepełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.12.2016 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Gaz+kominek z płaszczem=pompa ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 11.12.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Ja bym robił kominek bez płaszcza wodnego, co najwyżej DGP.Pomyśl o wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła.Żadnego bufora.Na pierwszy rok grzałki elektryczne lub kocioł elektryczny. Później odsprzedajesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMaciek 11.12.2016 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Tak, wentylacja mechaniczna też będzie.Kominek z DGP wymusza właściwie drugą instalację rozprowadzenia powietrza? Gersik, tak jak piszesz pewnie tak zrobię, kocioł gazowy planuję 1 funkcyjny z uwagi na cyrkulację CWU. Zastanawiałem się jedynie czy mając bufor z wężownicą/wymiennikiem płytowym dla CWU jestem w stanie zrezygnować z dodatkowego zasobnika CWU?Odpowiadając sobie sam na pytanie, nie mogę bo kotłem gazowym 1f nie nagrzeję CWU przepływowo, a wybierając 2 funkcyjny nie wykonam cyrkulacji CWU. Liwko, z rachunku ekonomicznego masz rację, ale wtedy nie ma kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.12.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Ja mam, zwykły bez płaszcza i najmniejszej mocy. Palę wyłącznie w okresach przejściowych. Jak już działa podłogówka, to mimo że ma 6kW a ja mam antresole, to robi się za ciepło i trzeba otwierać okna. Mało to komfortowe.Jak patrzę po znajomych, którzy maja gaz i kominki z płaszczem, to z roku na rok coraz rzadziej palą w kominkach. Brudna szyba przy tańszych wkładach z płaszczem to normalka, więc nawet nie ma magii ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 30.12.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Witam, A czy wybrał już Pan producenta rekuperatora? Jeżeli jeszcze nie, to polecam centralę wentylacyjną z odzyskiem ciepła Logavent HRV2 marki Buderus. Urządzenie cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła, wynosząca nawet do 90% i bardzo cicha praca. Centrala wentylacyjna dostępna jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Więcej informacji o produkcie można znaleźć na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts