Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układanie paneli- przecinać w drzwiach?

sadek125

Recommended Posts

Tak jak w temacie czy przecinac panele w progach do pokoi czy można lecieć po całości.

W korytarzu jest ogrzewanie podłogowe.

Panel grubość 10mm z V-fuga podkład 3mm.

I pytanie odnośnie dawania folii na ogrzewaniu podłogowym w korytarzu, czy będzie ona stanowiła jakiś opór cieplny dla ogrzewania podłogowego?PLAN.jpg

plan paneli.jpg

Edytowane przez sadek125

Ok.

To pewnie położe na całości.

Pytanie teraz odnośnie podkładu 5mm, wiem że taki nie występuje na ogrzewanie podłogowe dlatego kupiłem xps 5,5mm i bedę wycinał w nim otwory na wzór wystepujących podkładów z takimi otworami 3mm xps. Czy zda to egzamin?(musi być taki gruby ponieważ chce zrównać się z płytką.

Potrzebuje też podkładu na korytarz 3mm na ogrzewanie podłogowe czy ten xps 3mm bedzie dobry czy szukać coś innego typu pianomat?

• 2 weeks później...

nie rób dylatacji w progach, ja na piętrze zrobiłem i żałuję bo musiałem montować progi.

Na parterze mam te same panele ułożone ciągiem ~10m i zostawiłem tylko dylatację przy scianach po 5mm i jakoś nie widze żeby się zmieniało.

A tak na logikę, zmieniać się może głównie pewnie pod wpływem zmian temperatury, ewentualnie wilgotności, ale:

- w lecie nie grzejesz ale podłoga ma pewnie ponad 20*C, w zime grzejesz to ma pewnie ze 30* - żadne to wahania.

Inna sprawa to zalecenia producenta, u mnie pisali żeby co 12 metrów robić przerwe (Quickstep)

Brak gruntowania to nie jest wielki problem - z czasem może Ci się pojawić trochę piasku z posadzki - jeśli trafi na Twoje wycięcia, może "zgrzytać" pod panelem. Folie bym położył -głównie z powodu wymagań większości producentów, rozwiąże Ci też problem ew "zgrzytania".

Nie wiem, jak wygląda u Ciebie połączenie paneli z płytkami (długość, w jakim miejscu), ale jeśli jest ono na ogrzewaniu podłogowym, to ja, jeśli to nie jest mocno uczęszczane miejsce, położył bym po całości na podkładzie 3mm a dopiero ok 1m od łączenia zwiększył do 5mm.

Jak będziesz łączył panele z płytkami?

Pomysł z otworami w podkładzie jak najbardziej ok.

W salonie gdzie panel juz leży mam na podkladzie 5mm z otworami wyciętymi własnoręcznie.jest równo z plytka na to pójdzie listwa t18. W korytarzu idzie podkład 3mm i tez zrówna sie równo z plytka w wejściu do salonu bo podciagnalem podłogę klejem. Foli dam tylko w pokojach. Chyba jednak nie będę cial, ale każdy sprzedawca z którymi dzisiaj rozmawiałem zalecają zrobić dylatacje w progach.sam juz nie wiem.

swoją drogą odnośnie zaleceń producenta, jak kładłem sobie Quickstep to były tylko zalecenia że izolacja p-wilgociowa i te dylatacje,

a jak kupiłem jakieś tańsze (~40zł/m2) z marketu chyba Classen, to normalnie żałuję że nie zostawiłem sobie instrukcji bo bym Wam zeskanował dla śmiechu.

Pisane tak żeby zawsze można było zakwestionować zasadność reklamacji, np kształt pomieszczenia musi być prostokątny, bez kątów ostrych, rozwartych, albo inne takie głupoty których było mnóstwo, niektóre wręcz nie do spełnienia jak nie masz w domu laboratorium pomiarowego.

Z drugiej strony jednak producenta raczej takie ostre wymagania nie dotyczyły bo 4 razy jeździłem wymieniać krzywe panele żeby złożyć te marne 40 m2. Dla porównania na ~100m2 QS żaden nie był wybrakowany a nawet raz była wywalona cała miednica wody na podłogę i zebrana za jakieś 15 minut i nic.

swoją drogą odnośnie zaleceń producenta, jak kładłem sobie Quickstep to były tylko zalecenia że izolacja p-wilgociowa i te dylatacje,

a jak kupiłem jakieś tańsze (~40zł/m2) z marketu chyba Classen, to normalnie żałuję że nie zostawiłem sobie instrukcji bo bym Wam zeskanował dla śmiechu.

Pisane tak żeby zawsze można było zakwestionować zasadność reklamacji, np kształt pomieszczenia musi być prostokątny, bez kątów ostrych, rozwartych, albo inne takie głupoty których było mnóstwo, niektóre wręcz nie do spełnienia jak nie masz w domu laboratorium pomiarowego.

Z drugiej strony jednak producenta raczej takie ostre wymagania nie dotyczyły bo 4 razy jeździłem wymieniać krzywe panele żeby złożyć te marne 40 m2. Dla porównania na ~100m2 QS żaden nie był wybrakowany a nawet raz była wywalona cała miednica wody na podłogę i zebrana za jakieś 15 minut i nic.

Przeczytałem wszystkie posty i mogę tylko jedno napisać... jeżeli producent nakazuje folię, to na pewno nie po to, aby sobie tam była, tylko spowolniła odparowywanie wody zarobowej z podłoża, szczególnie przy ogrzewaniu podłogowym występuje taki proces fizyczny dość gwałtownie. Jeżeli dodam, że zgodnie z normą panele laminowane mogą mieć wilgotność od 4-11%, to... życzę powodzenia. Panele są bardziej wrażliwe od drewna na parę wodną czyli nadmierną wilgoć i nadmierną suchość... Znam przypadki wysuwania się paneli spod listew, jak również pęcznienie i wybrzuszenie wraz z deformacją. Montaż jest w miarę prosty ale przygotowanie podłoża musi być profesjonalne...

• 2 weeks później...
Najlepiej zerknąć do wymagań producenta. Kupując panele razem z montażem w sklepie z panelami (nie piszę o marketach budowlanych) firma monterska nie udzieli gwarancji na montaż w przypadku odstępstwa od wymagań producenta co do sposobu montażu.

A w tym wypadku dobry montaż to znaczy jaki? Bo to jednak dość trudny dylemat. Ja sam się nie znam na kładzeniu podłogi, wynająłem polecanego montażystę i wszystko jest ok. Natomiast z dylematem również zwróciłbym się do forum. :)