Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapchana kanalizacja czy wentylacja

dosh

Recommended Posts

Od kliku tygodni słyszę bulgotanie w rurach odpływowych umywalek czy zlewu.

Gdy wybierane jest szambo jest to samo. Jakby wysysało wodę z syfonów.

Teoretycznie kanalizacja nie jest zapchana bo wszystko spływa bez problemu. Jedyny efekt to to bulgotanie. Nieraz wrażenie było że wolniej woda odpływa.

Po wybraniu szamba wyczuwalny jest zapach, jednak chyba niezbyt intensywnie. Ja nie wyczuwam żona bardziej.

czy to może być zapchana wentylacja od kanalizacji?

Objawy wskazują na zapchaną wentylację kanalizacji. Tzn. podejścia do zlewów itp. nie zawsze są wentylowane i wtedy bulgotanie po spłynięciu wody ze zlewu może być, ale piszesz, że wcześniej tego nie było. Natomiast jeśli bulgocze przy wybieraniu szamba to ewidentnie problem z wentylacją. Pewnie wybierasz, kiedy poziom w szambie jest powyżej ujścia przykanalika, przykanalik jest napełniony ściekami i przy wybieraniu powstaje podciśnienie w instalacji.

teraz nawet pasuje mi to w kolejności. Tym samym kanałem na strychu wchodzą kable antenowe w komin.

instalator od anteny internetowej w chwili nieuwagi mojej wydłubał sobie beztrosko dziurę pod kabel internetowy do anteny. Teraz mam prawie 100% pewności, że coś styropian lub gruz poleciało w dół.

Na projekcie sprawdziłem, to ten sam kanał w kominie.

Jak można sprawdzić jak to wygląda i jak to mogę udrożnić?

Nawet nie mam wyobrażenia jak miejsce zatkania może wyglądać. Może ktoś wspomoże zdjęciem potencjalnej części dna wentylacji kanalizacji.

Na razie zastanawiam się nad jakąś kamerą na lince ze źródłem światła.

Kto robi taką usługę jak udrażnianie kanału wentylacyjnego kanalizacji?

Wywiewki kanalizy powinny być wyprowadzone ponad dach w rurze PVC, nie wiem skąd pomysł żeby w komin wentylacyjny to podpiąć.

Wołaj kominiarza.

Zdjęciem "dna wentylacji" nikt Cię nie poratuję, bo normalnie to wygląda tak, że pion kanalizacyjny wychodzi ponad dach (czasem rurą o oczko mniejszej średnicy). A co u Ciebie wymyślono i jak to wykonano, to nikt nie zgadnie.

Podejrzewam, że jest to tylko podprowadzone do komina i dalej PVC już nie wchodzi do wewnątrz, więc jak kominiarz kulą będzie walił to nic się nie stanie i w PVC nie trafi.

Edytowane przez SzymonKc

Ludzie czy wy zrozumiecie, że szambo ( dawne) ma mieć odpowietrzenie poprzez instalację kominka nad zbiornikiem a w domu ma mieć napowietrzenie i wtedy zero zapachów z tzw. cofki. Owszem musisz udrożnić ten kanał ale ja na Twoim miejscu rurę wchodzącą w komin wyciągnął, na jej końcu zastosował napowietrzenie ( jest tego dużo w zależności od przekroju) a dziurę w kominie zasklepić. To tak kiedyś ,, fachowcy robili, że napowietrzenie wykonywali poprzez wpięcie rury pcv 50 w komin w kanał wentylacji i tyle a zbiornik szamba był całkowicie zasklepiony . Wtedy w przypadku tzw. cofki zapach rozchodził się po mieszkaniu jak ciepłe bułki. Tyle w temacie a jak zrobisz to już Twoja sprawa. Powodzenia.P.S. temat wałkowany na tym forum setki razy, trzeba poszukać.

Zrozumieć to może ludzie i rozumieją. Teoria sobie - życie sobie.

Gdybym sam robił to zrobiłbym zgodnie ze sztuką, a tak dom z drugiej ręki kupuje się z jego "tajemnicami". :( Klapę do szamba mam gdzieś pod kostką ukrytą.

Napowietrzenie na pewno zrobię. Co do szamba to jestem na szczęście na końcówce tej historii. Ulica już skanalizowana, rewir zgodnie z planem już podłączony. teraz toczą się odbiory. Projekt już mam, więc czekam tylko na informacje, że można się przyłączać. :)