Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór kotła kondensacyjnego jednofunkcyjnego - powierzchnia ogrzewana 128,12m2

Wybuduję czy nie

Recommended Posts

Najlepszy komfort życia jest gdy kocioł pracuje non stop z małą mocą - nie ma wtedy momentów gdy nagle czujesz że podłoga jest chłodna. Osobiście mam kocił z mocą min 3,2kw i ta moc jest dobra do temperatury powiedzmy -10C na podwórku. Przy takich warunkach kocioł grzeje 24h na dobę a w domu mam 22,5C

Natomiast od października do grudnia gdy na podwórku jest cieplej - ta moc 3,2kW jest za duża aby kogcioł grzał non stop bo robi mi się w domu 23,5C a to za ciepło.

Ogrzewam 150m2

Najlepszy komfort życia jest gdy kocioł pracuje non stop z małą mocą - nie ma wtedy momentów gdy nagle czujesz że podłoga jest chłodna. Osobiście mam kocił z mocą min 3,2kw i ta moc jest dobra do temperatury powiedzmy -10C na podwórku. Przy takich warunkach kocioł grzeje 24h na dobę a w domu mam 22,5C

Natomiast od października do grudnia gdy na podwórku jest cieplej - ta moc 3,2kW jest za duża aby kogcioł grzał non stop bo robi mi się w domu 23,5C a to za ciepło.

Ogrzewam 150m2

Masz policzone OZC?

• 2 weeks później...
Powiem Wam, że dziś już mam sieczkę z mózgu. Napisałem do 4rech hydraulików, którzy oferują prace hydrauliczne wraz z instalacją gazową , kotłem itd.

Od dwóch z nich dostałem wycenę:

Jeden z nich zaproponował kocioł:

- FERROLI Bluehelix TECH 18A

Drugi hydraulik, bardzo polecany na tym forum na grupie wrocławskiej:

DE DIETRICH MCR 3 24 + BS 150

Szczerze powiedziawszy nie spodziewałem się, że ktoś będzie doradzał wrzucenia kotła o mocy 24KW, a w szczególności ten Pan, który jest tak chwalony na forum, gdzie dominuje opinia, że nie warto przemiarowywać kotła.. Czy można to jakoś racjonalnie wytłumaczyć?

Witam,

W przypadku prawidłowego doboru kotła jednofunkcyjnego, do którego podłączony będzie zasobnik można zastosować kotły o niższych mocach niż w przypadku kotłów dwufunkcyjnych. Należy jednak pamiętać o tym, że zmniejszając moc kotła, wydłuża się czas podgrzania wody w zasobniku. Może to negatywnie wpłynąć na komfort użytkowania ciepłej wody użytkowej. Mimo średniej powierzchni budynku, właściciel może posiadać wiele punktów poboru ciepłej wody w tym wannę lub deszczownicę, które wymagają przygotowania większej ilości ciepłej wody. Należy zwrócić uwagę, aby wężownica zasobnika posiadała równą lub wyższą moc, niż dobrany kocioł.

Służę pomocą w przypadku dalszych pytań.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers