Wybuduję czy nie 21.01.2017 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 W takim razie nie ma co kombinować - po prostu nie zgodzę się na tak duży kocioł. Czy możecie polecić kotły o mocy 14KW i niskiej wartości min. przy modulacji? Dom będę budował w Lutyni. Jest to miejscowość koło wrocławia w kierunku środy ślaśkiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.01.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Masz Immergasa Victrixa, masz Buderusa 072, masz Junkersa Smarta. Jest też jakis Vaillant.Podzwoń do serwisantów, dowiedz się ile kosztuje przegląd, poczytaj warunki gwarancji, wybierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 21.01.2017 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 THX!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 21.01.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Najlepszy komfort życia jest gdy kocioł pracuje non stop z małą mocą - nie ma wtedy momentów gdy nagle czujesz że podłoga jest chłodna. Osobiście mam kocił z mocą min 3,2kw i ta moc jest dobra do temperatury powiedzmy -10C na podwórku. Przy takich warunkach kocioł grzeje 24h na dobę a w domu mam 22,5C Natomiast od października do grudnia gdy na podwórku jest cieplej - ta moc 3,2kW jest za duża aby kogcioł grzał non stop bo robi mi się w domu 23,5C a to za ciepło. Ogrzewam 150m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 23.01.2017 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Najlepszy komfort życia jest gdy kocioł pracuje non stop z małą mocą - nie ma wtedy momentów gdy nagle czujesz że podłoga jest chłodna. Osobiście mam kocił z mocą min 3,2kw i ta moc jest dobra do temperatury powiedzmy -10C na podwórku. Przy takich warunkach kocioł grzeje 24h na dobę a w domu mam 22,5C Natomiast od października do grudnia gdy na podwórku jest cieplej - ta moc 3,2kW jest za duża aby kogcioł grzał non stop bo robi mi się w domu 23,5C a to za ciepło. Ogrzewam 150m2 Masz policzone OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 23.01.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 24.01.2017 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Naprawdę to się robi śmieszne. Gdzie bym nie dzwonił to polecją 21-24KW kocioł wspominając o niskiej wartości min przy modulacji. Czy naprawde żaden instalator nie zna się na tym, czy temat przewymiarowania kotła jest tylko na wyrost? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 03.02.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Powiem Wam, że dziś już mam sieczkę z mózgu. Napisałem do 4rech hydraulików, którzy oferują prace hydrauliczne wraz z instalacją gazową , kotłem itd. Od dwóch z nich dostałem wycenę: Jeden z nich zaproponował kocioł: - FERROLI Bluehelix TECH 18A Drugi hydraulik, bardzo polecany na tym forum na grupie wrocławskiej: DE DIETRICH MCR 3 24 + BS 150 Szczerze powiedziawszy nie spodziewałem się, że ktoś będzie doradzał wrzucenia kotła o mocy 24KW, a w szczególności ten Pan, który jest tak chwalony na forum, gdzie dominuje opinia, że nie warto przemiarowywać kotła.. Czy można to jakoś racjonalnie wytłumaczyć? Witam, W przypadku prawidłowego doboru kotła jednofunkcyjnego, do którego podłączony będzie zasobnik można zastosować kotły o niższych mocach niż w przypadku kotłów dwufunkcyjnych. Należy jednak pamiętać o tym, że zmniejszając moc kotła, wydłuża się czas podgrzania wody w zasobniku. Może to negatywnie wpłynąć na komfort użytkowania ciepłej wody użytkowej. Mimo średniej powierzchni budynku, właściciel może posiadać wiele punktów poboru ciepłej wody w tym wannę lub deszczownicę, które wymagają przygotowania większej ilości ciepłej wody. Należy zwrócić uwagę, aby wężownica zasobnika posiadała równą lub wyższą moc, niż dobrany kocioł. Służę pomocą w przypadku dalszych pytań. Pozdrawiam, _____________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts