viviene 11.12.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Witam, potrzebuje zrobić garaż dwustanowiskowy w narożniku działki z tyłu. Działka za szeroka nie jest więc chciałabym aby dwie ściany (jeden bok i tył garażu) były jak najbliżej rogu czyli bezpośrednio przy płocie sąsiadów. Nie mają mieć żadnych okien itp. Czy to jest możliwe? Sąsiad ma tam ogródek więc w niczym by to mu nie przeszkadzało. Garaż miałby mieć powierzchnie ok 6x7m. I jeszcze jedno bo myślę, żeby zrobić to możliwie tanio np bez fundamentów i bez pozwoleń - czy są takie garaże które da się tak zrobić? Ktoś mi doradzał że najlepiej będzie z płyt betonowych, wylać posadzkę a dach zrobić jednospadowy z blachy falistej. Czy to prawda ,że na taki garaż nie trzeba mieć pozwolenia i może stać bezpośrednio przy płocie sąsiada? Czy na takim garażu da się zamontować dwie elektryczne bamy garażowe? A może są na to lepsze rozwiązania w sensie inny rodzaj garażu? Blaszany raczej odpada bo słyszałam, że latam jest tam sauna. Doradźcie proszę. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 11.12.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Poczytaj na blogu prawników pod adresem http://www.oprawiebudowlanym.pl/2015/05/obiekty-i-roboty-na-ktore-nie-jest.html ora http://www.oprawiebudowlanym.pl/p/pytania-cz-2.htmljest tam sporo o przedsięwzięciach, które wymagają przeprowadzenia oceny oddziaływania na środowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viviene 11.12.2016 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Dziękuję, rozumiem z tego,że garaż ZAWSZE wymaga pozwolenia. Czyli nie ma znaczenia czy będzie murowany czy blaszany? Czy będzie posiadał fundament czy nie? Kiedyś zdaje się,że był podział,że pozwolenia wymagało tylko to co było na fundamencie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 11.12.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Dziękuję, rozumiem z tego,że garaż ZAWSZE wymaga pozwolenia. Czyli nie ma znaczenia czy będzie murowany czy blaszany? Czy będzie posiadał fundament czy nie? Kiedyś zdaje się,że był podział,że pozwolenia wymagało tylko to co było na fundamencie... Mylisz GARAŻ z budynkiem gospodaczym. LEGALNY garaż musi spełniać pewnie wymagania Inna sprawa że 6m x 7m daje już 42m2 czyli dużo ponad 35m2 które są możliwe na zgłoszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 11.12.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 " W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się:...4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych." 4. Usytuowanie budynku na działce budowlanej w sposób, o którym mowa w ust. 2 i 3, powoduje objęcie sąsiedniej działki budowlanej obszarem oddziaływania w rozumieniu art. 3 pkt 20 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane. obszar oddziaływania w przypadku jw - odnosi się do zgody właściciela działki sąsiedniej na taką, nie inną lokalizację. - budynek garażu jest " budynkiem " i wymaga opracowania Projektu Budowlanego zgodnego z Warunkami Zabudowy dla danej działki budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 11.12.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Poczytaj na blogu prawników pod adresem http://www.oprawiebudowlanym.pl/2015/05/obiekty-i-roboty-na-ktore-nie-jest.html ora http://www.oprawiebudowlanym.pl/p/pytania-cz-2.html jest tam sporo o przedsięwzięciach, które wymagają przeprowadzenia oceny oddziaływania na środowisko. odsyłam do Rozporządzenia http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20160000071 mowa o garażach ( fakt ) - ale o powierzchni użytkowej nie mniejszej niż : 0,2 ha na obszarach objętych formami ochrony przyrody ... 0,5 ha na obszarach innych ... § 3. p. 56 tak więc, bez przesady z tym oddziaływaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 11.12.2016 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 " W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się: ... 4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych." 4. Usytuowanie budynku na działce budowlanej w sposób, o którym mowa w ust. 2 i 3, powoduje objęcie sąsiedniej działki budowlanej obszarem oddziaływania w rozumieniu art. 3 pkt 20 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane. obszar oddziaływania w przypadku jw - odnosi się do zgody właściciela działki sąsiedniej na taką, nie inną lokalizację. - budynek garażu jest " budynkiem " i wymaga opracowania Projektu Budowlanego zgodnego z Warunkami Zabudowy dla danej działki budowlanej. czy powyższe dotyczy również wiaty? z jednej strony doczepiona do okapu dachu, a z drugiej na 3 słupach drewnianych z 30cm od granicy sąsiada. żadnych ścian. wiata byłaby do trzymania przyczepy kempingowej. wielkość zadaszenia ok 3x5,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 12.12.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Ustawa Prawo Budowlane mówi, że Art. 29. 1. : " Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa ....2c) wiat o powierzchni zabudowy do 50 m2, sytuowanych na działce, na której znajduje się budynek mieszkalny lub przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, przy czym łączna liczba tych wiat na działce nie może przekraczać dwóch na każde 1000 m2 powierzchni działki; "również wiata nie wymaga zgłoszenia ! ( Art. 30. 1 ), jednym słowem jest poza obiektami, które można zdefiniować jako "obiekt budowlany", a jeśli tak, to wszelkie odległości od granicy działki nie mają tu zastosowania. Natomiast jest też tak, że niektóre Urzędy traktują wiatę jako obiekt budowlany, a konkretnie jako okap dachu lub przedłużenie okapu dachu budynku ( na x słupkach ), wówczas mamy odległość od granicy działki nie mniejszą niż 1,5m, czyli tak jak dla okapu, gzymsu, balkonu lub daszku nad wejściem, a także do takich części budynku jak galeria, taras, schody zewnętrzne, pochylnia lub rampa. jednym słowem najlepiej, aby wiata nie była związana z budynkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 12.12.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Tego się nie da zrobić, raz że nie zmieszcze na wysokość pod okapem a dwa że w opasce nie mam jak posadowić słupów. Jest 30cm opaski z czego zostaje 20 bo opor do obrzeza jest zrobiony, i do samej lawy jest zasypana zwirem bo na dole jest drenaz. Takze przez 20cm dziury nie wykopie metra w dol. Rltakże zostanie mi tylko i wylacznie rozebranie kawalka okapu i przedluzenie go z duzo mniejszym katem nachylenia niz dach. Wiem ze nie odpowiesz mi na to pytanie, ale czy ew przed sadem jest szansa wybronic sie ze to jednak wiata nie dach? Aktualni sasiedzi na pewno nie beda robic problemow, ale kto wie czy za 10 lat nie sprzedadza domu i trafi sie jakis nadgorliwy pieniacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 12.12.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 możesz porozmawiać w Urzędzie, aby był " wilk syty i owca cała ". Tak jak pisałem, różnie podchodzą do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viviene 15.12.2016 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Mnie w urzędzie powiedzieli że wiatę czyli obiekt bez jednej ściany można postawić bezpośrednio przy granicy i nie wymaga pozwolenia- trzeba tylko zgłosić,że się takową stawia i potem nanieść na mapkę. Powiedzieli mi,że mogę zostawić np otwór ten co by były drzwi. Zażartowałam, czy jeśli bym za jakiś czas wstawiła drzwi to coś się stanie... powiedzieli,że jeśli sąsiad nie zakabluje to nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 16.12.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 To niech dadza ci to na pismie i wio z robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 16.12.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Nie ma nic bardziej wkurwiającego niż budynek w granicy. Zostaw sobie przynajmniej 1m od granicy. Zauważ, że raz na jakiś czas trzeba coś wyremontować, pomalować itp. U rodziców od 2 lat taki jeden sąsiad remontuje sobie budynek w granicy oczywiście korzystając z działki rodziców... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts