Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Denver pod Krakowem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 320
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W minionym tygodniu ekipa Krzyśka zrobiła zabudowy poddasza z regipsów. Jutro będą wykańczać jeszcze ścianki kolankowe, szpachlować i montować taśmy na łączeniu skosów z ścianka kolankowa i sufitem. Chcę zastosować taśmy Easyflex - podobno najlepsze do łączenia płyt w tych miejscach.

Tania nie jest

http://allegro.pl/tarti-rigips-tasma-naroznikowa-easy-flex-pro-30mb-i6341838828.html

używał ktoś? warto to kupować?

Wczoraj dostaliśmy od projektantki wnętrz propozycje aranżacji salonu jadalni i kuchni.

salon3.jpgkuchnia 2.jpgkuchnia1.jpgsalon2.jpgsalon1.jpg

Ogólnie Pani Ola osiągnęła to co zamierzaliśmy, więc rewolucyjnych zmian nie będzie ale parę kwestii do poprawy zgłosiliśmy, m.in:

- uproszczenie sufitu nad wypoczynkiem - bez wnęki na środku i wiszącej lampy

- do usunięcia lustro i te mebelki pod schodami - zamiast tego kilka ramek na zdjęcia i może jakaś zieleń

- próba zastąpienia firan i zasłon w oknie koło stołu rzymska roletą taka jak w kuchni.

- ciemniejszy gres na podłodze w kuchni i wzdłuż schodów - chcemy większy kontrast między 2 różnymi materiałami na podłodze

- rezygnacja z tej szafki w rogu salonu, zamiast tego cos lżejszego, może jakaś ciekawa forma z tych 2-kolorowych nadstawek które stoją na szafce RTV

- i chyba najistotniejsze - inna struktura farby na scianie rtv, przy schodach i przy wejściu - to co jest trochę przytłacza, jest zbyt mocna tekstura, wydaje nam się że coś łagodniejszego będzie lepiej wyglądać. To co jest teraz to farba strukturalna Magnat Style Beton

Do wizualizacji kuchni nie mamy większych uwag, podoba nam się. Natomiast nie analizowaliśmy jeszcze w ogóle jej funkcjonalności, rozkładu AGD, szafek, schowków itp.

Bardzo mile widziane komentarze i sugestie :)

Jeszcze wracając do zabudowy poddasza z GK.

Dziś chłopaki kończą szpachlować i będziemy się rozliczać. Trochę byłem nieprzygotowany na ten etap prac, nie mieliśmy przemyślane lokalizacje oświetlenia, więc decyzje i rysunki powstawały na ostatnia chwilę i wysyłane szkice MMS-ami do ekipy. Czas pokaże, czy będzie to funkcjonalne i czy nie będzie trzeba korygować.

Zdjęcia z dziś i zeszłego tygodnia.

Pokój Alicji + garderoba

ala.jpg

Pokój Sebastiana

sebek.jpg

Wyjście z pralni na taras nad garażem

pralnia.jpg

Tutaj jest mały mankament, drzwi tarasowe nie są symetrycznie na środku wnęki - wykonawca przekonał mnie, żeby nie licować zabudowe ze ścianą bo będzie pekać. Jako że to tylko pralnia, zgodziłem się. Ściana kolankowa w pralni będzie tynkowana - tam pod skosem będzie zabudowa podblatowa i pralka.

Łazienka

łazienka2.jpgłazienka.jpg

Cieszę się, że udało się zrobić pod oknami dachowymi prostą ścianę aż do podłogi, szkoda tylko że nie dopilnowałem, by górna szpaleta licowała się z sufitem. Wyglądałoby jeszcze lepiej.

I jeszcze parę szczegółów.

Nad całym sufitem podwieszanym rozłożone jest 5cm wełny akustycznej ISOVER Aku-Płyta. W ostatniej chwili uświadomiłem sobie, że bez tego cała przestrzeń między sufitem a pianą na jetkach byłaby jednym wielkim korytarzem akustycznym i słychać by było wszystko pomiędzy pomieszczeniami na górze.

Nie wiem czemu zdjęcie się wkleiło w pionie :/

wełna..jpg

Między sufitem a izolacją z piany zostało 70-80cm pustki do której mam nadzieję nigdy nie będzie potrzeby zaglądać, bo nie zostawiam żadnego wyjścia technologicznego.

nad sufitem..jpg

Skrzynki rozprężne kanałów wentylacyjnych miałem montować sam, ale Krzysiek z własnej inicjatywy zrobił to za mnie, mnie by to zajęło pewnie cały długi wieczór a jemu może 2h :)

I znów zdjęcie się wywróciło

wentyl..jpg

Sam natomiast zrobiłem rozdzielacz pojedynczego kanału pe-flex na dwa zasilające garderoby w sypialni i u Alicji - zastosowałem trójnik kanalizacyjny fi 75. Pasował idealnie. Na zdjęciu widoczny po prawej.

wentyl2..jpg

• 2 weeks później...

Wracając do projektu górnej łazienki, który opisałem w poście #205...

Pani Ola, która pracuje nad przestrzenią na parterze podjęła się (za symboliczną dopłatą) ożywić górna łazienkę, i wyszło jej to naszym zdaniem ZAJEBIŚCIE!!

pierwsza propozycja

L3.jpgL2.jpgL1.jpg

żonie trochę nie pasuje wzorzasty blat, dla mnie ciut za dużo wzorku na ściance od strony WC więc poprosiliśmy o wersję alternatywną

L5.jpgL4.jpg

czekamy jeszcze na 2 wersję z ciemniejszą podłogą i jasną podłogą i ścianką od strony wc w tej samej płytce co reszta. Mają być dziś.

Kolor turkusowo-zielony rewelacyjny, dobór dekoru też bardzo trafny. Dekor (Thai Nube 10x20) już zamówiony, trzeba czekać 2 tygodnie bo idzie z Hiszpani.

https://domus-sklep.pl/kolekcja-etnia/4707-etnia-thai-nube-10x20.html

[ATTACH=CONFIG]406625[/ATTACH]

Cześć,

Po pierwsze bardzo fajny dziennik i może przede wszystkim domek. :)

A po drugie, czy ten stelaż pod wc na niską ściankę z KG jest czymś konkretnym dostępnym w sprzedaży, czy sam to zmontowałeś? Też byśmy chcieli mieć niską, ok. metrową ściankę z KG, ale obawiam się o jej sztywność w rogu, który nie będzie przylegał do ściany.