Fleszu1 28.12.2017 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) KOTŁOWNIA Po nowym roku na budowę wkracza hydraulik i będzie robił kotłownię. Skrzynka gazowa już jest, przyłącz do skrzynki i od skrzynki do domu też już gotowy. Zostało zrobic kotłownię i prawie można zacząć grzać.... ...no właśnie tylko to "prawie". Gazownia przed podpisaniem umowy wymaga oświadczenia kominiarza że w kotłowni jest wentylacja. Grawitacyjnej nie mam, będzie mechaniczna. Pierwszy kominiarz z którym rozmawiałem nie podpisze takiego papieru, Na moje argumenty że będzie mechaniczna wygłupił się tekstem, że jak bedzie mi uchodził gaz spod kotła, to zaciągnę go przez rekuperator na cały dom. No comment. Kazał zrobić wentylację grawitacyjną czyli jechać z rurą spiro lub pcv przez dachówki aż ponad szczyt dachu. No way!!. Telefon do innego, i okazuje się, że jemu już wentylacja mechaniczna nie jest straszna i jak zobaczy że jest anemostat wywiewu w kotłowni podpisze papierek. Nawet nie muszę mieć uruchomionej wentylacji. Trzymam go za słowo. Tylko jakoś brak czasu żeby tą wentylację zacząć. Materiały i Airpack400 już czekają, reku oczywiście w domu, na budowie bałbym się go trzymać. A wracając do kotłowni - zdecydowałem się na bogatszą ale pewniejszą wersję ze sprzęgłem i 2 osobnymi pompami i mieszaczami z elektrozaworami dla każdej kondygnacji. Na forum sporo jest dyskusji w temacie czy jest potrzeba takiego systemu przy 100% podłogówce (brak grzejników) i podobno niektórym przy podobnych domach wystarcza nawet 1 pompa kotłowa i żadnych sprzęgieł i mieszaczy nie dają a przepływy regulują rotametrami na rozdzielaczach. Nie zdecydowałem się jednak na sprawdzanie czy to zadziała. Kocioł, zasobnik cwu i cały osprzęt już zamówiony. Będzie Immergas Victrix 12 X TT 2 ERP + zasobnik 160 też Immergas. Pompy obiegowe i cyrkulacyjna IBO, zawory 3d Afriso + siłowniki. Sterowania jeszcze nie kupowałem ale najprawdopodobniej będzie Tech 408n. WENTYLACJA Jak pisałem wyżej, czeka aż znjadę trochę czasu i rozprowadzę kanały. Podłączenie reku będzie robił forumowy OszczędnyGrześ. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez Fleszu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 01.01.2018 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 (edytowane) Udało mi się wreszcie ruszyć z WENTYLACJĄ !! 3h w sobotę i 4h w Nowy Rok (Sylwester z żoną w domu więc kaca nie było ) i efekty bardzo zadowalające. Nie spodziewałem się, że tak sprawnie mi to pójdzie pomimo iż to mój pierwszy raz Jedynie co mógłbym sobie zarzucić to dokładniejsze wymierzenie długości kanałów. Za długie odpady mi zostawały i pewnie będę musiał dokupić parę metrów kanałów pe-flex. Pierwszego dnia doprowadziłem nawiew do salonu (2x2) zostawiając w kotłowni wiszące nieprzycięte końce do zamontowania w skrzynkach rozdzielczych. Dziś robota szła błyskawicznie. W nieco ponad 4h zrobiłem nawiew do małego pokoju na parterze (1x1), rozprowadziłem wszystkie nawiewy na poddaszu (5x1) - tu zadanie łatwiejsze bo kanały leżą na razie luzem na szczytach ścianek działowych (docelowo będą przymocowane do rusztu od GK i zakryte wełną 15cm) - oraz spiąłem wszystkie kanały nawiewne w skrzynkę rozdzielczą. Nie spodziewałem się aż tyle dziś zrobić. Edytowane 1 Stycznia 2018 przez Fleszu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 03.01.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Te regipsy jeszcze potrzebne? Jak tak to zadzwon jutro to dam namiar. Jakbys potrzebowal peflexa daj znac jakos sie dogadamy bo mi cos tam zostalo. Transport gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 03.01.2018 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 hej Busters.2 x TAK, regipsy potrzebne, peflexa będę potrzebował kilka metrów na pewno.odezwe się jutro. A jak u Ciebie? dawno tam nie przejeżdżałem, pachnie już bliskością przeprowadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 03.01.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Cześć Fleszu;-)Dobra robota;-) Gdzie zamawiałeś kanały, na termokontrol czy u jakiegoś przedstawiciela z rabatem...hehe? PozdrawiamTulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 03.01.2018 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Zamawiałem w termokontrol przez forumowego oszczędnego grzesia. Wyszło korzystniej cenowo. Reku tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 03.01.2018 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 hej Busters. 2 x TAK, regipsy potrzebne, peflexa będę potrzebował kilka metrów na pewno. odezwe się jutro. A jak u Ciebie? dawno tam nie przejeżdżałem, pachnie już bliskością przeprowadzki? Mieszkamy od soboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 03.01.2018 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 No to gratuluję Jak u Was z zasięgiem? telefonii komórkowej i LTE? u mnie mimo że na górce to bardzo słabo, niezależnie w jaką sieć się włączę. Mam Play ale mogę wybierać inne sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 04.01.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Play to ogolnie jest masakra telefony mamy z plusa i wszystko ok internet lapie lte. Odnosnie internetu "stacjonarnego" wialem na probe plusa i okazala sie straszna padaka transfer 1mb w dzien 5-6 w nocy. Wczoraj wzialem abonament na tmobile i jest jak na razie swietnie. Stabilnie i szybko 50-60mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 04.01.2018 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Jadę tam dziś zawieźć ruter Huawei z karta sim T-Mobile - miałem go tam raz na próbe i hulało aż miło. LTE 2-3 kreski download 15-30 MBit. Jest już podpięta instalacja alarmowa z dostępem zdalnym więc dobry internet wskazany. Natomiast problem mam z użytkowaniem telefonu. mam służbowego Playa w którym można wybrać dowolna sieć ale jaką bym nie wybrał jest dramat. Zeby jakoś rozmawiać muszę wyjść z domu. To samo internet, ledwo zipie mimo ze jest ustawiony na nadajniki T Mobile lub Plusa. Mówisz, że Plus działa Ci bez zarzutu? To będę lobbował w firmie za zmianą operatora, w marcu kończymy umowę z Play Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 04.01.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Teraz mam od 2 lat telefon w plusie i jest wszystko ok. Wczesniej 2-3lata w play i bylem bardzo niezadowolony co chwile byl jakis problem nawet jak zmienialem operatorow. W sobote mam dyzur z dzieciakiem jak jestes na budowie to podjade i zobaczymy jak dziala plus u Ciebie. Dzwoniles o te zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 04.01.2018 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Nie tylko dzwoniłem, ale właśnie był już Pan Krzysiek na budowie Można powiedzieć, że jesteśmy wstępnie dogadani na zabudowy poddasza i sufity podwieszane. Może będzie też robił łazienki. Cenowo jest atrakcyjny, liczę, że jakościowo też. DZIĘKI za ten namiar Dał mi namiary na gościa z Hebana który robi projekty łazienek. Podobno u was tez robił? Podłączyłem na szybko router z T Mobile, łapie LTE i w testach wyszło download 5 MBit, upload 8-9 MBit. Dupy nie urywa ale o niebo lepiej niż na mobilnym z Playa. Myslę, że będzie jeszcze lepiej jak znajdę mu lepsze miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 16.01.2018 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 OCIEPLENIE DACHU. 1)H2Foam Lite (ICYNENE LD-C-50) Cena średniej grubości 20-22 cm : 57.90 zł netto ( 100m2 )Cena średniej grubości 15-17 cm : 47.90 zł netto ( 74m2 )Całość inwestycji wynosi : 9334.60 zł netto 10.080 zł brutto 2)CROSSINCena średniej grubości 25 cm : 64 zł netto ( 96m2 )Cena średniej grubości 20 cm : 52 zł netto ( 74m2 )Całość inwestycji wynosi : 9992 zł netto 10.791 zł brutto 3)ULTRAPOL RG 03/10 lub POLYCHEMCena średniej grubości 25 cm : 60 zł netto ( 96m2 )Cena średniej grubości 20 cm : 48 zł netto ( 70m2 )Całość inwestycji wynosi : 9120 zł netto 9.850 zł brutto Do jętek chce ocieplic 25 cm, powyżej jętek 20cm i na zabudowie sufitów położyć warstwę wełny jakieś 15cm. Ewentualnie na jętkach zrobić podłogę z płyt OSB/desek i nie pryskać do szczytów tylko 25cm skosy i powierzchnię poziomą. wtedy wyjdzie piany trochę taniej, odpada wełna ale dochodzi koszt OSB. Co wybrać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 21.01.2018 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Zaczynają się stricte wykończeniowe klimaty co oznacza, że pojawia się nowa osoba z którą trzeba konsultować pomysły i rozwiązania - żona. Dotychczas była tylko biernym i niezbyt aktywnym obserwatorem budowlanych postępów. Na budowie była dotychczas może 5-6 razy Jesteśmy po wizycie Pana Łukasza - projektanta łazienek współpracującego ze sklepem Hoff w Krakowie (Busters - dzięki za namiary) Zrobił pomiary, pooglądał, określił łazienki jako bardzo fajne, ustawne i dające mu sporo możliwości. Trudno się z nim nie zgodzić, górna łazienka ma 17,5 m2 po podłodze. Mozna poszaleć.Ma zrobić wizualizacje, ale najpierw musimy znaleźć trochę czasu i pojechać z żoną pooglądać płytki i pokazać mu co nam się podoba bardziej a co mniej. SCHODY - tu warto wrócić do początku budowy i bardzo spontanicznej decyzji o rezygnacji z dwóch słupów które miały "zdobić" przestrzeń na parterze. Decyzja ta musiała zapaść jeszcze na etapie fundamentów - po konsultacji telefonicznej z konstruktorem i szybkich jego obliczeniach wyszło, że słupy można usunąć dokładając jedną belkę w stropie. W mojej wyobraźni open space na dole od razu zyskał bez tych słupów więcej lekkości tylko coś jeszcze mi nie pasowało.... ciężkie, żelbetowe schody! Jedna chwila namysłu i hasło do wykonawców - schodów nie robimy. Nie powiem, na twarzy majstra rysował się trudnoskrywalny uśmieszek - będzie mniej roboty!! Tego też dnia po raz pierwszy żona zabrała głos. Gdy jej oznajmiłem, że schody będą lekkie, ażurowe, postawiła veto! -Czy ażurowe to takie z dziurami? -Tak. -To ja takich nie chcę!! Nie będę po takich chodzić!! I dzieci tez nie będą!!:jawdrop: Otworzyła internety i pokazała mi: -Takie, dywanowe chce! Patrzę, no kurde, zajebiste, ale ile to kosztuje??? ....ano grubo, 23-30 tys jeżeli mają być porządne - mówiły wpisy na tutejszym forum. Temat został zakopany na wiele miesięcy, ale kiedyś musiał powrócić. Od kolegi wziąłem namiary na gościa który robił u niego schody na antresole i mieszka 300m od nas, zaprosiłem go na budowę, pokazałem jakie chcielibyśmy schody i usłyszałem ofertę... zmieścimy się w 15 tys łącznie ze szkłem. Po ustaleniu kilku szczegółów, jak tylko Pan sobie poszedł, telefon do żony: -No to będziesz mieć dywanowe! Okazuje się, że "dywany" jeszcze 7-8 lat temu robiło tylko kilku wykonawców w Polsce, była to nowość, a nowość jak to nowość, bardzo droga. Teraz ceny schodów dywanowych są znacznie przystępniejsze bo i konkurencja większa. Przy rozmierzaniu schodów wyszedł jeszcze jeden zonk. Na etapie projektowania podniesiony został parter o 1 pustak ale jakoś umknęło mi, że konsekwencją tego jest zmiana parametrów schodów - muszą być dłuższe. A niestety jest limit - wiatrołap. Zdecydowaliśmy, że będzie 17 stopni o długości 25cm i wysokosci 18,7cm a od sciany wiatrołapu do pierwszego stopnia wychodzi 112 cm. Nie za wiele. Do rozważenia jest jeszcze przesunięcie ścianki i skrócenie wiatrołapu żeby uzyskać jeszcze z 15cm. Ułożymy ze styropianu makietę schodów i zobaczymy jak to wyjdzie na żywo. Jeszcze dziś zmienialiśmy koncepcję montażu szklanej balustrady, wykonawca proponował na rotulach, nam się bardziej podoba jednak szkło wpuszczane w drewno i tak też będzie. Bez zmiany ceny. coś takiego: Edytowane 21 Stycznia 2018 przez Fleszu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 21.01.2018 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 WENTYLACJI cd... wczoraj kilka godzin na budowie wykorzystałem na doprowadzenie kanałów wywiewu do kuchni i wiatrołapu. Kanały idą przez garaż w warstwie ocieplenia stropu. Zostało jeszcze wpiąć kanały w skrzynkę rozdzielcza wywiewną i puscić 4 wywiewy do órnej łazienki. Jeszcze jeden taki dzień i wentylacja powinna być gotowa na podłączanie rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 01.02.2018 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Ponieważ na dniach wchodzi hydraulik robić kotłownie, pilnie wszedł temat wykończenia tam ścian. Pierwotnie miały być w wariancie poor - tylko płytki na podłodze a ściany malowane, jednak po namysle zdecydowalismy że będą najtańsze płytki. Najtańsze w LM były po 12-13 zł/m2 ale takie brzydkie, że nie mógłbym na nie patrzeć mimo że to tylko kotłownia/graciarnia. Ostatecznie kupiliśmy na promocji w LM (po 29zł/m2) Cersanit bianca 60x30. Wygladają nieźle, ale Pan Krzysiek narzekał, że potwornie krzywe. Pierwsze płytki w dmu już cieszą oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 01.02.2018 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Wspomniany wyżej Pan Krzysiek raczej na dłużej zagości w naszych progach. Będzie robił regipsy na poddaszu, sufity podwieszane na parterze, obie łazienki i pewnie jeszcze inne drobne prace wykończeniowe. Nie wiem czy wspominałem, ale na budowie od jakiegoś czasu funkcjonuje już system alarmowy wykonany przez mojego brata. Sa tez pierwsze elementy "inteligentnego domu" które można praktycznie wykorzystać. Przydało się już otwieranie bramy garażowej zdalnie z telefonu - nie muszę jeździć na budowę, żeby wpuścić Pana Krzyśka, dzwoni, że przyjechał, ja rozbrajam alarm i otwieram mu bramę. Czujniki temperatury bezprzewodowe sprzężone z alarmem też spełniają swoją rolę - sygnalizują sms-em gdy temperatura w garażu zbliży się do niebezpiecznego zera (ryzyko zamarznięcia okolicy wodomierza). Oprócz tego wykres temperatury w czasie, fajna rzecz. Przed flizowaniem kotłowni wstawiłem do niej grzejnik elektryczny 2000W i zasłoniłem wejście kocami i styropianem. Spodziewałem się, że takie małe pomieszczenie (6-7m2) nagrzeje się do 15-20 st w kilka godzin. Nic z tego, doszło do 10-11 st i wyżej nie rośnie. Ileż to gazu pójdzie na dogrzanie tak wychłodzonego i wilgotnego domu do normalnych temperatur..... Podpisałem umowę na ochronę i interwencje z Solid Security. 49 zł/mies, w cenie 3 interwencje w miesiącu, czas dojazdu deklarowany w dzień 15 minut w nocy 5. Będzie trzeba sprawdzić, czy zmieszczą się w tym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 01.02.2018 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 OCIEPLENIE PODDASZA po 2 miesiącach rozważań co i kiedy pryskać, zdecydowałem się na kanadyjską pianę ICYNENE. Decydującym był fakt, że można ją aplikować nawet w ujemnych temperaturach. Z początkiem przyszłego tygodnia natrysk realizować będzie firma IzoExpress.Żeby skompensować droższą pianę, zdecydowałem nie ocieplać aż po sam szczyt dachu tylko do jętek. Ponieważ nie mam i nie będą miał strychu, zamiast płyt osb na jętkach rozłożona została membrana dachowa i na nią zaaplikowana będzie piana - grubość 25 cm. Dzięki temu będzie mniejsza kubatura do grzania oraz mniejsza o ok 30m2 powierzchnia do natrysku. Koszt rozłożenia membrany jeszcze nieznany - rozkładał Pan Krzysiek. Membrana kosztowała 250 zł.Pan Krzysiek przykręcił już do krokwi ESy pod zabudowę GK i takie długie pręty do jętek. Jętki są na 3,60 a sufit będzie na 2,70 - zostanie niedostępna przestrzeń miedzy zabudową a ociepleniem. Mam nadzieję, że nie będzie potrzeby tam się dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam_ 05.02.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Ad1 Masz rekuperację? Czy wiesz, że jeżeli wilgoć bedzie dyfuzowac poprzez niski strop to punkt rosy znajdzie się nad nim jeśli nie ocieplić do kalenicy. Owa wilgoć nie splynie bo powierzchnia jest płaska. Ad2 Ja bym uwazal z Icynene, znajomy był przedstawicielem w jednej z firm natryskujacych te piankę i krążą o niej źle opinie. Mieli dużo reklamacji Właściwości ma prawie jak polskie, kosztuje więcej i nie da się jej nakładać warstwowo-czytaj jak ktoś natrysnac Ci 15cm i zechce poprawić to może być taki problem ze pianka odpadnie. AD3 a co to za argument że można natryskiwac w ujemnych? Każda porządna firma ma nagrzewnice i nagrzewa pomieszczenie do temperatury optymalnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 05.02.2018 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Ad1a folia paroszczelna pomiędzy regipsem a pianą nie rozwiązuje tego problemu? mam rekuperację. mnóstwo domów tak się ociepla tylko do jętek. Ad2Naczytałem się mnóstwo opinii za/przeciw pianom polskim/zachodnim. Wnioski takie, że każdy chwali swoje a krytykuje konkurencyjne. Na budowie miałem 4 potencjalnych wykonawców i to samo - jego piana najlepsza, a inne złe. I jak tu wybrać...Akurat przedstawiciel icynene chwalił się, że ich piana natryskiwana jest 1 grubą warstwą a polskie muszą być nakładane warstwowo. I komu wierzyć co jest lepsze?Wybrałem kanadyjską i już tego nie zmienię, bo dziś właśnie natryskują,warstwa 23-25 cm z tego co widziałem rano to faktycznie nakładana 1 natryskiem, uzupełniana jedynie w okolicach krokwi. ad3proponowały mi te firmy wstawienie nagrzewnicy na godzinę przed natryskiem. Jakoś nie przekonało mnie to, że w taki sposób uzyska się temperaturę optymalną - zalecaną w karcie produktu. Przykładowo zalecenia producenta dla PURINOVA:Rekomendowany zakres temperatury powierzchni 15 oC – 25 oCMinimalna temperatura otoczenia (w którym odbywa się natrysk) 15 oCRekomendowany zakres temperatury otoczenia (w którym odbywa się natrysk) 20 oC – 30 oC W domu mam +1*C. NIe wierze, że nagrzewnica w godzinę zagrzeje taką kubaturę i drewniane krokwie do 20 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts