aaisaa 31.05.2018 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 W wizualizacji kuchni widzę,że macie szafki narożne. Idziecie w rozwiązania nowoczesne (wysuwane szuflady rogowe, kosze nerki itp). Czy zostawiacie zwykłe szafki? mi architekta proponuje nowoczesne, ale każdy róg to ok1000zł do kosztów kuchni. Może Twoja ma jakieś rozsądniejsze pomysły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 31.05.2018 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 też zaproponowała kosze ale bez podawania kosztów. Na dniach bedzie pierwszy wykonawca ogladał i zobaczę co zaproponuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcia872 22.06.2018 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Fleszu ja idzie wykańczanie? My czekamy do połowy lipca na tynki (niestety terminy jeśli chodzi o wykonawców strasznie nas opóźniają ze wszystkim), potem wchodzi hydraulik, wylewkarz i ekipa od alarmu. Z ekipą od elewacji i ocieplenia poddasza jesteśmy umówieni na początek września, jeśli zaczną od ocieplania poddasza to pod koniec września możemy zacząć się wykańczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 06.08.2018 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Daaawno nie pisałem, czasu brak, ale może dziś uda się nadrobić zaległości... Co się wydarzyło od ostatniego wpisu... -Po fiasku negocjacji z Panem Krzyśkiem udało mi się dość szybko znaleźć Pana Grześka, łazienki się kończą. Szczegóły w osobnym wpisie. -Zamówiona kuchnia i wybrane sprzęty -Wybrane płytki na parter i do pralni -Rozplantowana ziemia wokół domu -Umówiony Pan Artur na sufity podwieszane na dole i gładzie -Wybrane drzwi wewnętrzne W kolejnych wpisach rozwinę każdy z punktów. Plan jest taki:SIERPIEŃ: skończenie łazienek, podłoga w pralni, sufity podwieszane parter, płytki parter, zabudowa w pralni, gładzie na górzeWRZESIEŃ: kuchnia, gładzie parter, panele na górze, ogrodzenie działki od strony sąsiadów (północ i zachód), rekuperator i uruchomienie wentylacjiPAŹDZIERNIK: panele góra, urządzanie pokoi na górze, drzwi wewnętrzne, drzwi do garażuLISTOPAD: podjazd, chodnik, jak się uda to ogrodzenie frontowe (wschód i południe), dalsze urządzanieGRUDZIEŃ: przeprowadzka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 06.08.2018 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 ŁAZIENKA DOLNA tak jak wcześniej pisałem, miałem problem z Panem Krzyśkiem bo urwał się mu kontakt. Okazało się, że czyta ten dziennik i zadzwonił z pretensjami gdy go tu skrytykowałem. W szczegóły naszych rozmów nie będę wnikał, była jeszcze szansa się dogadać ale nic na siłę. Z początkiem czerwca za pomocą FB polecono mi Pana Grześka, okazało się że jest niezły, TERMINOWY i cenowo porównywalny. Poczekałem 3 tygodnie i przyszedł z początkiem lipca. Dolną łazienkę machnął w okrągłe 2 tygodnie z sobotami. Zdjęcia i komentarze będą w osobnym wpisie.Miałem jeszcze jedną propozycję od Pana Mirka, oferta była przygotowana bardzo profesjonalnie, niczym w zamówieniu publicznym, każdy detal osobno wyceniony ale suma na końcu zwaliła mnie z nóg - prawie 21 tys za samą robociznę!! Z wrażenia nawet zapomniałem Panu Mirkowi podziękować..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 06.08.2018 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Zdjęcia dolnej łazienki. Jak widać nie jest jeszcze skończona. Brakuje drobiazgów typu deska na Wc, oświetlenie sufitowe i nad lustrem, kabina nie jest zmontowana do końca. Pan Grzegorz zrobił spadki o wymiarach dokładnie takich jak wymiary kabiny na opakowaniu czyli 100x80. Okazało się, że kabina ma po 2 cm mniej z każdego wymiaru i domawiałem poszerzający profil przy ścianie. Generalnie dolna łazienka już nam się podoba, a efekt po całkowitym jej wykończeniu mam nadzieje będzie jeszcze lepszy. Bardzo trafna była decyzja o zrobieniu wąskiego okna od podłogi aż po sufit (podwieszany). Szyba jest mleczna więc nie trzeba jej niczym już zasłaniać, światła wpada dużo i wizualnie wygląda wg nas ciekawie. Płytki na zdjęciu wyglądają na gładkie białe, ale one są delikatnie ryflowane i nie śliskie, w dotyku przypominają raczej gips.. Z bliska fajny efekt. Mam nadzieję, że nie będzie problemu z utrzymaniem ich w czystości. Płytki z firmy Baldocer - Tessut Snow i Sense Snow (dekor pod i nad lustrem). Na podłodze Batista Marengo, drewnopodobna to polska Ceramica Limone - Arbaro Oro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 06.08.2018 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) Warto wspomnieć o odpływach linowych. Rozrzut cenowy tego jest przeogromny i wydaje mi się, że nie ma związku z jakością. Chciałem koniecznie ze stali nierdzewnej, żadnych plastików. Zakupiłem najpierw na allegro w cenie około 350 zł. Przyszedł, i okazało się że rynienka jest z nierdzewki ale syfon już plastikowy i przykręcany. Odesłałem. Nie miałem za wiele czasu na zakupy bo Pan Grzesiek chciał już go montować, markety wykluczyłem bo ceny kosmiczne więc zacząłem szukać na allegro z możliwością odbioru osobistego w Krakowie. Okazało się, że za 129 zł mają całe z nierdzewki a odbiór osobisty 3 km ode mnie Wziąłem 1 sztukę i zawożę do Pana Grześka. Otwiera i mówi, ok, bardzo dobry. Pytam, niech Pan zgadnie ile kosztował. Strzelił że 600-700 zł bo tyle mniej więcej kosztują takie w marketach... Taki sam kupiłem do górnej łazienki. Oto on. w zestawie miał dodatkowo kołnierz izolacyjny i nózki a tu ten za 350 zł który odesłałem w zestawie brak kołnierza, brak nóżek nie wspominając o tym 1000 zł, ciekawe czym się różni od tego za 129.... aaa, jest 5 cm szerszy Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez Fleszu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 06.08.2018 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 GÓRNA ŁAZIENKA też jeszcze nie skończona, Pan Grzesiek obecnie na wakacjach. Wróci 17 sierpnia i pewnie ze 3 dni mu jeszcze zajmie dokończenie łazienek a potem na parter układać płytki na podłogach i ścianie w kuchni. Robota zaczęła się od demolki Od czasu robienia instalacji zmieniła się koncepcja i trzeba było przenieść zasilanie zestawu podtynkowego na dłuższą scianę kabiny - wygodniej będzie stać wzdłuż dłuższego (140cm) boku. Przez obecność rur w tej scianie nie udało się zronić 2 wnęk tak jak było w projekcie, będzie tylko jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 06.08.2018 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) Potem prace sprawnie posuwały się naprzód.... powstał murek odzielający strefę wc od kąpielowej [ murek na zieleń za wanną podłączenie i zabudowa wanny aż pewnego wieczora wizytując budowę doznałem załamania.... niedobrze to wyglądało. zdecydowanie za duzo tych dekorów szaro-niebieskawych. Na dodatek wykonanie płytek na tym murku też było słabe, Pan Grzesiek miał chyba gorszy dzień, bo płytki były miejscami bardzo nierówno ułożone . Zaskoczenie totalne, bo to przecież małe płytki 10x20cm. Wcześniej kleił olbrzymie 120x60 i to wysoko pod sufitem i dało się równo a przy niby takiej prostej robocie taki zonk. Wróciłem do domu i przywiozłem na budowę żonę. Jej reakcja była taka sama. . Zdecydowalismy, że damy na ten murek gres z tej samej kolekcji co na ścianach i podłodze tylko w ciemnoszarej wersji - Bestone Dark Grey. Ładnie kontrastuje z Bestone White które są na scianach i podłodze. Obie w wersji matowej. Pan Grzesiek trochę marudził następnego dnia że musi te dekory skuwać, nawet proponował, że poprawi te miejsca gdzie są krzywo ułożone, ale nie przeszło. Paradoksalnie, te nierówne fugi ułatwiły nam podjęcie decyzji o wymianie płytek na tym murku na coś innego i pozwoliły przerzucić ciężar odpowiedzialności za tę zmianę na wykonawcę. Na szczęście Pan Grzesiek jest elastyczny i nie broni się przed poprawkami/przeróbkami. Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez Fleszu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 06.08.2018 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) ŁAZIENKA GÓRNA cd. Były tez inne perypetie. Umywalki nablatowe VITRA Metropole (komplet z wc i bidetem) okazały się nie do końca nablatowe. Posiadają lekkie wybrzuszenie od spodu i w blacie trzeba bardzo dokładnie wyrżnąć otwór o okreslonych wymiarach. Tylko jak to zrobić w gresie formatu 120x60 zostawiając 2cm pasek od frontu pod umywalką? Niewykonalne. 2 płyty pękły przy wycinaniu, sztukowanie z kawałków nie wchodziło w grę, więc zdecydowałem, że prościej będzie wymienić umywalki na inny model niż niszczyć kolejne płyty. Same plusy.... VITRA Geo prostokatna też pasuje do reszty ceramiki, jest tańsza i nie ma przelewu. Na blacie wyglądają tak. Murek ciemnoszary tez zdecydowanie lepiej niż z tych małych dekorów Zdjęcia kiepskie bo robione nocą. Kolejny problem - brakło 3 płytek Bestone White mat 120x60 na podłogę. W salonie Hoff gdzie je kupowałem już nie ma - trzeba zamawiać (2-3tyg) i jest ryzyko, że z innej partii będzie mieć inny odcień. A to akurat w bardzo widocznym miejscu prosto przed wejściem. I jak żyć?? Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez Fleszu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 13.09.2018 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 (edytowane) Z notorycznego braku czasu na szybko uzupełniam dziennik o postępy z ostatniego miesiąca. Pan Grzesiek skończył łazienki, płytki w pralni, kotłowni, w salonie, na ścianach w kuchni. Pożegnaliśmy się w miłej atmosferze, spędził u mnie okrągłe 2 miesiące z przerwą na 2 tygodniowe wakacje. Generalnie jestem z jego usług zadowolony z wyjątkiem paru detali, które nie rzutują na całość. Miły, uczciwy i porządny z niego człek Co bardzo ważne, jest elastyczny, nie broni się i wykręca gdy klient chce coś zmienić, wymienić lub poprawić. Robi kompleksowo, przeróbki wod-kan, elektryczne, regipsy, gładzie, malowanie. Tempo prac dobre, mimo że w większośći robił sam. Pod koniec miał syna do pomocy. Cenowo nie jest tani, ale miałem tez znacznie droższą ofertę. Z rzeczy które mi się nie podobają - wybór płytek drewnopodobnych do salonu. Wybrałem Laroya Dust z firmy Cerrad i okazuje się, że troche zlewają się w zestawieniu z szarym gresem Bestone Grey Mat. Lepiej wyglądałyby cieplejsze Laroya Desert. poniżej zdjęcia: po umyciu jest trochę lepiej, liczę, że ciepłe oświetlenie jeszcze trochę ciepła z tych płytek wyciągnie. Zdjęć łazienek jeszcze nie wrzucam bo nie są posprzątane i brakuje detali które nadadzą im ostateczny rys Zrobione sufity podwieszane na dole, w tym temacie działa Pan Artur wspomagany czasem Panem Stanisławem Kupione lampy do kuchni - kwadratowe czarne wpuszczane w sufit dośc duże (19x19). źródło swiatła to żaróka led ES111 800 lm, powinno być wystarczająco jasno. Edytowane 13 Września 2018 przez Fleszu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 13.09.2018 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Wczorajszego wieczora budowę odwiedziła szanowna małżonka, co jest zjawiskiem rzadko spotykanym Powód wizyty oczywisty - mamy kuchnię!! Kuchnia nam się bardzo podoba. Uniwersalne i ponadczasowe zestawienie bieli i drewna + czarne sprzęty. Żadnych fajerwerków, prosta elegancja. Pani projektantka trafiła tutaj w nasze gusta w 100%. Nie była tania bo wyszło prawie 21 tys za samą zabudowę i montaż, ale jest bardzo obszerna, duzo szuflad na Blumach, magic corner, cargo, kosz na śmieci w systemie Rejs, blat Egger doskonale imitujący drewno, lodówka zabudowana frontem w całości, bez podziału na zamrażalnik i chłodziarkę. Wykonawcą była firma Dekoratornia z Jaworzna. Mogę śmiało polecić. Była co prawda jedna przygoda, dzień przed planowanym montażem okazało się, że ktoś się w lakierni pomylił i fronty które miały być lakierowane na biały mat wykonał je w na wysoki połysk. Pojechałem do Jaworzna zobaczyć jak to wygląda, porównałem do frontów matowych i szybka decyzja - zostają te na połysk. Biały mat jest bardzo trudny w utrzymaniu czystości, każde dotknięcie nieczystymi palcami zostawia brzydki ślad.. Płytki na podłodze w kuchni mamy matowe, więc błyszczące fronty dobrze pasują. Tak więc pomyłka w lakierni z gatunku pozytywnych No i mamy gratis fronty, które powinny być około tysiaka droższe. Zrezygnowaliśmy z mikrofali. Zobaczymy, czy da się żyć bez tego ustrojstwa Dokładnych zdjęć kuchni jeszcze nie ma, zrobię dziś przy dobrym świetle. Narazie kilka na szybko z wczoraj. Lodówka już zaopatrzona na wypadek wizyty jakichś gości Na jednym ze zdjęć pęknięty zlewozmywak. Pękniecie zauważone przy otwieraniu pudła wczoraj, niestety nie otwarłem przesyłki przy kurierze (odbierała mama) i nie chca uznać reklamacji. Paczka była w stanie idealnym więc na pewno to nie wina kuriera tylko musiało pęknąć już w momencie pakowania w fabryce. Czekam jeszcze na efekt rozmów sprzedawcy ( z Allegro) z przedstawicielem dystrybutora czy producenta (zlew to Alveus Formic 30). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 13.09.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Taki kurier w DPD ma 7 dni na spisanie oświadczenia / protokołu. Sprawdź warunki tego w firmie, która to dostarczyła. Możesz też dogadać się z kurierem, a przynajmniej spróbować. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 13.09.2018 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 właśnie DPD to dostarczał w zeszły piątek, więc 7 dni jeszcze nie minęło!! dzięki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 13.09.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Dopowiadając, kurier nie ma obowiązku być obecnym przy otwieraniu przesyłki (chociaż dla obu stron tak byłoby najłatwiej).Tu troszkę więcej informacji http://pomoc.apaczka.pl/support/solutions/articles/191207-procedura-reklamacyjna-dpd Zwróć uwagę tutaj: https://globport.com/pl/pomoc/jak-zlozyc-reklamacje-do-dpd-w-przypadku-uszkodzenia-paczki/"Jeżeli podejrzewasz że paczka lub jej zawartość jest uszkodzona należy otworzyć ją w obecności kuriera dostarczającego przesyłkę. Kurier na życzenie odbiorcy jest zobowiązany do sporządzenia raportu zniszczenia, który jest podstawowym dokumentem w procesie reklamacyjnym."Ja to rozumiem tak, że jeśli nie masz podejrzenia, że coś może być uszkodzone, to nie otwierasz przy kurierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 13.09.2018 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Podwójny sukces. Kurier ma byc jutro podpisać protokół szkody, prawie równocześnie informacja od dostawcy że wyślą nowy na swój koszt. Dzięki za pomoc! tym razem mam bezwzglednie sprawdzić zawartośc przy kurierze bo podobno 3 na 10 zlewozmywaków jest pęknietych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 13.09.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Nie ma sprawy, fajnie, że tak sprawnie udało się to załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 13.09.2018 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 jednak warto regularnie prowadzić dziennik,m zawsze ktoś cos podpowie i doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krismk3 13.10.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Witam jestem na etapie adaptacji projektu Denver i mam pytanie jak poradziliście sobie z różnicą wysokości na tarasie nad garażem? Projektant twierdzi że by tak zostawił a ja wolałbym to obniżyć, z tego co czytałem też tak chcieliście. Jak to ostatecznie rozwiązaliście. Jeśli można prosić o zdjęcie. Mam nadzieję że uda mi się w przyszłym tygodniu złożyć wniosek o pozwolenie i zacząć zabawę z budowa od przyszłego roku. Dodatkowo mam zagwostkę projektant twierdzi że musi zeznanić wzmocnić strop z uwagi na ogrzewanie podłogowe niby słusznie ale czy ten strop nie jest już mocno zazbrojony. Kolejna sprawa to rozprowadzenie kanałów od wentylacji w projekcie (typowym ) jest błąd kanały rozprowadzane są na stropie wtedy brakuje cm do zakrycia w podłodze natomiast pod stropem jest ciężko z uwagi na podciągi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 13.10.2018 23:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 (edytowane) U nas na etapie adaptacji projektu ustalona różnica wysokości strop dom-strop taras to 15 cm. nie pamiętam czy tyle było w oryginale. załączam szkic jak u mnie wyglądają warstwy tarasowe - XPS i wylewka są na odwrót, najpierw wylewka potem XPS 2x5cm. u mnie wychodzi różnica poziomów około 3-4 cm. jeżeli chcesz na zero w takim układzie trzeba dołozyć XPS. Jeżeli chcez kanały WM puszczać w podłodze, to dochodzi kilka kolejnych cm różnicy wszystkie powyższe dywagacje dotyczą wykończenia tarasu deskami/płytami tarasowymi na podkładkach, a nie gres na kleju. kanały WM na parterze można rozprowadzić pod sufitem, belki nie przeszkadzają (wywiew z kuchni i wiatrołapu idzie u mnie przez garaż żeby nie przekuwać belek - oczywiście kanały te trzeba ocieplic żeby nie wychładzały powietrza do ozysku ciepła) . Gdzies kilka stron wcześniej powinien być szkic, jeżeli nie ma daj znać, to zamieszczę Edytowane 14 Października 2018 przez Fleszu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts