Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Denver pod Krakowem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 320
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mamy już na działce prąd. Do wcześniej zamontowanej skrzynki dziś podłączono kable i licznik, żona podpisała papierki, odebrała klucze. Bardzo szybko jak na elektrownię, ale też warunki proste bo słup stoi na działce.

Tymczasem wysyłam zapytania ofertowe na beton i pustaki fundamentowe. Zastanawiam się z czego najkorzystniej wykonać fundamenty. Wylewane, pustaki zalewane betonem czy bloczki betonowe pełne....

• 2 weeks później...

Dziś miałem wizyty w bankach w poszukiwaniu kredytu. Okazuje się, że do uzyskania pozwolenia nie ma co składać wniosku, a od marca mogą wejść nowe, wyższe marże.

Mam nadzieję, że pozwolenie tuż tuż (wniosek złożony ok miesiąc temu, do sąsiadów przyszły już pisma o wszczęciu postępowania i o dokumentacji do wglądu).

W najbliższą sobotę umówiłem się z koparkowcem na korytowanie pod drogę/parking ale pogoda ma być fatalna więc przełożymy na później. W tym czasie organizuję materiał pod drogę. Beton kruszony z rozbiórki mogą mi przywieźć ze Skawiny za 800 zł za auto z naczepą ok 26t. Podobno to materiał z pasa startowego lotniska w Balicach ;). Wydaje się dość drogo, ale kruszywo z kamieniołomu wyjdzie jeszcze drożej. Przy okazji korytowania drogi/parkingu zrobimy wykop próbny pod jedną studnię chłonna i sprawdzimy chłonnośc gruntu pod warstwą gliny.

Rozglądam się też za ogrodzeniem działki siatką leśna na stemplach.

W najbliższych dniach spotkanie z wykonawcą SSO w celu ustalenia jaki będzie fundament (100% wylewany czy częściowo wylewany a częsciowo bloczki.)

Dobrze mówią, marże wzrosły bardzo jak poszła wieść o podatku bankowym i pomocy dla frankowiczów (i to dużo wzrosły, bo z ok. 1,5 na 2%). Teraz prezes postanowił frankowiczom nie pomagać i może marże spadną... miejmy nadzieję :) i tego życzę :)

My kredyt załatwaliśmy jak było pozwolenie, ale dokumenty już konkretne musieliśmy składać z tzw czerwoną pieczątką :)

ZACZYNA SIĘ !! Pierwsze zapachy wiosny, pierwsze ptaszki ćwierkają, cóż za rześkie powietrze!! :lol2: Zapowiada się pogodny tydzień, temperatury nawet powyżej 15 st i bez opadów więc ziemia trochę może przeschnie i w sobotę można będzie coś kopnąć. Plan na najbliższe dni:

-w czwartek przyjeżdża ekipa która będzie robić ogrodzenie działki z siatki leśnej. Siatkę i stemple kupuję sam, oni świadczą tylko robociznę. Dałem ogłoszenie na oferii i się zgłosili. 140mb za 600 zł - wydaje się niedrogo. Co ciekawe, są z Wielkopolski, ale podobno kilka zleceń na południu znaleźli więc i u mnie przy okazji zrobią. Koszt ogrodzenia wyjdzie ok 1300 zł bez bramy którą planuję zrobić sam.

- w sobotę korytowanie pod podjazd/parking, w sumie 85 m2 na głębokość 40cm. Na grunt pójdzie porządna geowłóknina PP 200g/m2.

- w tym samym dniu przyjadą kręgi do studni chłonnej 12 szt kręgów fi100/50. Chce zrobić docelowo 2 studnie chłonne, ale na razie koparka wykopie otwór pod jedną a druga w drugim rogu działki przy okazji kopania pod GWC

-w przyszłym tygodniu chyba w poniedziałek na geowłókninę pójdzie beton kruszony. Po skończonej budowie docelowo na tym będzie kostka. Mam dogadane 2 naczepy po 26t w sumie za 1500zł Mam nadzieję, że taka duża naczepa wyrobi się jakoś na dość ciasnych drogach wokół działki.

Nasza architekt skutecznie nam ten projekt odradziła, argum,entem dla mnie przekonującym była wizja zacieków na elewacji bez okapu. .....

Cześć,

właśnie zastanawiamy się nad zakupem działki - mamy upatrzoną w gminie Michałowice :)

Potrzebujemy jednak sprawdzonego architekta, takiego który właśnie doradzi, no lub odradzi zakup działki bo ma ona swoje mankamenty:jawdrop:.

Mogłabym prosić o namiar?

Dziś miała być ekipa montująca ogrodzenie z siatki, ale jakąś awarię mieli i nie dotrą. Może jutro. Przy okazji okazuje się, że wzdłuż jednej granicy działki stoi woda, więc montowanie tam stempli może być mocno utrudnione. W sumie z tym ogrodzeniem jeszcze się tak nie pali, bo może utrudnić pracę przy korytowaniu oraz rozładunek kruszywa na podjazd.

• 2 weeks później...

Mamy pozwolenie na budowę! :)

W międzyczasie na działce trochę przygotowań. Ogrodzenie z siatki leśnej, zdjęty humus. Zdecydowaliśmy z Panem koparkowym żeby zebrać grubszą warstwę ok 60-70cm bo ładna czarna ziemia przyda się na wyrównanie /podniesienie działki. Mam nadzieje, że koszt piasku zasypowego mnie nie zabije.

Pojawiły się też pierwsze kłopoty. Wykopane 2 studnie chłonne, jedna w piaszczystej części działki, druga w gliniastej. Ta w glinie głęboka na 3 metry żeby sięgnąć tego co pod gliną i sprawdzić jak wchłania wodę. Po wykopaniu wyglądało tak:

stu1.jpg

Zanim zdążyliśmy sprawdzić chłonność warstwy kamieni na dnie, wykop zaczął się zawalać. Następnego dnia wyglądał tak:

stu2.jpg

a po całonocnych opadach tak:stu3.jpg

Co dalej? Albo zasypujemy i nie będzie tam studni (ku temu się skłaniam) albo kopiemy głębiej i od razu obsadzamy kręgi na żwirze - propozycja koparkowego.

Mamy tez już prawie zrobiony podjazd dla ciężkiego sprzętu - na razie jest gruz na mocnej geowłókninie, na to pójdzie jeszcze warstwa drobniejszego kruszonego betonu.

kop1.jpg

dzia1.jpg

• 3 weeks później...

Minęło 3 tygodnie. Na budowie bez większych zmian. Jest podpięta rozdzielnia elektr. jutro jadę podpisać umowę więc za kilka dni powinien być prąd. Swój własny :)

Zdecydowałem, że zasypiemy studnię z której zrobił się staw staw.jpg i wykopiemy inną tam gdzie jest piasek. Kręgi na studnie już przyjechały. Czekam na koparkowego który ma jakąś awarię.

Jutro będzie geodeta tyczył osie. Jak nie będzie lało to jest szansa, że w środę zjawi się wreszcie ekipa zacząć robić ławy. NIestety prognozy na jutro są fatalne, wieczorem silne opady i burze, jeżeli się sprawdzi, w takich warunkach moja glina namoknie, zamieni się w błoto i nie będzie szans na kopanie pod ławy.

Zaczynam organizować materiały. Jest duży problem z BK. Interesuje mnie Termalica, Solbet, H+H, ewentualnie Termobet. Obdzwoniłem z 10 składów w okolicy. Podobno producenci nie nadążają z zamówieniami i trzeba czekać od 3 tyg do 3 miesięcy nawet. Niektóre składy nie podejmują się nawet tematu organizacji BK. Do tego co tydzień nowy cennik o kilka % drożej. Tymczasem na allegro znalazłem gościa (firmę?) która deklaruje ze jeszcze na ten tydzień mi dostarczy Solbet, po cenie jakie były w zimie i płatne przy odbiorze więc zamówiłem 1 transport, zobaczymy czy coś z tego będzie, nic nie ryzykuję.

Stal zamówiona na fundamenty. Strasznie podrożało, 2600 brutto za tonę. Rok temu była po 2100.

Edytowane przez Fleszu1

Ciągle pada, nie ma szans na zrobienie wykopów pod ławy bo grunt gliniasty rozmoknięty i jest prawdziwe głębokie błoto. Ekipa wpadła na pół dnia i sprawnie skręciła zbrojenia do ław. Potrzebuję 3 słoneczne dni żeby wyschło, dało się wykopać, wsadzić zbrojenie i zalać ławy. Potem już może padać. Prognozy są niestety niekorzystne. Na najbliższe 16 dni nie widać nawet 2 dni z rzędu bez deszczu. Na bieżąco staram się pompować wodę która zbiera się w wykopie. Zrobiłem misterny system rzek i kanałów sprowadzających wodę do najniższego miejsca wykopu i tam pompa.

2017-04-06_18.05.49.jpg

Gośc od BK znaleziony na allegro niestety nie podołał. Przez 3 dni nie odbierał telefonów, gdy w końcu odebrał, rozmowa wyglądała w skrócie tak:

-Witam, strasznie ciężko się do Pana dodzwonić....

-Yyyyy, troszkę się zanietrzeźwiłem.... wyślę Panu ofertę na maila za chwilkę.

Nie wysłał. Więcej już nie dzwoniłem. Obdzwoniłem kolejne lokalne składy. Znalazłem Ytong Forte po w miarę normalnej cenie (7,85 z dostawą) i to dostępny od ręki. Wychodzi trochę drożej od Solbetów, H+H, Termaliki, ale podobno jakość zupełnie inna. Na całym budynku wychodzi około 2700 drożej od Solbetu, H+H, Termaliki więc do przełknięcia. Zapłaciłem rezerwację, towar czeka na składzie i przywiozą jak będzie skończony fundament. Mam nadzieję, że nastąpi to jeszcze w kwietniu.

Dziś na budowie stanęła toaleta przenośna Clip Clop. Ekipa będzie zadowolona, bo pytali się gdzie mają iść jak zajdzie potrzeba :)

Proszę wiernych czytających (o ile tacy są) o modlitwę w intencji suszy. Choćby 3-4 dni. Amen.

U mnie tez mieli dzisiaj doprowadzic glebinowke do domu i niestety sie nie udalo..

Nie widzialem wyzej, ze chciales namiary na koparkowych, dalej potrzebne? Jak mozesz to wyslij tez namiar do tego swojego zawsze moze sie przydac.

Przejezdzalem ostatnio obok waszej dzialki - super miejsce, blisko lasu lekko na uboczu i na gorce, wisla wam nie grozi :D

Pan Janusz z Rącznej. 608-502-992

Kiedys korzystałem też z usług gościa z Krzemiennika, ale nie byłem zadowolony. NIe wykonał zadania solidnie (równanie terenu po nawiezieniu ziemii).

Też nam się miejsce podoba, choć mogłoby być mniej kopcących sąsiadów. Oj coś czuję, że jak wejdzie w Małopolsce zakaz kopcenia węglem to będę miał sporo wrogów w okolicy i opinię donosiciela. A Ty w którym rejonie Wołowic budujesz? Jaki etap?

Kopcacy sasiedzi beda wszedzie niestety. Musialbys miec dzialke w Krakowie.

U mnie za 2tygodnie kominek nastepnie ocieplenie stropy, sufity i potem ogrzewanie. Jestem po hydraulice i wylewkach. Zaczynalem rowno rok temu :D

Kojarzysz hale z wiklina Oris? Albo takie jeziorko na luku drogi, ewentualnie przed straza pozarna w lewo jest taka slepa uliczka to tam