Fleszu1 13.07.2017 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Mam już oferty z Astrum. 6800zł przy wysokosci 2370 z napędem supramartic ale ten słabszy, z przetłoczeniami M. Trochę drożej wychodzi bez przetłoczeń (L) co bardziej mi się podoba, ale czy warto dopłacać ok 500 zł...... Jutro gość przyjeżdża na pomiary i sprawdzi, czy da się zmniejszyć otwór do standardu 2250 czyli 12 cm niżej przez doklejenie twardego XPS. Byłoby pewnie parę stówek taniej. i co ważne, dają gwarancję, że brama się nie wybrzuszy od temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 13.07.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 No to fajnie, z tym zamontowaniem nizej bedzie ciezko, tam niby jest blenda, ale watpie czy uda sie zjechac az 12cm. Chyba, ze mozna o kilka cm podniesc wylewke w garazu? Sprobuj sie potargowac mysle, ze z tej ceny cos jeszcze opuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 13.07.2017 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Mam tez ofertę z Hormanna na Opolskiej więc działam dwutorowo by maksymalnie pocisnąć cenę. Zarówno na Opolskiej jak i w Astrum powiedzieli że można zmniejszyć otwór o te 12 cm przez przyklejenie XPS od góry więc wymiar bramy będzie 225. Jak braknie 1-2 cm to dołożę wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 13.07.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 aa to spoko, skoro oni tak mowia to powinno sie udac. Opolska byla sporo drozsza, mieszkam bardzo blisko aktualnie i bylem tam na samym poczatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 13.07.2017 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 U mnie też Opolska wychodzi drożej. Nawet pokazywałem im ofertę jaka mam od Astrum (sam naped 400 zł tanszy) to stwierdzili, że Astrum nie jest autoryzowanym przez producenta partnerem i w razie konieczności gwarancji mogą być kłopoty. Jutro mam spotkanie na budowie z gościem z Astrum, zobaczymy co on na to. W gwarancji hormanna jest napisane tak:"Gwarancja obowiązuje tylko na terenie kraju,w*którym została zakupiona dana brama garażowa Hörmann. Towar musi być zakupionyw*autoryzowanym przez nas punkcie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 20.07.2017 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Dziś pojawiła się mocna personalnie (6-ciu górali) ekpia cieśli i zaczęli robić więźbę. Miło było popatrzyć, jak sprawnie idzie im robota. 33st upał na pewno im nie pomagał. Efekty pierwszego dnia.ich działań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 21.07.2017 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 (edytowane) Od jakiegoś czasu ciężko walczę z projektem zagospodarowania poddasza. W projekcie oryginalnym wyglądałoto tak: Nie chcemy na górze dwóch łazienek, a ponieważ dołożyliśmy lukarnę z wyjściem na taras na garażu, zaszła konieczność modyfikacji. Więc 2-3 miesiące temu stworzyliśmy taki wariant. Jednak im bliżej realizacji poddasza tym więcej przemyśleń. Pojawiły się wątpliwości, czy pralnia nie jest za duża, czy wyjście na taras z pralni ograniczy funkcjonalność tarasu jedynie do funkcji suszenia prania. A taras jest od wschodu, więc w upały popołudniu będzie tam cień. Czy wychodzenie na taras przez pralnię nie będzie jakimś dyskomfortem. Łazienka również wyszła w takim układzie bardzo duża, czy potrzeba aż tyle wolnej przestrzeni w łazience? Chyba nie. Powstawały więc warianty pośrednie, np z opcją wyjścia na taras przez pokój syna (wariant szybko upadł, syn ma już jeden balkon, po co mu taki duży taras) ale uznaliśmy, że najkorzystniej byłoby mieć wyjście na ten taras z holu. Powstał więc wariant poniżej, który obecnie jest najbliższy realizacji. Pralnię przesunęliśmy trochę w stronę łazienki nieco ją zmniejszając, schody są na środku korytarza a nie przy ściance, korytarz się znacznie poszerzył (kosztem pralni) ale skrócił (na korzyśc pokoi dzieci), będzie nieźle doświetlony dzięki lukarnie. Nie znalazłem nigdzie w necie zdjęć jak wyglądają na górze schody otoczone z obu stron balustradami, raczej niespotykane rozwiązanie, więc muszę zrobić wizualizację w sketchupie. Mam prośbę do czytelników o opinie, może ktoś zrobił podobne rozwiązanie i wie jak to funkcjonuje w praktyce (wyjście na taras z holu, otwór schodowy po środku holu). *linie zielone na rysunkach to linia 190cm oraz 265cm czyli koniec skosu Jeszcze jedna kwestia. Czy odległość od WC do pionu kanalizacyjnego 4,70m to nie za dużo? Edytowane 21 Lipca 2017 przez Fleszu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 21.07.2017 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 cześć skoro prosisz o radę... to najbardziej podoba mi się pierwotna wersja projektowa. Choć sama się dziwię, bo jak szukaliśmy dla siebie projektu, to nie znalazłam nic co by mi się podobało wprost tak jak to wymyślił projektant. A tutaj wszystko jest świetnie przemyślane, no ale skoro wprowadziłeś już zmiany to i tak jest za późno. odniosę się do własnych doświadczeń, mam 2 dzieci - syna 5 lat, córkę Alicję 3 lata, mieszkamy rok. Układ mamy nieco zbliżony, a układ pokoi dzieci identyczny. i teraz tak, w Twojej propozycji ostatniej nie ma swobodnego przejścia między pokojami dzieci. Oj nie rób tego dzieciaki non stop biegają miedzy swoimi pokojami, bawią się raz w jednym raz w drugim pokoju. My z mężem i rano i wieczorem kursujemy miedzy pokojami 100x: a to znaleźć pidżamę, a to naszykować ubrania, a to przynieść wodę, a to poodnosić zabawki z parteru. Nie wyobrażam sobie biegać dookoła schodów. za to Wasza sypialnia jest bardzo duża i ja jednak zostawiłabym tę łazienkę. Moim marzeniem był master bedroom, choć wszyscy mi odradzali łazienkę przy sypialni ze względu na mniejszy metraż niż gdyby była jedna duża i koszt wykończenia. Co do kosztu wykończenia to nie ma co ukrywać, wiadomo jest podwójny i już, ale jest to mega wygoda i nie wyobrażam sobie nie mieć tej łazienki. Moja siostra ma łazienkę 14m2 i dla mnie akurat jest za duża, ciągle muszę gdzieś chodzić bo wszystko jest daleko od siebie natomiast kiedy 3latek jeszcze w mieszkaniu zaczął żądać naszego opuszczenia łazienki kiedy on robi siusiu, doceniłam moją decyzję. jak jeszcze masz czas na zmiany to przemyśl je dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 21.07.2017 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 coś takiego mi wyszło wersja 1. z garderobą w pokoju Sebastiana i wyjście na taras z przedpokoju, w którym może stanąć fotel i biblioteka. Wejścia do pokoi dzieci jak w pierwotnej wersji projektu. w pralni przestawiłam drzwi, dzięki czemu po lewej stronie jest miejsce na pralkę i suszarkę obok siebie lub jedna na drugiej i przy ścianie kolankowej blat ze zlewem. rozumiem, ze w pralni nie jest problemem zlew pod skosem, bo nie ma tam lustra. blat przez całą długość pomieszczenia. można na nim prasować albo składać pranie, pod blatem zabudowa. minusem jest to, ze nie ma przejścia dookoła schodów, czyli z pokoju Sebastiana trzeba iść naokoło. wersja 2. zmieniłam układ pokoju Sebka, czyli zlikwidowałam garderobę, aby bylo miejsce na przejście do tarasu, ale zostawiłam pokój w kształcie lister L. Powstała duża wnęka albo na szafę na wymiar (bo tam są skosy), albo na łóżko. poszła za ciosem i zrobiłam 2 łazienki w Waszej tylko prysznic, wc i bidet oraz umywali (może być oczywiście bez bidetu i postawić pod skosem jakąś komodę. Prysznic jest blisko okna, ale szkło nie spowoduje zaciemnienia pomieszczenia (okno jest do ziemi?). u dzieci prysznic, mała wanna (150cm), umywalka i wc. cała instalacja jest blisko siebie, w sąsiadujących pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gimmekiss 21.07.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Witam. Razem z mężem również będziemy budować Denvera. Fajnie, że jest już spora grupka ludzi, którzy też realizują ten projekt. Budowę planujemy zacząć jesienią. Mamy już projekt, czekamy na pozwolenie. Zamieszczam nasz rzut poddasza (mamy odbicie lustrzane), może coś wykorzystasz. Dałam starszą wersję projektu, bo nowy mam już tylko ze wszystkimi wymiarami i przeliczeniami, a wprowadziliśmy jeszcze kilka drobnych poprawek m.in. wejście do garderoby - jest z naszej sypialni, poszerzyliśmy okna w pozostałych dwóch sypialniach (120cm). Problem z brakiem przejścia na część tarasu (nad garażem) za dachem rozwiązaliśmy wydłużając trochę garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 21.07.2017 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 (edytowane) mania-ania dzięki za cenne uwagi i rysunki, faktycznie przedzielenie wejść do pokojów dzieci nie będzie dobrym rozwiązaniem, podoba mi się bardziej wariant 2 czyli schody otoczone dookoła korytarzem. Ciekawie to może wygladać a lukarna da trochę światła na korytarz. Co do łazienek, raczej zostaniemy przy jednej większej. Mamy łazienkę na dole tez nie małą, dzieci lat 3 (Sebastian) i niecałe 1 (Alicja) więc jeszcze trochę czasu minie zanim zaczną się walki nastolatków o łazienkę. Za 10-12 lat mozna zrobić pierwszy remont i podzielić łazienkę na dwie. Kwestie kosztowe też są istotnym argumentem, by zrobić teraz jedną większą. Przez weekend pokombinuję z rysunkami i chyba będzie już coś bliskiego wersji ostatecznej Raz jeszcze dzięki za sugestie Gimmekiss widzę, że to Twój pierwszy post. Jestem delikatnie zaszczycony, że debiut nastąpił akurat w moich skromnych progach Szkoda, że nie pisałas wczesniej. Pomysł z wydłużeniem frontu garażu by udostepnić taras wydaje się tak oczywisty, że aż cięzko mi pojąć jak mogłem na to nie wpaść (oraz architekt która robiła adaptację i wymyśliła ta lukarnę). Przecież 80 cm wystarczy, by swobodnie przechodzić z frontowego balkonu na boczny taras. Ciekaw jestem, jak będzie to wygladać u Cieibie w realu. Mam nadzieję, że uruchomisz dziennik swojego Denvera Sporo tych Denverów się buduje, osobiscie mam kontakty z około 8-10 osobami które zbudowały, budują lub będą budować ale co ciekawe, każdy wniósł jakieś zmiany do projektu. Niektórzy delikatne, niektórzy drastyczne, ale nie ma tu nikogo kto budował zgodnie z gotowym projektem z DomPasja, mimo że wszyscy mówią, że wyjątkowo udany projekt. Edytowane 21 Lipca 2017 przez Fleszu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 21.07.2017 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 (edytowane) A dziś po pracy pojechałem na budowę pomierzyć dokładnie wymiary, by ścianki działowe rozrysować już bardzo precyzyjnie. Spodziewałem się, że nikogo na budowie nie będzie i niewiele się zmieniło od wczorajszego stanu czyli 4 pary krokwi, bo przez ponad pół dnia lało niemiłosiernie. Podjeżdżam pod budowę a oczom mym ukazuje się kompletnie zakrokwiony dach. Miła niespodzianka, ekipa od SSO mnie takimi sytuacjami nie rozpieszczała więc tym większe zaskoczenie. Jak tak dalej pójdzie, to pierwsza firma trafi na Małopolską Białą Listę (tfu tfu, by nie zapeszyć). Co ciekawe, jutro (SOBOTA!) przyjadą zamontować jętki i przybić wiechę. Wódka już stygnie w zamrażarce Z innych ciekawostek, chłopaki chcą dołożyć więcej do konstrukcji niż wynika z projektu. Proponują dołożenie słupów po środku konstrukcji, twierdzą, że krokwie z czasem pod ciężarem dachówek bez słupów mogą się lekko ugiąć a przy płaskiej dachówce bedzie to widoczne. Telefon do konstruktora który ten dach przeprojektował (pierwotnie był ze słupami ale mniej krokwi) i gość zapewnia, wręcz gwarantuje, że nic się nie ugnie bo to konstrukcja krokwiowo-jetkowa odpowiednio przelizona. I komu tu wierzyć?? Dla cieśli ode mnie duży plus, że dla pewności klienta wolą dołożyć sobie roboty. Ekipa od SSO tylko kombinowała, jak by tu zrobić mniej i szybciej, bo projekt jest "grubo przesadzony". Edytowane 21 Lipca 2017 przez Fleszu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 24.07.2017 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Zaczynają się intensyfikować dylematy detali wykończenia. Mam ostatnie 1-2 dni na klepnięcie ostatecznego układu scianek działowych i nie wiem jak zaplanować wejście do garderoby w sypialni i pokojach dzieci. Garderoba przykładowa będzie częściowo pod skosem, szeroka po podłodze na 3,15, głeboka na 2,00. Czy zwykłe drzwi otwierane 80cm? czy jakieś harmonijkowe? czy przesuwne? czy bezpośrednio przy ścianie czy odsunąć od ściany? Poniżej fragment rzutu sypialni z garderobą w wariancie otworu bezpośrednio przy ścianie. Przerywane kreski to linia 190cm oraz linia końca skosu. Będę wdzięczny za porady jak to u Was funkcjonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 26.07.2017 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Witam. My równiez planujemy budowę domu Denver. Po rozmowach z projektantem mamy kilka wątpliwości: 1. Czy strop musi być monolityczny, czy komuś udało sie to obejść? (brak firm w naszym rejonie wykonujących taką usługę, wysoka cena usługi) 2.Czy otwarta przestrzeń na dole nie jest za duża (swobodna rozmowa między kuchnią, a salonem)? 3. Czy koszty budowy domu podane na extradom (ok 485tys-stan pod klucz) sa możliwe do wykonania przy materiałach ze średniej półki cenowej? 4. Najwazniejsze- Czy ktoś z budujących widział dom na żywo? Realizacje widoczne w internecie znacznie odbiegają od wizualizacji. Do tych, którzy etap budowy mają za sobą ogromna prośba o wstawienie zdjęć gotowego domu (z zewnątrz i wewnątrz). Będę bardzo wdzięczna za wszelkie uwagi i sugestie dotyczące zmian w projekcie. Na razie zmieniamy układ góry tak by były 4 sypialnie (kosztem garderób), przesuwamy belki w stronę schodów. Zastanawiamy się nad zmianami w kuchni (zlew w narożniku nie wydaje mi się najlepszym pomysłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 27.07.2017 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 ja mam drzwi otwierane na zewnątrz. rysunek garderoby w załączeniu. Nie mogły być otwierane do środka, bo by się po prostu nie otworzyły ze względu na skos. najlepsze byłyby przesuwne chowane w ścianie. Nie zrobiłam takich ze względu na koszty, ale spokojnie możesz takie zrobić. wówczas nie stawiasz ściany. wszystko pójdzie z G-K. możesz zrobić przesuwne zewnętrzne, ale przesuwane po stronie garderoby - zabiera ci miejsce na szafy/drążki/półki, po stronie sypialni - nie wygląda to zbyt dobrze i również musisz wiedzieć czy przy ścianie od strony sypialni nie będzie coś stało. ja mam drzwi odsunięte na ok. 40 cm, akurat chowa się tam komoda z szufladami. Musisz wiedzieć co chcesz mieć w garderobie i dopiero ustawić drzwi. Moje myślenie było takie - komodę miałam z mieszkanie 4 szuflady akurat na bieliznę. pod skosem na styku ściana kolankowa -skos jest półka a pod nią drążek na całej długości. super rozwiązanie. kolankową ścianę mam 120 cm wysoką na gotowo, więc spokojnie pod drążkami w pudełkach stoją buty i ubrania ich nie dotykają. po prawej stronie od wejścia - tam gdzie jest pełna wysokość - stoi najpierw PAX 50cm z koszami i półkami, otwarty, a obok miał stanąc drugi PAX 100 cm, ale stwierdziliśmy, że nie ma sensu za samą "budę" płacić 250 zł i całe wyposażenie przymocowalismy z jednej strony do PAXA 50tki a z drugiej strony do ściany polecam. tam jest na górze półka, pod nią drążek na długie rzeczy, potem półka i niżej 2 kosze. także najpierw umebluj garderobę zobaczysz gdzie najlepiej zrobić drzwi. Zaczynają się intensyfikować dylematy detali wykończenia. Mam ostatnie 1-2 dni na klepnięcie ostatecznego układu scianek działowych i nie wiem jak zaplanować wejście do garderoby w sypialni i pokojach dzieci. Garderoba przykładowa będzie częściowo pod skosem, szeroka po podłodze na 3,15, głeboka na 2,00. Czy zwykłe drzwi otwierane 80cm? czy jakieś harmonijkowe? czy przesuwne? czy bezpośrednio przy ścianie czy odsunąć od ściany? Poniżej fragment rzutu sypialni z garderobą w wariancie otworu bezpośrednio przy ścianie. Przerywane kreski to linia 190cm oraz linia końca skosu. [ATTACH=CONFIG]393701[/ATTACH] Będę wdzięczny za porady jak to u Was funkcjonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcia872 31.07.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Cześć Gimmekiss gdzie się będziesz budował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gimmekiss 01.08.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Cześć Ewciu. Będziemy się budować pod Lublinem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 03.08.2017 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) Robi się bardzo nerwowo. 9 sierpnia będą montowane okna, opóźniłem termin ile się da (pierwotnie miały być montowane jutro). Jak nie zamontują 9 sierpnia to dopiero we wrześniu bo monterzy 10-go wchodzą na jakiś duży montaż deweloperski. Dziś miała wrócić ekipa i zacząć murowanie ścian szczytowych oraz podmurówki pod okna na dole. Jeszcze wczoraj o 15 rozmawiałem z szefem, 3 razy pytałem czy będą napewno bo juz nie mam do nich zaufania. I co? Oczywiście nie przyjechali. Dzwonie i słysze jakieś tłumaczenia że beton wczoraj nie przyjechał, bo pompa się zepsuła i betonują dziś. Nawet ch.... nie zadzwonił by odwołać przyjazd. Oj, będzie pierwszy wpis na CZARNĄ LISTĘ. Juz im się zbierało od jakiegos czasu. A do zrobienia jest sporo, nie ma wogóle ścian szczytowych w których mają być 4 okna, trzeba podmurować pod okna na parterze. A ja jeszcze mam wkleić w szpalety 3cm obstawki z XPS. Z dachem tez opóźnienie. Przyjdą kryć albo w sobotę albo w poniedziałek. Jestem pełen obaw czy to wszystko uda się zgrać terminowo. Czy są jakieś przeciwwskazania techniczne do montażu okien bez skończonego pokrycia dachu? Ekipa zostanie oczywiście poinformowana, że jak jakieś okno się uszkodzi podczas dalszych prac, koszty jego wymiany potrącę z wynagrodzenia. Dziś nieobecność "fachowców" wykorzystałem na powiększenie kilku otworów okiennych (jaki ten BK fajny w obróbce) oraz zacząłem wklejać pierwsze XPSy w otwory okienne. zastosowałem polecany tu na forum klej TYTAN EOS - rewelacja. Po 5 minutach trzyma i nie wypycha przyklejanych elementów Edytowane 3 Sierpnia 2017 przez Fleszu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 03.08.2017 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Byłbym zapomniał... kilka dni temu na budowie pod moją nieobecność miałem gości z Wrocławia, czytelników tejże kroniki którzy również planują budować Denvera. Pozdrawiam i dziękuję za słodki suvenir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamila.julia 08.08.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Witaj!!! Coraz bardziej jestem przekonana do tego projektu Czy moglbys napisac jak sie ma kosztorys z internetu podany przy projekcie do rzeczywistosci?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts