Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Denver pod Krakowem

Recommended Posts

ELEWACJA.

Ten temat pierwotnie miał być pzrełożony na wiosnę żeby spokojnie sobie tynki wyschły zanim obłożymy ściany z BK styropianem, ale kierbud stanowczo odradził zostawianie tynków w nieocieplonym domu na zimę. Wilgoć sobie spokojnie z domu wyjdzie do wiosny wspomagana WM i ogrzewaniem a nie można dopuscić do przemrożenia tynków.

Udało mi się znaleść 2 firmy gotowe wejść w połowie listopada i zrobić ocieplenie, a jak pogoda pozwoli to od razu tynk zewnętrzny. Jedna z firm z polecenia od znajomego, tego samego który polecił mi ekipę od SSO, więc pewien dystans do tej rekomendacji musi byc. Ich cena to 115 zł z materiałem (styropian grafit 0,031 15cm, system Baumit silikonowy). Dodatkowo podbitka 70 zł /m2 z materiałem.

Druga ekipa zgłosiła się na moje ogłoszenie na Oferii. Tutaj sporo taniej,bo 80-100 zł w zależności od materiału, przy 15cm graficie będzie bliżej 100 zł. Podejrzanie tanio, wiele firm ma znacznie wyższe ceny i terminy wolne dopiero za rok, ale spotkac się i porozmawiać nie zaszkodzi. Generalnie jest to ekipa ogólnobudowlana, robią wszelkie wykończeniówki, nie tylko elewacje, co tez raczej nie jest na ich plus (wiadomo, jak ktoś jest od wszystkiego to jest do niczego). Minusem drugiej ekipy jest też fakt, że nie chcą robić podbitki (ponoć za dużo roboty i się nie opłaca). Musiałbym szukać kogoś na podbitkę w tym samym czasie żeby wykorzystali ich rusztowanie.

Na Oferii odezwała się jeszcze jedna firma, ale koszt 120 zł za ocieplenie i 90 zł za podbitkę to już za dużo.

• Odpowiedzi 320
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Pora odświeżyć zaniedbany dziennik :)

W skrócie co się wydarzyło przez ostatni miesiąc:

-zrobiona elektryka i instalacje alarmowe, kamerowe, internety, TvSat itp. Masakryczna plątanina kabli. Gdybym wiedział, że tego tak dużo wyjdzie, kazałbym zrobic jakiś szacht i puscić kable w jendym pionie rozprowadzając do punktów ponad sufitem na piętrze a nie po ścianach. A tak wyszło jak wyszło. 2 godziny trwało fotografowanie tego wszystkiego żeby uniknąć potem przewiercenia kabli. Koszt instalacji z materiałami, przyłączem kablowym ok 27mb i uzbrojeniem skrzynki - 11.000zł.

-zrobiona hydraulika wod-kan wraz z wyprowadzeniami kabli pod sterowanie podłogówką w każdym pomieszczeniu niezależnie. Nie wiem jeszcze czy zdecyduje się w to inwestować (dodatkowy koszt na systemie Tech z dostępem online około 3,5tys), ale instalacja gotowa pod to będzie. Zmieniła się koncepcja w łazience na poddaszu, kabina prysznicowa spod skosu powędruje w narożnik przy oknie, więc wyburzyłem ściankę która miała tworzyć wnękę na kabinę.

-od dwóch dni na budowie pracuje sympatyczna 3 osobowa ekipa Ernesta z firmy SuperTynki. Mają skończyć 6 września.

Na szybko wyszedł temat konieczności zaizolowania tarasu nad garażem. Dotychczas była tam rozłożona folia, ale przy każdych deszczach coś gdzieś przeciekało, podwiewało a gdy w garażu będą tynki nie można dopuścić do ich namakania. Po konsultacji z kilkoma budowlańcami i specem od balustrad zadecydowałem, że taras będzie izolowany w systemie folii zgrzewanej PVC, takiej jaka używa się na płaskich dachach. Spust wody przez 2 otwory w stropie i wewnątrz garażu doprowadzenie przez ścianę, do rury spustowej w dachu.

Wykorzystując ładną pogodę wziąłem kilka dni wolnego, podwinąłem rękawy i wziąłem się za taras. Na sobotę umówiony jest spec od hydroizolacji, będzie zgrzewał folię PVC i obsadzał wpusty. We wtorek zrobiłem murek wokół tarasu wysoki na 24cm, szeroki na 13cm. Miał byc murowany z BK, ale w ostatniej chwili zmieniłem koncepcję i zrobiłem wylewany z betonu.

Plan był bardzo ambitny, sam miałem zrobić tymi ręcami szalunek, włozyć jakieś zbrojenie i to zabetonować. Zacząłem o 8:30. Prace ciesielskie szły nawet sprawnie, choć cięzko. Ustawiłem prymitywne rusztowanie z palet i pozostałej jętki z więźby murek2.jpg. Nie łatwo było jedną ręką trzymać cięzki blat a drugą wiercić i potem wbijać kołek. Dobrze, że zostały resztki blatów z szalowania stropu.

Później od wewnątrz kolejne deski i blaty murek1.jpg i tak około godziny 14 miałem gotowy szalunek.

Zamówiłem rano 0,75m2 suchego betonu z wywrotki wysypanej na folię przed garażem. I tu zaczęły się schody. Beton przyjechał dopiero o 16:30. Nie było opcji samemu to wciągać na górę, więc poprosiłem brata do pomocy. Przyjechał dopiero o 18, w godzinę wciągnęliśmy na górę prawie cały beton i zrobiło się ciemno. Bateria w telefonie padła po kilku minutach świecenia, więc większość betonowania murka odbywała się przy świetle pobliskiej latarni, która zamiast świecić w szalunek, świeciła mi w oczy :) Nie było opcji przełożyć to na rano, bo beton by się już do niczego nie nadawał, poza tym następnego dnia wylewkarze robili tam już warstwę spadkową. Efekty tego betonowania po omacku oglądałem dopiero następnego dnia. Nie wyszło pięknie, ale dramatu też nie ma :)

I tu nasuwa się takie pytanie. Dlaczego nie zostawiłem tego betonowania na następny dzień, gdy ekipa od wylewek podałabymi swój beton miksokretem? Byłoby taniej, szybciej i ŁATWIEJ!!. A tak wróciłem do domu o 21, po 12 godzinach pracy, o 4 kanapkach i 3 l wody, z dwoma półgodzinnymi przerwami na wizytę gościa od izolacji i ochroniarza z Solid-u który odwiedził mnie w celu przedstawienia oferty na patrol interwencyjny. Nie przypominam sobie bym kiedykolwiek był bardziej wyje...... zmęczony :/

Wczoraj już spokojniej, wylewkarze uwinęli się w 3 godziny i około 13 opuściłem plac budowy spędzając resztę dnia z dziećmi i żoną :) Regeneracja.

Dziś dzień przerwy w kwestii tarasu, więc z przyjemnością przyjechałem do pracy ( i jest czas uzupełnić niniejszy dziennik). Jutro rozkładanie EPS 10cm i XPS 5 cm a w sobotę na to hydroizolacja z PVC i wpusty.

Edytowane przez Fleszu1

Apropos wpustów, powaliła mnie ich cena. Za 2 takie wpusty prawie 600 zł. Folia PVC też nie tania, 30 zł m2.

Ale na izolacjach nie warto oszczędzać. Ten system ma być niezawodny i służyć długie lata. Oczywiście żadnych płytek czy klejów. Na folii będą płyty tarasowe na regulowanych dystansach, a dzięki sprowadzeniu wody do środka tarasu, nie powinno być problemów z zaciekami na elewacji ani niezbyt estetycznych rynien.

Przekrój przez warstwy tarasu wygląda tak. Odwrotna jest tylko kolejność wylewki i ocieplenia.

projekt izolcaji tarasu.jpg

• 4 weeks później...
trochę mnie postraszyłeś, ale mam nadzieję, że ława szerokości 60cm i wysokości 45-50 z porządnym zbrojeniem spełni swoja rolę.

My również nie zrobiliśmy deskowania do zalania ław i fundamentów z powodu pośpiechu i zbliżających się złych warunków pogodowych i błąd ponieważ poszło DUŻO więcej betonu niż zakładaliśmy (ok. 75 x 70 :jawdrop:)

Zaczyna denerwować mnie ekipa od SSO. Już wcześniej miałem do nich zastrzeżenia, ale nie pisałem licząc, że później się zrehabilitują. Tymczasem jest co raz gorzej. Przez 5 dni tego tygodnia zaszalowali niewiele ponad połowę stropu. Sprawna ekipa powinna w 5 dni zaszalować wszystko i ułożyć sporo zbrojenia. W piątek rano przyjeżdżam na budowę a tam tylko 2 pracowników, a raczej pseudo pracowników - brat majstra (którego raz widziałem jak drzemał w blaszaku) i młody pomocnik. Mieli na ten dzień w planie zaszalować garaż. Miałem obawy czy we 2 podołają temu zadaniu. Poza tym mieli problem bo zapomnieli klucza do blaszaka w którym trzymają gwoździe. Ja tez akurat klucza nie miałem bo byłem samochodem dostawczym (przywiozłem kantówki kupione na OLX). Rozładowaliśmy kantówki i pojechałem oddać dostawczaka. Dziś rano wizyta na budowie i szok. Nie zrobili kompletnie nic poza częściowym uprzątnięciem garażu. Pewnie uznali, że bez gwoździ nic nie zrobią i się zwinęli. A najbliższy skład 1,5 km..... Dzwonię do majstra - nie odbiera, nie oddzwania. Problem w tym , że ja mam wypożyczone po koleżeńsku (za free) szalunki które miałem oddać max po 3 tygodniach. Minęło już 1,5 tygodnia a szans na zalanie stropu w najbliższym tygodniu nie widać. Będzie problem....

Na etapie fundamentów ekipa jeszcze się uwijała, było ich zawsze 5-6 osób i jakoś to sprawnie szło. W tym tygodniu przegięli.....

I oczywiście na każdym kroku użeranie się z majstrem i jego ludźmi o robienie zgodnie z projektem. Co chwilę słyszę, że tego nie trzeba bo i tak wytrzyma a "my tyle już domów zbudowaliśmy i nigdy tyle belek, słupów i zbrojeń nie było!". Ale to podobno to teraz norma. Ekipy biorą po kilka i chcą zrobić w jednym sezonie jak najwięcej budów. Nie wyobrażam sobie nie sprawdzać ich każdego dnia.

We środę przyjezdzam na budowę i widze że nie zrobili szalunku pod belke wzdłuż schodów (tzw wymian). Stwierdzili, że jest niepotrzebna, ewentualnie zrobi się 5cm nadciąg ponad strop. Kazałem zmienić tak jak jest w projekcie, to usłyszałem, że chcieli dobrze, bo weszłoby mniej materiału :) Śmiać się czy płakać???

Niestety u nas jest podobnie...

Z budową ruszyliśmy 2 października, śmiało powinniśmy być już koło szykowania się pod drewniana konstrukcję dachu, a tu dopiero szalowanie pod zalanie słupów i stropu.

Pogoda naprawdę nam dopisuje bo tylko na początku było kilka dni deszczowych a tak mamy w miarę sucho, ale ekipa oczywiście ma rozpoczęte kilka innych budów w okolicy na które sobie wyskakuje w 'między czasie' który tracimy my! Jest niestety użeranie się o ten czas gdyż chcemy jeszcze w tym roku przykryć.

A jak z jakością? U mnie niestety oprócz terminowości było słabo z jakością.
\

Na razie jest ok, mimo obsuwy nie robią na wariata aby nadrobić, trzymają swoje tempo wygląda to dobrze, nie ma bałaganu ani żadnych zauważalnych mankamentów.

Wiem że prosisz już kolejny raz o rzuty naszych zmian - postaram się w końcu je wrzucić :rolleyes: