Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec centralnego ogrzewania jako koza

alegro661

Recommended Posts

Witam, muszę ogrzać jakoś pomieszczenie typu siłownia, pomieszczenie około 180metrów sześciennych do tej pory posiadałem piecyk typu koza, popularny na znanym portalu z 9 cegłami i rury wentylacyjne długości 5 metrów zestaw bardzo fajnie grzał ponieważ szybko dostarczał ciepło lecz rury jak i piecyk skordowały, cel ogrzewania jest taki aby w miarę szybki sposób dogrzać te pomieszczenie kilka stopni powiedzmy do 8 rurę chce zastąpić profilem 100x100x4 mm 2 metry w górę i 3 pod kątem na zewnątrz ale nie wiem co z piecykiem, nurtuje mnie jedno pytanie posiadam stary piec z płaszczem wodnym firmy ogniwo biecz i chciałbym przeznaczyć go na przysłowiową kozę, rozebrać jego ścianki izolacyjne do gołego metalu ale czy to wystarczy czy płaszcz wodny który nie będzie wypełniony płynem nie będzie sam w sobie jako izolacja przed przekazywaniem ciepła (poduszka powietrzna) co radzicie czy jest sens się w to bawić czy ten piec po rozgrzaniu będzie dawał dużo ciepła sam od siebie ?? pytam ponieważ piec bardzo dużo waży a mam go w piwnicy i musiałbym go przetransportować pojazdem dziękuje za pomoc