admiralbar 12.12.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Cześć - jest problem następujący :Dach 2-spadowy 320m2, kryty blachodachówką, kąty 25* (nad garażem) i 30*, strop będzie drewniany, poddasze graciarnią. Pierwsa propozycja to wiązary - koszt ok 30-33 tys netto na gotowo, inna opcja to konstr jętkowa oparta na podciągu w budynku - koszt podciągu, drewna (mokrego) i roboty cieśli ok 17-19 tys (nie policzono krokwiaków, łączników, śrub itp) . Robienie stropu i więźby na drewnie C24 kosztowo wyjdzie podobnie jak wiązary. Na co się decydować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekin1 06.02.2017 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 I na co się zdecydowałeś ? Mam identyczny dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cdroman 22.02.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Witam.Od ponad roku jestem stałym czytelnikiem Forum, od dziś również jego członkiem.Jestem na etapie tworzenia projektu i również rozważam kwestię zastosowania wiązarów. Dach będzie 2-spadowy o powierzchni 320 m2, kryty blachodachówką, kąt 300 przy więźbie tradycyjnej lub mniejszy 22-250 przy wiązarach, poddasze nieużytkowe, dom z BK, szer. budynku 12,5 m (w tym po 15 cm styropianu). Mam ofertę na wiązary - 31 tys. z robocizną netto (+8% VAT). Proszę o informację na co się zdecydowaliście lub pomoc co w moim przypadku będzie najkorzystniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 22.02.2018 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Ooo normalnie, jakbym mód dach widział Pierwsze primo - przy wiązarach nie potrzebujesz ścian nośnych w środku Drugie primo balerimo jak nie planujesz poddasza użytkowego, czy trzymania tam ciężkich gratów to wiązary będą ok trzecie primo ultimo pamiętaj, że na zwykłą więźbę drewno dajesz niemal świeże, na wiązary idzie C24 - jakbyś chciał zrobić klasyczną więźbę z C24 to wyjdzie tyle, albo i drożej co wiązary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cdroman 22.02.2018 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Na strychu będą tylko kartony itp. Mój projektant jakoś nie widzi budowy domu jedynie z 12 cm ścianami działowymi w środku. Ja sam również się nieco obawiam, ale to jest najlepszy moment żeby zdecydować czy ładować dodatkowe pieniądze w lanie i zbrojenie ław pod ściany nośne wewnątrz budynku. W moim regionie zdecydowana większość robi więźbę z surowego drewna, głównie sosnowego. Jakie są ewentualne minusy zastosowania takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 22.02.2018 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 1, Zmień projektanta, skoro nie widzi budynku z działówkami po środku - a stodoły czy obory to jak stoją - podpierają je kijkami czy co ?2. Więźba z mokrego drewna - jak się domyslasz drewno schnąc będzie się odkształcać, jak jeszcze wrzucisz dachówkę na mokre krokwie to całość Ci się ugnie. Ale zaraz jak masz 12m rozpiętości to jak projektant wyobraża sobie więźbę, chyba, że budynek będzie miał 2 podciągi/ściany nośne. A może planuje wylanie stropu po całości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cdroman 22.02.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Czyli przy zastosowaniu wiązarów ławę zalewam jedynie po obrysie budynku? Poza tym odpada koszt drugiego wieńca, który przy więźbie tradycyjnej jest nad belkami stropowymi, odpadają też podciągi. Suma summarum kosztowo wyjdzie prawie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 22.02.2018 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Jeśli konstruktor stwierdzi, że budynek Ci się nie rozjedzie, to tak - bo przy wiązarach nie działają siły rozporowe na mur. Do czego drugi wieniec to nie wiem. Wklej rzut budynku.Suma sumarum nie wyjdzie tyle samo, jeśli myślisz, że tak to przedstaw 2 kosztorysy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cdroman 22.02.2018 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Drugi wieniec zalewa się nad belkami stropowymi rozmieszczonymi co 60 cm, pomiędzy nimi bloczki BK, pod belki również daje się wieniec ale już cieńszy.Projekt to https://www.extradom.pl/projekt-domu-herakles-2-WRW1092 z tym że bez poddasza użytkowego, z dachem dwuspadowym i zwężony do 12,5 m. Kosztorysów nie posiadam ale wykonanie więźby tradycyjnej to koszt 20 tys. Doliczając fundament wewnątrz, na nim grubsze ściany i ten cieńszy wieniec ogólny koszt wyjdzie pewnie porównywalny z wiązarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cdroman 24.02.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 A jak wygląda sprawa wytrzymałości budynku z wiązarami na silne wiatry i śnieg (czy po kilku latach konstrukcja nie zacznie się uginać). Znasz kogoś kto już dłużej użytkuje dom z ponad 300 M2 dachem na wiązarach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts