Grisza1984 12.12.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 (edytowane) Witam Mam taki dylemat - kupiliśmy z żoną kocioł w czerwcu 2016 roku Kamen WG 19KW (piec zasypowy). Piec miał być prosty dla mamy ponieważ głównie to ona w domu była i paliła, niestety z powodu ciężkiej choroby nie będzie paliła całkiem. Do faktów trzeba dodać że dom ma metraż 140m2 i jest nieocieplony, budynek z lat 1970, grubość muru 40 cm, nie ocieplony strych. Aktualnie palimy grubymi zrzynami tartacznymi (sezonowany dąb, buk lub czasami sosna). Cały zasób wody w CWU to około 200L (mieszane grzejniki żeliwne z nowymi stalowymi). Nie mamy podłogówki, nie mamy solarów i itp tylko piec zasypowy, bojler CWU 80L plus grzałka 2KW do ciepłej wody na wiosne, lato, jesien jak nie palimy w piecu. Naszym głównym właśnie jest dylematem czy warto do takiego pieca wstawiać bufor ciepła, powiedzmy około 1000L (wiemy że koszt takiego zbiornika ocieplonego to powyżej 1800 złotych oczywiście bez wężownic) czy po prostu wymiana prawie "nowego" pieca za 3400 złotych na piec na ekogroszek za 7000+ złotych. Dylematem ponieważ pracujemy w Krakowie 60 km mamy do pracy i np wyjeżdżamy o godzinie 6 rano a jesteśmy 19-20 w domu więc tak naprawdę nie ma nas cały dzień w domu od pon do piątku, dlatego temperatura w domu spada z 20 na 15 stopni i trzeba dwa razy palic, a może taki buffor by pozwolił palić tylko raz dziennie na wieczór i utrzymać temeperaturę w granicach 20C. Nigdy nie miałem styczności z taką instalacją z buforem ciepła a także szwagier co trochę tych instalacji wykonał. Wiem że ktoś tu napiszę że sprzedaj ten dołóż 5000 i kup na ekogroszek szkoda zachodu i itp. Głównym jeszcze dodatkowym czynnikiem dlaczego był kupiony duży piec zasypowy to tanie palenie drewnem (teraz na ten okres grzewczy wydaliśmy 2000 złotych - 15m3 drzewa plus 1,5 tony węgla z czego węgla poszło 200kg a drzewa może połowa). Ekogroszek u nas w okolicy do kupna jest za min 800+ złotych więc tak naprawdę wstawienie pieca na ekogroszek zwiększy koszt zakupu opału o prawie połowę na 4000 złotych. Po naszych takich głównych z szwagrem podsumowań to wyszły dwie opcje:1. Sprzedac ten za 2000 złotych bo kupcy są za taką cenę, dołożyć 7-8tys. i wstawić na ekogroszek ale wzrosną ceny opału z 2000 na 4000. Niezaprzeczalne że jest super wygoda podrzuca się raz na 2-3 dni i spokój:) To jak pracujemy na pewno byłoby super tylko duże znowu nakłady kasy.2. Dokupić bufor ciepła ten zbiornik 1000L i dogrzewać dom drewnem, ale tu jest dużo pytań:- czy to zda egzamin- na ile taka konfiguracja utrzyma ciepło w nieocieplonym domu- czy ktoś ma takie rozwiązanie i poda na ile mu starcza mu zasób ciepła do grzania domu- i wiele innych czyników których chciałbym wiedzieć czy na pewno opłaca sie w to wchodzić by za pół roku nie dojść do tego że strata była tylko kasy z kupnem tego bufora. Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam Edytowane 12 Grudnia 2016 przez Grisza1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 12.12.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 (edytowane) pi razy drzwi . 1000l wody to ok 90kW energii. Twoją chatkę przy -20 naładowany do 90stC bufor wystarczy na 6.5-9h. Tak wszystko z grubsza jak i twoje dane.Teraz bufor to minimum 2.000 l lub ocieplenie co najmniej 20cm na poddaszu.Ładowanie samego takiego bufora (1000l) twoim kotłem i drewnem to przypuszczam nie krócej niż 7h. Bez ogrzewania chatki w tym czasie.. Wg mnie kocioł eko 12-15kW i rozłożenie wełny na grubość 15-20cm na poddaszu. Edytowane 12 Grudnia 2016 przez Mario1969/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.12.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 pi razy drzwi . 1000l wody to ok 90kW energii. Twoją chatkę przy -20 naładowany do 90stC bufor wystarczy na 6.5-9h. Tak wszystko z grubsza jak i twoje dane. . Jak liczysz pojemnosc cieplną bufora?, mi przy liczeniu z grubsza nijak nie nie chce wyjsc 90 kWh, chyba ze przy dT ok 90 oC co jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 12.12.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Znalazłem w sieci - Zagrzanie grzałką 1 l wody do temp. wrzenia to cytuję wpis Ilość wody – 1 litrCzas gotowania – 3 minuty 23 sekundyMoc maksymalna wskazana przez watomierz – 1753 WZużycie prądu – 0,097 kWh Jako fachowiec pewnie masz dokładniejszą wiedzę, Też chciałbym poznać właściwe dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.12.2016 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Znalazłem w sieci - Zagrzanie grzałką 1 l wody do temp. wrzenia to cytuję wpis Ilość wody – 1 litr Czas gotowania – 3 minuty 23 sekundy Moc maksymalna wskazana przez watomierz – 1753 W Zużycie prądu – 0,097 kWh Jako fachowiec pewnie masz dokładniejszą wiedzę, Też chciałbym poznać właściwe dane Ogólnie pojemnosc cieplną bufora mozemy okreslic ze wzoru Q=cw*m*dT gdzie cw - ciepło własciwe wody m - masa wody dT - róznica temperatur uzytecznych Róznica ta zawiera sie w przedziale serdnio od 40do 90 oC dla grzejników w domu nieocieplonym, oczywiscie kazdy przypadek jest inny ale jakis zakres trzeba przyjąc. Po podstawieniu do wzoru odpowiednich wartosci otrzymujemy pojemnosc cieplną ok 58,18 kWh przy załozeniu cw= 4189,9 J/kg*K dla warunków standartowych. Zmiana dT powoduje zmianę pojemnosci cieplnej bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 12.12.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Jak widzisz Grisza 1000 L to mniej niż 60kW (40-90stC) nie jak pisałem 90 (liczyłem 20-90stC ) co i tak było obliczeniami obarczonymi błędnymi o kilkanaście %,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.12.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Wystarczy Ci że przez noc bufor wytrzyma i utrzyma ciepło - kasę na jakieś inne piece - przeznacz na izolację małymi krokami, np jedna elewacja, strop itp.. nawet pół elewacji, złapiecie bakcyla - że to działa - wyraźna poprawa, zrobicie razem resztę. Mam - tj Rodzice mają bufor na 1300 L i piec 25 kW(defor kdr 3). dom też w zasadzie bez izolacji, fragmenty -dobre jak na zdjęciu. Jaki cel jest takiego bufora ? pierwsze przetrwanie nocy, drugie płynna regulacja temperatury, dobre spalanie drewna ( tu jeszcze palnik do wykonania -ceramiczny). Oczywiście wnioski są takie, na teraz bufor pod 3m3 i taki był planowany, ale padło na szybki zakup baniaka z nierdzewki na 1300 L + 300/400 L instalacja. Do tego termostaty przy grzejnikach. Wtedy ten układ zbliża się do gazu. Ładujesz raz na dobę bufor, lub dwa .. bo ten dość mały - dom 220m2 po podłodze - trochę potrzebuje średnio 10 kW mocy przy ~0st . ale za to jak jest cieplej, można sensownie palić w tym piecu, bez obaw że wodę wygotujesz. Jak chcesz rozwiązania innego jeszcze to zobacz taką opcję, http://www.kostrzewa.com.pl/#!Produkty-Platinum_Bio_1__do_40kW palnik na pelet - do tego co masz kotła, kiedy będziesz miał potrzebę palić odpadami tartacznymi, a kiedy trzeba będziesz miał automat.. u Rodziców moich też to jest w planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grisza1984 12.12.2016 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Wystarczy Ci że przez noc bufor wytrzyma i utrzyma ciepło - kasę na jakieś inne piece - przeznacz na izolację małymi krokami, np jedna elewacja, strop itp.. nawet pół elewacji, złapiecie bakcyla - że to działa - wyraźna poprawa, zrobicie razem resztę. Mam - tj Rodzice mają bufor na 1300 L i piec 25 kW(defor kdr 3). dom też w zasadzie bez izolacji, fragmenty -dobre jak na zdjęciu. Jaki cel jest takiego bufora ? pierwsze przetrwanie nocy, drugie płynna regulacja temperatury, dobre spalanie drewna ( tu jeszcze palnik do wykonania -ceramiczny). Oczywiście wnioski są takie, na teraz bufor pod 3m3 i taki był planowany, ale padło na szybki zakup baniaka z nierdzewki na 1300 L + 300/400 L instalacja. Do tego termostaty przy grzejnikach. Wtedy ten układ zbliża się do gazu. Ładujesz raz na dobę bufor, lub dwa .. bo ten dość mały - dom 220m2 po podłodze - trochę potrzebuje średnio 10 kW mocy przy ~0st . ale za to jak jest cieplej, można sensownie palić w tym piecu, bez obaw że wodę wygotujesz. Jak chcesz rozwiązania innego jeszcze to zobacz taką opcję, http://www.kostrzewa.com.pl/#!Produkty-Platinum_Bio_1__do_40kW palnik na pelet - do tego co masz kotła, kiedy będziesz miał potrzebę palić odpadami tartacznymi, a kiedy trzeba będziesz miał automat.. u Rodziców moich też to jest w planie. No własnie mamy z żoną takie zamierzenie wymiany dachu i potem ocieplenie domu. Tylko jak wiadome nie na wszystko zawsze starcza kasy od razu. W tym roku wymieniliśmy cale ogrzewanie, piec, wode i kanalizację. No właśnie najważniejsze dla nas jest utrzymanie temperatury w domu by nie przyjeżdzać do zimnego domu. W sumie teraz to dwa razy zapalam w piecu i musze tak jakby dwa razy grzać dom do 20 stopni, to żaden w sumie problem tylko powiedzmy zanim zagrzeje dom od 15 stopni do 20 to zajmuje 1,5-2h. Powiem tak wprost wszędzie gdzie nie pójdę pytać się o bufor ciepła każdy mi odradza że nawet nie mają takiego do sprzedaż bo nikt go nie chce, nie jest opłacalne i zalecają piec na ekogroszek. Ja na tym totalnie nie znam się bo z zawodu jestem informatykiem, jakieś proste prace hydrauliczne wykonam ale takie zaawansowane rzeczy i to ogarnąć co z czym sie je nie za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.12.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Jeśli budynek macie nieocieplony to modernizacja instalacji ogrzewania nie jest do końca dobra. Zacząć trzeba właśnie od ocieplenia, nawet tak jak wyżej pisał מרכבה - małymi krokami. Ocieplenie znacznie obniży koszty ogrzewania a co najważniejsze zmniejszy interwał spadków temperatury i rozpalania pieca. Trzeba się zastanowić jak rozwiązać problem zasypu i palenia tak by żona nie była tym obarczona. Bufor jest dobry ale dla Waszych 140 mkw nieocieplonego budynku trzeba by było zastosować przynajmniej 2000L i tu jest problem jego ładowania bo taka ilość wody będzie się grzała na tyle długo że przy wyższych mrozach może być ciężko więc bufor rozwiązuje problem tylko połowicznie. Taki palnik na biomasę j.w. byłby całkiem sensowny. Zasypujesz raz na dwa dni, samo się rozpala, samo podaje. Niestety paliwo jest dość drogie, spala się go więcej niż węgla, ale za to jest czystsze i w podawaniu, składowaniu i spalinach. Jeśli nie dostawka palnika to może cały kocioł np taki http://allegro.pl/kociol-z-podajnikiem-19-kw-piec-kotly-mial-pellet-i6604270716.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.12.2016 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 (edytowane) Ja na tym totalnie nie znam się bo z zawodu jestem informatykiem, jakieś proste prace hydrauliczne wykonam ale takie zaawansowane rzeczy i to ogarnąć co z czym sie je nie za bardzo. to bardzo dobrze - rozwalisz sobie za to sterowanie, o ile zajmujesz się też przy okazji robieniem układów programowalnych itp.. http://allegro.pl/zbiornik-pojemnik-tank-2000l-nierdzewka-nierdzewny-i6635867686.html#thumb/1 jak Ci się zmieści .. to bym brał .. króćce 6/4 czy 2" idzie kupić na interenecie .. tylko trzeb zaznaczyć że z gwintem do rur C.O (gwint stożkowy jak zwał tak zwał ...) ale cena bardzo dobra, tyle że trzeba to ogacić.. Jak by gościu miał wcześniej - to pewnie ten 2m3 by się kupiło, lub jeszcze ma na 4m3 .. też by nie pogardził .. znając teraz możliwości grzewcze.. Ale mając palnik na pellet, nie musi rezygnować z "klasycznego" palenia. Edytowane 12 Grudnia 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 12.12.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Bufor jest bardzo dobrym rozwiązaniem, w domu komfort cieplny jak przy gazie Jednak jak koledzy piszą 1000L to dla Ciebie na pewno za mało. Co do mocy kotła i wielkości bufora. Gdy robiłem u siebie to każdy instalator z jakim rozmawiałem twierdził, że do kotła jaki posiadam (13.5 kW ) to 800L max., że będzie się bardzo długo nagrzewał itd. Postawiłem na swoim i zrobiłem 1350L i nie żałuję - palę teraz co 2-3 dni. Fakt, że pali się 6 - 7 h, ale w czym to przeszkadza? Gdybym wymieniał teraz kocioł to pewnie kupiłbym ze 20kW, ale ten co mam też grzeje Co do kosztów, to musisz trochę więcej policzyć niż zakup samego bufora. Możesz zobaczyć jak to wyszło u mnie: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21388-m%C3%B3j-bufor-wykonanie-i-koszty/ Gdybym jeszcze raz mógł wybierać między buforem, a kotłem z podajnikiem - wybrałbym bufor. Przy dużych mrozach podajnik jest dobry, jednak okres jesienno wiosenny i cieplejsze dni zimy to już nie jest tak kolorowo. Ciepła potrzeba wtedy mniej, a kocioł pali się ciągle zużywając dużo energii na utrzymanie temperatury wody no i sprawność wtedy jest bardzo mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grisza1984 13.12.2016 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Bufor jest bardzo dobrym rozwiązaniem, w domu komfort cieplny jak przy gazie Jednak jak koledzy piszą 1000L to dla Ciebie na pewno za mało. Co do mocy kotła i wielkości bufora. Gdy robiłem u siebie to każdy instalator z jakim rozmawiałem twierdził, że do kotła jaki posiadam (13.5 kW ) to 800L max., że będzie się bardzo długo nagrzewał itd. Postawiłem na swoim i zrobiłem 1350L i nie żałuję - palę teraz co 2-3 dni. Fakt, że pali się 6 - 7 h, ale w czym to przeszkadza? Gdybym wymieniał teraz kocioł to pewnie kupiłbym ze 20kW, ale ten co mam też grzeje Co do kosztów, to musisz trochę więcej policzyć niż zakup samego bufora. Możesz zobaczyć jak to wyszło u mnie: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21388-m%C3%B3j-bufor-wykonanie-i-koszty/ Gdybym jeszcze raz mógł wybierać między buforem, a kotłem z podajnikiem - wybrałbym bufor. Przy dużych mrozach podajnik jest dobry, jednak okres jesienno wiosenny i cieplejsze dni zimy to już nie jest tak kolorowo. Ciepła potrzeba wtedy mniej, a kocioł pali się ciągle zużywając dużo energii na utrzymanie temperatury wody no i sprawność wtedy jest bardzo mała. Dziękuję za odpowiedź, coraz bardziej myślę nad zakupem bufora. Muszę na weekendzie z szwagrem porozmawiać i raczej będę skłony do zakupu bufora ciepła niż pieca na ekogroszek. Powoli zbieram informacje które są bardzo cenne dla mnie. Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziekuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.12.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 A może warto szukać beczki z czornej stali ..i zrobić sobie bufor, polecam szukać w domu miejsca takiego nań, aby był wyżej kotła.Dałem małego strzała, bufor jest w kotłowni, a mógł być ciut dalej na parterze i całość działała by grawitacyjnie, ale jak się u Ciebie nie da..To i na pompce też będzie działał bardzo dobrze. Warto poszukać beczki - wspawać kruciaki np 6/4 -zależnie jakie podejście ma kocioł .. jak ma 5/4 to tak.jak ma 2" to 2" cale. Jak Was jest dwech - to tym łatwiej idzie coś zrobić, schemat masz od ręki - zawsze możesz zapytać .. Pomyśl o termostatach przy grzejnikach, do tego z bufora zawór 3D i masz sterowanie niczym na gazie .. palisz nawet w lecie .. i problemu nie ma.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grisza1984 13.12.2016 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 A może warto szukać beczki z czornej stali ..i zrobić sobie bufor, polecam szukać w domu miejsca takiego nań, aby był wyżej kotła. Dałem małego strzała, bufor jest w kotłowni, a mógł być ciut dalej na parterze i całość działała by grawitacyjnie, ale jak się u Ciebie nie da.. To i na pompce też będzie działał bardzo dobrze. Warto poszukać beczki - wspawać kruciaki np 6/4 -zależnie jakie podejście ma kocioł .. jak ma 5/4 to tak. jak ma 2" to 2" cale. Jak Was jest dwech - to tym łatwiej idzie coś zrobić, schemat masz od ręki - zawsze możesz zapytać .. Pomyśl o termostatach przy grzejnikach, do tego z bufora zawór 3D i masz sterowanie niczym na gazie .. palisz nawet w lecie .. i problemu nie ma.. Termostaty mam przy każdym grzejniku w to się zaopatrzyłem już Miejsce na zbiornik też się znadzie bo mam dom kwadrat 9mx9m i w jednym pomieszczeniu jest kotłownia z piecem i hydroforem na bieżącą wodę. Pomieszczenie ma 4m na 3m i wysokość tutaj może być czynnikiem zaporowym tylko 2,25m. Pewnie na zbiornik buforowy trzeba byłoby szukać zbiornika większego w szerz niż na wysokość. Na razie mam upatrzony zbiornik powiedzmy gotowy 1000 L ocieplony za 1650 złotych. Szkoda że wcześniej nie pomyślałem bo miałbym na próbę bufor 600L bo miałem zbiornik z hydrofora starego ale sprzedałem na złom, a teraz myslę byłby jak znalazł. Nawet na początek. Pomyślę jeszcze czy nie dałoby rady jakiś zbiornik gdzieś kupić taniej i przerobić. Wszystko na powoli bo jeszcze okres przedświąteczny i zaraz święta to tak nie ma za dużo czasu by z tym ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 13.12.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Sprawdź jakie zapotrzebowanie na energię ma twój dom http://cieplowlasciwie.pl/start Jak wypełnisz to w wyniku sprawdź czy zgadza się metraż, grubość ścian, izolacja, bo jakoś często dziwne wyniki wychodzą. Wypełnij również wpisując izolacje jaką planujesz dać, będziesz miał pogląd na to na ile może będzie wystarczać ciepło z bufora jaki planujesz wstawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.12.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Sprawdź jakie zapotrzebowanie na energię ma twój dom http://cieplowlasciwie.pl/start Jak wypełnisz to w wyniku sprawdź czy zgadza się metraż, grubość ścian, izolacja, bo jakoś często dziwne wyniki wychodzą. Wypełnij również wpisując izolacje jaką planujesz dać, będziesz miał pogląd na to na ile może będzie wystarczać ciepło z bufora jaki planujesz wstawić. Trzeba byc niepoprawnym optymistą aby uwierzyc ze wyniki z ciepławłasciwego pomogą w doborze bufora i obliczeniu czasu który zapewni ten bufor bez kolejnego zapalenia w kotle, a w szczegolnosci dla domów starszych, termodernizowanych, o skomplikowanym kształcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 13.12.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Trzeba byc niepoprawnym optymistą aby uwierzyc ze wyniki z ciepławłasciwego pomogą w doborze bufora.... Na pewno nie jest to jakieś dokładne obliczenie, ale jakaś wskazówka. Na przykład u mnie dla średniej dobowej przy średniej temp 1.6 *C wychodzi przeciętna moc 2.2 kW, a z rozładowania bufora wychodzi około 1.7 kW. Sam dobierając bufor raczej kierowałem się tym ile dziennie węgla zużywałem na grzanie. Tzn. przy niedużych mrozach przeciętnie paliłem 6 - 7 kg węgla/dobę. Do załadowania bufora potrzebuję około 15 kg węgla no i wystarcza bez problemu na dwa dni. Gdybym kierował się wyliczeniami z ciepławłaściwego pewnie zrobiłbym podobną wielkość i byłbym zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.12.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Na pewno nie jest to jakieś dokładne obliczenie, ale jakaś wskazówka. Na przykład u mnie dla średniej dobowej przy średniej temp 1.6 *C wychodzi przeciętna moc 2.2 kW, a z rozładowania bufora wychodzi około 1.7 kW. Sam dobierając bufor raczej kierowałem się tym ile dziennie węgla zużywałem na grzanie. Tzn. przy niedużych mrozach przeciętnie paliłem 6 - 7 kg węgla/dobę. Do załadowania bufora potrzebuję około 15 kg węgla no i wystarcza bez problemu na dwa dni. Gdybym kierował się wyliczeniami z ciepławłaściwego pewnie zrobiłbym podobną wielkość i byłbym zadowolony Przy metodzie zuzyciowej zbedne są obliczenia ozc lub szacunki typu ciepłowlasciwe, koniecznymi sie stają w przypadku domów termomodernizowanych lub nowych gdzie nie ma danych dotyczących zuzycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grisza1984 15.12.2016 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Sprawdź jakie zapotrzebowanie na energię ma twój dom http://cieplowlasciwie.pl/start Jak wypełnisz to w wyniku sprawdź czy zgadza się metraż, grubość ścian, izolacja, bo jakoś często dziwne wyniki wychodzą. Wypełnij również wpisując izolacje jaką planujesz dać, będziesz miał pogląd na to na ile może będzie wystarczać ciepło z bufora jaki planujesz wstawić. Link do tego wyniku: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1x03 Więc tak myślę że ten bufor ciepła będzie jak znalazł. Ociepli się sciany i strych i będzie na cały dzien raz palone. Dziekuję wszystkim za aktualne odpowiedzi i czekam na dodatkowe nowe komentarze, opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 30.12.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Witam, Nawiązując do tematu na forum odnośnie zastosowania zbiorników buforowych w instalacjach CO z kotłem na paliwo stałe, polecam bufory z rodziny Logalux PW marki Buderus. Cechują się one niewielkimi stratami postojowymi oraz są dostępne w pojemnościach 500, 750 oraz 1000l. Bardziej szczegółowe informacje o produkcie dostępne są na stronie: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/zbiorniki-cwu-co/bufory-co/logalux-pw.html Chętnie odpowiem w razie ewentualnych pytań. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts