Waldon 29.08.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Jaka jest maksymalna dlugosc przewodów poziomych DGP grawitacyjnego ? Chce poprowadzic plaskimi rurami w wylewce (chyba ma takie Darko) . Jle metrów i jaki przekrój zastosowa. Dzieki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 29.08.2004 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Także jestem zainteresowany. Może turbinka nie będzie potrzebna..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu1881 29.08.2004 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Z wzoru wynika że L=H/3 czyli jeśli w pionie idzie 1 m to w poziomie 30 cm , ale jeśli zwiększymy kąt rury do 15 stopni to można w nieskończoność. Jest w Łodzi taka firma która specjalizuje sie w grawitacyjnym . Gdzieś na Pomorskiej .Jak ktoś bedzie chciał to poszukam Podobno są NAJLEPSI ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 30.08.2004 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Z wzoru wynika że L=H/3 czyli jeśli w pionie idzie 1 m to w poziomie 30 cm , ale jeśli zwiększymy kąt rury do 15 stopni to można w nieskończoność. Jest w Łodzi taka firma która specjalizuje sie w grawitacyjnym . Gdzieś na Pomorskiej .Jak ktoś bedzie chciał to poszukam Podobno są NAJLEPSI ) Poszukaj poszukaj, bo własnie przyszedł moment na zainteresowanie kominkiem...czyżby Pomorska 100?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 30.08.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 W poprzednim miałem 3 m w poziomie ( fi 9 cm) i dmuchało jak ta lala Acha, teraz tez połozyłem w wylewce Darco o wys 6 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 30.08.2004 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Cypeknapisz jak izolowales te kanaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 30.08.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Normalnie położyłem je w styropianie, znaczy od góry i od dołu po 1 cm i po bokach już cała grubość pod wylewką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddkdarek 30.08.2004 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Ja u siebie dałem w wylewce ok. 1,3m poziomo przekrój 15x5 izolacja wełną z folią aluminiową gr.3cm.Zobaczę w praktyce jak będzie (bo nad tym podłoga parkiet)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 31.08.2004 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 jaka jest sztywnosc prostoktnych przewodów czy trzeba je dodatkowo czyms obudowac czy mozna na nie + docieplenie zrobi bezposrednio wylewke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 31.08.2004 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Jakie planujecie dawać kratki nawiewowe sufitowe i podłogowe do DGP? Planuję rozprowadzić DGP w stropie drewnianym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 31.08.2004 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Gdzie można kupić prostokątne przewody do rozprowadzania ciepłego powietrza ? Może jakies linki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 31.08.2004 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Witam! Normalnie położyłem je w styropianie, znaczy od góry i od dołu po 1 cm i po bokach już cała grubość pod wylewką Niech nikogo nie korci umieszczać kanałów w ociepleniu w styropianie!!! Temp. powietrza sięga nieraz ponad 100 stopni i nie muszę opisywać co dzieję się ze styropianem w tej tempraturze. Kanały muszą być ocieplone tylko wełną lub innym nie palnym i nie topiącym się materiałem. Powiem więcej z praktyki, że dobrze jest jeszcze w odległości ok. 20 cm. od kanałów do ocieplenia zastosować wełnę, ponieważ betonowa wylewka nagrzewa się od kanałów i może nastąpić wytopienie się styropianu w bliskiej odległości. Prostokątne kanały oferuje Darco http://www.darco.com.pl Bardzo dużo było o tym na forum. Proszę skorzystać z funkcji "szukaj" Z doświadczenia i literatury mogę powiedzieć, że max dł. kanałów prostokątnych w wylewcy w DGP grawitacyjnym wynosi 3 - 4 m aby była odpowiednia efektywność grzania. (Co innego jest przy turbinie.) Ale na efektywność ma jeszcze wpływ: wymiary kanałów, wznios kanałów, wszystkie załamania, zmiany kierunków, rozgałęzienia, rodzaj kratki wylotowej. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 01.09.2004 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Witam! Niech nikogo nie korci umieszczać kanałów w ociepleniu w styropianie!!! jestes tam potrzebny http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=32514 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 01.09.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Poszukaj poszukaj, bo własnie przyszedł moment na zainteresowanie kominkiem...czyżby Pomorska 100?? Pomorska 100 jest to Filar-Mat-Bud, mają Jotula i Tarnawę, są też w Zgierzu ja ich za późno znalazłem żeby rozprowadzić grawitacyjne DGP, ale wszystko mi ładnie wytłumaczyli na podstawie projektu. A kominek kupiłem Dovre bo niestety na Jotula mnie nie stać a Tarnawa mi się nie podoba, chociaż jest podobno bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 01.09.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Witam! Temp. powietrza sięga nieraz ponad 100 stopni i nie muszę opisywać co dzieję się ze styropianem w tej tempraturze. Pozdrawiam! Temperatura nie sięga 100C (do anemostatów nad kominkiem można przyłożyć rekę ) i styropianowi nic sie nie dzieje w tej temperaturze, mozesz spac spokojnie. Nie dodałem, ze styropian jest odizolowany folia aluminiowa od kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 01.09.2004 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Witam! Witam! Temp. powietrza sięga nieraz ponad 100 stopni i nie muszę opisywać co dzieję się ze styropianem w tej tempraturze. Pozdrawiam! Temperatura nie sięga 100C (do anemostatów nad kominkiem można przyłożyć rekę ) i styropianowi nic sie nie dzieje w tej temperaturze, mozesz spac spokojnie. Nie dodałem, ze styropian jest odizolowany folia aluminiowa od kanałów. Sprawdź wypowiedź Waldona z postu http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=32514 Nie wiem czy jesteś już użytkownikiem DGP czy tylko teoretykiem. Jak myślisz jaką temp. ma wkład? 300! ; 500! a może 700 stopni? Dlaczego do ocieplenia wnętrza dystrybutora używa się wełny która wytrzymuje 1000 stopni? A jaką temp będzie miało powietrze które ogrzeje się np. od powierzchi 300 stopni celsjusza? U mnie jak przyłożysz rękę do wylotu z kratki to po chwili możesz ulec poparzeniu. Nie wiem czy to powietrze ma 100 czy 80 stopni ale na pewno topi styropian. Poza tym ja zrobiłem błąd bo w wylewce dałem za blisko styropian od kanału. Nie muszę opisywać jaki po paru paleniach, zwłasza intensywnych, rozchodził się po domu (nie wiem którędy?) zapach topionego styropianu. Jeżeli uważasz, że z twoim styropianem nic się nie stanie to twoja sprawa. Ja jednak ostrzegam wszystkich forumowiczów. Nie ocieplajmy kanałów DGP styropianem. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 01.09.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Nie ocieplajmy kanałów DGP styropianem.[/color]Z tym ocieplaniem styropianem, to może chodzi o ocieplenie kanałów z dolnych kratek tzn powrotu z pomieszczeń do kominka. Mnie powiedziano żeby powroty ocieplic właśnie styropianem, co jest przeciez uzasadnione-temp. pokojowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 01.09.2004 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 WitamW moim przypadku najdłuższy odcinek ma długość ok 6-7m, następne 6m ,2m, 1m, 1m. Czyli 5 pomieszczeń. A kanały są odizolowane wełną i na pewno nie izolowałbym styropianem ( w obawie przed wytopieniem). Sprawdza sie to doskonale, a nagrzewa się to b. mocno ponieważ w miejscu gdzie w posadzce jest kanał jest b. ciepła podłoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 01.09.2004 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 ..sa gotowe przewody elastyczne np.ALUMFLEX specjalnie dostosowane do ciepłego powietrza, izolowane wełna mineralną...WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 02.09.2004 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 dehajakimi przewodami prowadziles jaki prekrój? WITEK P. witek czy sa plaskie takie zeby zamaskowac je w wylewce i jaki maj przekrój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts