Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oświetlenie w ogrodzie - pomocy!

Recommended Posts

Dzień dobry, potrzebuję porady odnośnie oświetlenia w ogrodzie.

1. w jakiej odległości najlepiej montować słupki oświetleniowe o mocy źródła światła 40 W, tak żeby dobrze podświetlić podjazd i ścieżki? Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi ile powinna wynosić odległość pomiędzy słupkami tak żeby była optymalna, nie chciałabym żeby podjazd był zbyt mocno oświetlony ale też żeby nie było tam za ciemno.

2. czy na jednym obwodzie można instalować różne typy opraw (wszystkie pod napięcie 230V) np. słupek ogrodowy z maksymalną mocą źródła LED 6,3W oraz lampę gruntową z maksymalną mocą źródła LED 1W.?

3. Ile maksymalnie opraw powinno znajdować się na jednym obwodzie? Od czego zależy ilość opraw na jednym obwodzie czy to się jakoś przelicza??

Proszę o pomoc, dziękuję i pozdrawiam :)

1. Zrób próbę. Kup oprawki na żarówkę w casto, kabel prądowy i wtyczki. Skręć razem*, włóż żarówki, podepnij pod przedłużacz z miejscu podjazdu. Nikt Ci nie napisze dokładnie jak ma być - zresztą u Ciebie może się nie sprawdzić taka porada, lepiej poeksperymentować samemu jak napisałem. Ja tak dobrałem ilość i moc światła - w ciemno bez osobistych prób na pewno nie decydowałbym o rozstawie źródeł światła.

* robisz na własne ryzyko

2. Możesz łączyć różne moce punktów świetlnych na jednym obwodzie.