Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka 19 cm ilość warstw styropianu

Roomel

Recommended Posts

Witam w projekcie mam 19 cm styropianu na posadzce. Potem 6,5 cm na wylewkę i 1,5 cm na posadzkę. Planuje umieścić w niej rury do ogrzewania podłogowego, grzejników i cwu.

Mam pytanie, jak najlepiej rozdzielić te warstwy styropianu, czy może być np.:

• 1 warstwa - 4 cm, rury CWU
  • 2 warstwa - 4 cm, rury do grzejników
  • 3 warstwa - i tu ile dać? dać 11 cm, czy np zrobić jeszcze 2 warstwy, jedna po 5 cm, druga 6 cm?

Czy naprawdę taka grubość izolacji jest niezbędna? Ciepło ucieka w górę i wydaje mi się, że straty w dół są na tyle małe, że nie ma sensu dokładanie kolejnych centymetrów ponad 12-15cm. Przy takiej grubości, jaką planujesz, czeka Cię drogi styropian, najlepiej XPS z uwagi na uginanie. Warstwy najlepiej dwie i nie więcej. Mniej roboty, efekt sztywniejszy, a odpowiednio ułożone dwie warstwy wystarczająco eliminują mostki. Wszelkie rury należy umieścić jak najwyżej, czyli robisz warstwę 10cm, na niej układasz wszystko (skrzyżowania najwygodniej jest wybruzdować) i na to druga warstwa. Na niej folia i pętle podłogówki. Dla układania styropianu (komfortu, a także i jakości ułożenia) najlepiej, gdyby instalator miał bruzdownicę i wycinał bruzdy na rurki CO/wody.

Czy naprawdę taka grubość izolacji jest niezbędna? Ciepło ucieka w górę i wydaje mi się, że straty w dół są na tyle małe, że nie ma sensu dokładanie kolejnych centymetrów ponad 12-15cm. Przy takiej grubości, jaką planujesz, czeka Cię drogi styropian, najlepiej XPS z uwagi na uginanie. Warstwy najlepiej dwie i nie więcej. Mniej roboty, efekt sztywniejszy, a odpowiednio ułożone dwie warstwy wystarczająco eliminują mostki. Wszelkie rury należy umieścić jak najwyżej, czyli robisz warstwę 10cm, na niej układasz wszystko (skrzyżowania najwygodniej jest wybruzdować) i na to druga warstwa. Na niej folia i pętle podłogówki. Dla układania styropianu (komfortu, a także i jakości ułożenia) najlepiej, gdyby instalator miał bruzdownicę i wycinał bruzdy na rurki CO/wody.

Na podłogę XPS? A nie wystarczy jakiś dobry EPS?

Co za bzdury. Mam 20 cm EPS 100 na gruncie, na tym 7,5-8 cm jastrychu i nic jakoś się nie "ugina". EPS 100 ma wytrzymałość 3000 kg/m2 będziesz miał większe obciążenie w domu? Nie wierzę. XPS to zbędny wydatek tym bardziej, iż lambdę ma podobną do EPS-a. A ile masz izolacji od gruntu w swoim domu?

Te 3000kg/m2 to wartość teoretyczna,zawyżana przez producentów. Do tego punktowo jest dużo dużo mniej. Przy wąskich fragmentach wylewki może to mieć znaczenie. Przy bardzo grubej warstwie ocieplenia powyżej 15cm bałbym sie stosował EPS80.

W mojej kotłowni stoi zasobnik 160 litrów ważący wraz z zawartością 250 kg. Stoi na powierzchni ćwierć metra kwadratowego. W podłodze 20 cm EPS 100. Będziesz miał realnie większe obciążenia w domu na takiej powierzchni. Myślę, że nawet stół bilardowy z ciężkim kamiennym blatem ma mniejsze punktowe obciążenie.Co nie zmienia faktu, że nie ryzykowałbym z EPS 80. Gra nie warta świeczki a i koszty niewiele mniejsze niż EPS 100.

Dzięki za odpowiedzi i zainteresowanie tematem,

Czy naprawdę taka grubość izolacji jest niezbędna? Ciepło ucieka w górę i wydaje mi się, że straty w dół są na tyle małe, że nie ma sensu dokładanie kolejnych centymetrów ponad 12-15cm. Przy takiej grubości, jaką planujesz, czeka Cię drogi styropian, najlepiej XPS z uwagi na uginanie. Warstwy najlepiej dwie i nie więcej. Mniej roboty, efekt sztywniejszy, a odpowiednio ułożone dwie warstwy wystarczająco eliminują mostki. Wszelkie rury należy umieścić jak najwyżej, czyli robisz warstwę 10cm, na niej układasz wszystko (skrzyżowania najwygodniej jest wybruzdować) i na to druga warstwa. Na niej folia i pętle podłogówki.

No niestety już mam drzwi tarasowe i wejściowe więc obniżenie nie wchodzi w rachubę :(

Dla układania styropianu (komfortu, a także i jakości ułożenia) najlepiej, gdyby instalator miał bruzdownicę i wycinał bruzdy na rurki CO/wody.

Tak się składa że sam się postanowiłem za to wziąć, czerpię wiedzę z tego forum i internetu, myślę że dam radę :). Nie mam bruzdownicy, kupiłem taki noż elektryczny ale smrodzi to strasznie..

Jak z poziomem chudziaka? Jeśli jest nie jest idealnie to wolalbym dorzucić 2cm do wylewki. Czym będziesz grzał?

Nie jest idealnie. Będzie podłogówka + grzejniki, grzanie prawdopodobnie na ekogroszek chociaż zastanawiam się nad buforem.

Może faktycznie powiększyć tą wylewkę, tylko wtedy bezwładność będzie większa?

Edytowane przez Roomel