BartekBarnaba 12.12.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Witam,do swojego domu chciałbym zamontować kamery zewnętrzne. Instalacja (zasilanie i kabel RJ45) znajduje się już w podbitce. Czego oczekuje:- jedna kamera powinna być z audio- szeroki kąt - 2 kamery znajdują się w ciemnym miejscu więc powinny nieźle radzić sobie w nocy- rejestrator archiwizujący obraz przed ok 1 tydzień- podgląd online- podgląd w TV Możecie polecić jakiś konkretny sprzęt?Na aliexpress jest tego zatrzęsienie tylko tak naprawdę nie wiem na co powinienem patrzeć decydując się na sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 12.12.2016 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 przyzwoita kamera 85$ w miejscu które podałeś. Posortuj po popularnych w tej cenie i bedziesz miał wskazówkę co kupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekBarnaba 12.12.2016 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Jakieś większe szczegóły? Tzn szukać kamer WiFi, IP etc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 12.12.2016 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 oczywiście IP, w analog nie ma co wchodzić. WIFI - nie, tego sienie stosuje raczej w kamerach do monitoringu wokół domu. IP3MPix lub 4MPix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekBarnaba 13.12.2016 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 (edytowane) ok, a co z rejestratorem? W tej chwili najbliżej mi do kamery https://goo.gl/2NbYmK.Jedyny minus jaki jej widzę to, że nie da sobie rady w nocy, dobrze myślę? Edytowane 13 Grudnia 2016 przez BartekBarnaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.12.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Obserwuje z uwagą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AviCloud 14.12.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 ok, a co z rejestratorem? W tej chwili najbliżej mi do kamery https://goo.gl/2NbYmK. Jedyny minus jaki jej widzę to, że nie da sobie rady w nocy, dobrze myślę? Teoretycznie nagrywa IR ale z tego co widzę to nie ma własnego źródła światła więc może być problem z ilością światła. Widzę, że kolega Adam doradza od razu rozdzielczości. Rozważania tutaj należałoby raczej zacząć od tego na jaki obszar mamy zamiar patrzeć tą kamerą FOV i wówczas zastanowić się nad rozdzielczością jaka jest nam tak naprawdę potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 14.12.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Nie znam tej kamery Dahua. ta jest dobra:https://www.aliexpress.com/item/2015-New-V5-2-5-Hikvision-DS-2CD2032F-I-replace-DS-2CD2032-I-1080P-POE-with/32419864321.htmlJako rejestrator moze byc komputer PC z oprogramowaniem producenta kamery Hikvision komp taki wystarczyhttp://allegro.pl/komputery-stacjonarne-486?string=c2d%20&bmatch=base-relevance-floki-5-ele-1-2-1018&order=qd&a_enum%5B22808%5D%5B10%5D=10&price_to=200 Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vascode 23.12.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 oczywiście IP, w analog nie ma co wchodzić. IP3MPix lub 4MPix a TurboHD/AHD jak zwał tak zwał? jeśli w grę wchodzi kasa często to jest alternatywa dla IP... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 25.12.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 Jeśli potrzebujesz kamerę na WiFi to raczej nie taką z wbudowaną kartą sieciową tylko z zewnętrznym routerem dobrej firmy. Potrzebowałem zainstalować jedną kamerę WiFi i "przetestowałem" kolejno trzy, bo z każdą był problem. Po prostu wygląda na to że jakość tych układów WiFi w kamerach jest bardzo słaba, bo albo się wieszały, albo nie dawały rady łączyć się na 50m. W końcu zainstalowałem kamerę z ethernetem kablowym i podłączyłem ją do routera - od tego czasu spokój. Wadą takiego rozwiązania jest jego cena - mikrotik czy ubiquiti kosztują tyle co kamera. A chińczyki z aliexpressa też przerabiałem - kupiłem trzy różne obrotówki i po dwóch latach nie działa już żadna. Gwarancja oczywiście "chińska", czyli żadna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 25.12.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 Dlatego wlasnie lepiej kupic cos w kraju z gwarancja i z poe i problem z glowy. Zasilanie masz po rjtce nie musisz kombinowac z zasilaczami. Co do rozdzielczosci - w jakim celu Ci ta kamer ? Chcesz sobie podgladac co sie dzieje na posesji czy chcesz widziec ewentualna twarz zlodzieja ? Jak chcesz widxiec twarz zlodzieka to wydasz masze kasy na kamere 3-4mpx i do tego potrzebujesz konkretny rejestrator ktory tez nie jest tani, a nie masz zadnej gwarancji ze zlodziej pokaze Ci twarz. Ja do monitoringu domu/dzialki polecam kamery 2mpx 1080p + zamiast rejestratora serwer typu NAS . Kasa podobna a masz jeszcze centrum multimedialne do wykorzystania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c32bud 26.12.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 Dlatego wlasnie lepiej kupic cos w kraju z gwarancja i z poe i problem z glowy. Zasilanie masz po rjtce nie musisz kombinowac z zasilaczami. Co do rozdzielczosci - w jakim celu Ci ta kamer ? Chcesz sobie podgladac co sie dzieje na posesji czy chcesz widziec ewentualna twarz zlodzieja ? Jak chcesz widxiec twarz zlodzieka to wydasz masze kasy na kamere 3-4mpx i do tego potrzebujesz konkretny rejestrator ktory tez nie jest tani, a nie masz zadnej gwarancji ze zlodziej pokaze Ci twarz. Ja do monitoringu domu/dzialki polecam kamery 2mpx 1080p + zamiast rejestratora serwer typu NAS . Kasa podobna a masz jeszcze centrum multimedialne do wykorzystania. Ja nie znam się to się wypowiem Zestaw kamer IP z PoE + rejestrator najlepiej tej samej firmy bo wtedy dla nie fachowca nawet nie ma problemu z konfiguracja i uruchomieniem i wg mnie najlepszy wsp. cena/jakość obrazu maja kamery 2 mpix ale jak kogo stać to oczywiście więcej = lepiej. Acha podczerwień w kamerach daje radę ale jeżeli jest jakiekolwiek zewnętrzne źródło światła (np latarnia gdzieś przy drodze itp). Nie liczyłbym na to że uda się coś sensownego zarejestrować w całkowitej ciemności na zewnątrz. Inaczej to wygląda w pomieszczeniach. Co do Nasa to pewnie też jest to jakieś rozwiązanie ale nie testowałem. Natomiast jako producenta Nasów polecam jakiś model Synology. Jednak rejestrator to rejestrator podłączone i ma działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 27.12.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Jeśli ktoś używa NASa to rzeczywiście Synology, ze względu na wbudowany Surveilance Station, jest najlepszym wyborem. Bije na głowę każdy chiński rejestrator a dodatkowo dostaje się go za darmo jako dodatek do całej reszty. Tyle że jak ktoś szuka najtańszego rozwiązania i nie potrzebuje NASa, to raczej nie ten budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 27.12.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Zestaw kamer IP z PoE + rejestrator najlepiej tej samej firmy bo wtedy dla nie fachowca nawet nie ma problemu z konfiguracja i uruchomieniem. W chińskich "marka" zwykle kamera jest jednego producenta a rejestrator innego. Tylko logo nanoszą to samo. Wystarczy poszukać i okazuje się, że często ta sama kamera czy rejestrator, oferowane są przez kilku producentów pod jedną marką. Dokładnie tak samo, jak z wieloma innymi chińskimi produktaim: jeden producent OEM i 20 firm które to sprzedają. Niby wszystko działa ze sobą, ale trudno mówić o jakiejś unifikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 27.12.2016 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 A chińczyki z aliexpressa też przerabiałem - kupiłem trzy różne obrotówki i po dwóch latach nie działa już żadna. po 50 dolców czy po 500 $? no bo obrotówki to niestety kosztują. Ja nie wchodzilem w kamery PTZ bo te są naprawdę drogie a byle czego nie ma co kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.01.2017 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Nie znam tej kamery Dahua. ta jest dobra: https://www.aliexpress.com/item/2015-New-V5-2-5-Hikvision-DS-2CD2032F-I-replace-DS-2CD2032-I-1080P-POE-with/32419864321.html Jako rejestrator moze byc komputer PC z oprogramowaniem producenta kamery Hikvision komp taki wystarczy http://allegro.pl/komputery-stacjonarne-486?string=c2d%20&bmatch=base-relevance-floki-5-ele-1-2-1018&order=qd&a_enum%5B22808%5D%5B10%5D=10&price_to=200 Podepnę się, pozwolicie, albowiem gotując się do budowy chcę zmonitorować sobie posesję (docelowo będzie na/w domu więcej kamer z dedykowanym rejestratorem). Zakupiłem ku temu w czerwcu zeszłego roku dwie kamery IP HQVision (PoE, 1080p nawet chyba takie same jak w linku powyżej z oznaczeniem 2040T 2mpix -- ale od lokalnego sprzedawcy za 370zł) i doń otrzymałem oprogramowanie hikvision. Udało się skonfigurować nagrywanie na mały komputer na atomie. Chciałbym jeszcze do tego jednak zrobić sobie timelapse, niestety harmonogram pomimo poprawnego ustawienia, nie rejestruje cyklicznie fotek. Ktoś może podpowiedzieć jak to się realizuje na tym oprogramowaniu, ew. używając innego? Podobnie mam problem ze streamingiem -- też nie mogę uruchomić (serwer streamu działa i notuje połączenia, ale nie wiem jak to wyświetlić na stronie internetowej). Ktoś coś podpowie? Nadmienię jeszcze odnośnie kamer, że jakość mają całkiem niezłą. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 02.01.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 - 2 kamery znajdują się w ciemnym miejscu więc powinny nieźle radzić sobie w nocy . Witam Oglądałem w tamtym roku nagrania nocne, przy braku zewnętrznego oświetlenia, z kamery analogowej(a konkretnie to HDCVI) 2 Mpx. Najlepsza jakość obrazu, tzn cokolwiek widać, jest w osi kamery tak do ok.10m? Co do szczegółów, to powiem tak: można rozróżnić czy na nagraniu jest mężczyzna czy kobieta , czy ma zarost czy nie Oczywiście im bliżej kamery tym lepiej. Żeby kamera widziała jako tako w nocy, to nie ma bata, musi być chociaż minimalne oświetlenie terenu monitorowanego, niezależnie od rodzaju kamery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 02.01.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Podepnę się, pozwolicie, albowiem gotując się do budowy chcę zmonitorować sobie posesję (docelowo będzie na/w domu więcej kamer z dedykowanym rejestratorem). Zakupiłem ku temu w czerwcu zeszłego roku dwie kamery IP HQVision (PoE, 1080p nawet chyba takie same jak w linku powyżej z oznaczeniem 2040T 2mpix -- ale od lokalnego sprzedawcy za 370zł) i doń otrzymałem oprogramowanie hikvision. Udało się skonfigurować nagrywanie na mały komputer na atomie. Chciałbym jeszcze do tego jednak zrobić sobie timelapse, niestety harmonogram pomimo poprawnego ustawienia, nie rejestruje cyklicznie fotek. Ktoś może podpowiedzieć jak to się realizuje na tym oprogramowaniu, ew. używając innego? Podobnie mam problem ze streamingiem -- też nie mogę uruchomić (serwer streamu działa i notuje połączenia, ale nie wiem jak to wyświetlić na stronie internetowej). Ktoś coś podpowie? Nadmienię jeszcze odnośnie kamer, że jakość mają całkiem niezłą. Kamery maja ONVIF ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.01.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Kamery maja ONVIF ? Nie wiem. Jak to można sprawdzić? Sugerujesz tym samym, że ustawienia zrzutu do JPG w kamerach nie są kompatybilne z dostarczonym oprogramowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 02.01.2017 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Nie po prostu jak maja onvif to pokombinowalbym z jakims lepszym softem od markowej kamery Nie jestem az takim specjalista zeby Ci doradzic jaki soft ale poszukalbym w google cos na onvif z timelapsem. Kiedys myslalem zeby timelapsa zamontowac u siebie ale dedykowanego - nie sadzilem ze da sie to zrobic kamera do monitoringu. Aha - sprawdzilem w tym linku co podales - teoretycznie chinczyk napisal ze onvif jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts