Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panel + płytka

jak_kolwiek

Recommended Posts

Drodzy forumowicze,

Mam problem z połączeniem podłogi gdzie na jednej części jest gres a na drugiej będzie panel. Gres jest położony (i przyklejony) tak, że całkowita grubość podłogi wynosi 1 cm. Gres w miejscu połączenia salonu będzie się łączył z panelami - i tutaj zaczyna się problem. Kupiliśmy panele o grubości 12 mm, do tego dojdzie podkład - czyli jeszcze jakieś 2 mm. Wychodzi z tego, że różnica poziomów pomiędzy panelem a płytką gresową będzie wynosić min 4 mm. Nie pozostaje mi nic innego niż użycie profilów maskujących. Pytanie brzmi - czy różnica 4 mm będzie bardzo odczuwalna w normalnym funkcjonowaniu? Jakie różnice poziomów są uznawane za nieznaczące a jakie już za odczuwalne - pytam w razie użycia grubszego podkładu.

Wiem, że temat był wałkowany wielokrotnie. Używałem funkcji szukaj - nie pomogło.

pzdr

c.

Jeśli wylewka pod panele jest równa, to możesz dać cieńszy podkład, ale to max 1mm zgubisz. Dużo zależy od długości połączenia oraz użytego profila łączeniowego. Jeśli łączenie po prostej - to łatwiejsza sprawa, łukowe to już gorzej.

Jeśli masz podłogówkę, to raczej takie z klejem, np:

http://allegro.pl/listwa-aluminowa-progowa-180-cm-do-paneli-a03-klej-i6632107158.html

jeśli bez podłogówki to na kołki, np:

http://allegro.pl/listwa-aluminowa-laczeniowa-180-cm-panele-a64-i6618713458.html

Połączenie profilem zawsze będzie odczuwalne jak na nim staniesz (nawet bez różnicy poziomów), ale to chyba najprostsze rozwiązanie - 3-4 mm to jeszcze nie tragedia - schodów nie musisz robić :) .

Czemu do podłogówki klej? Profil montujesz do podłogi - jeśli masz pewność, że wiercąc w wylewce otwory pod kołki nie trafisz w rurkę/kabel, to możesz wiercić :).

Zrób test - połóż jeden panel na podkładzie (jeśli możesz oddać otwartą paczkę), dosuń do płytek i zobaczysz jakie są poziomy - jest jeszcze kwestia ugięcia/elastyczności podkładu, np 2mm ma leżąc luzem, a pod panelami trochę się "ściśnie", chociaż te do podłogówki z reguły są twardsze.

myślałem, że te wkręty wchodzą max 1 cm - 1,5 cm w wylewkę - do rurek zostaje wtedy kilka cm. Ale w sumie wole kleić niż wiercić :)

Długość kołka zmierz jak kupisz listwę (wydaje mi się, że większość jakich widziałem wchodzi ok 3 - 4cm) - tak jak pisałem, jak jesteś pewny grubości w miejscu pod listwą, to wierć śmiało.

Jak nie - to też wierć - ciepłą fontanną w salonie jeszcze chyba nikt się nie chwalił na forum :)

Edytowane przez przemo1