Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie nieużytkowanego poddasza.

Staszek41

Recommended Posts

Dachówka nie jest szczelnym pokryciem dachu, ja bym nie ryzykowała i kładła membranę. Zresztą była taka sytuacja u mnie na budowie, że chwilę po tym, jak skończyliśmy ją kłaść, lunęło jak z cebra. Hałas był ogromny, bo deszcz uderzał w folię ale w domu suchuteńko, nic nie kapnęło nawet.

Natomiast co do stropu, to warstwy powinny być następujące:

http://cdn12.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/52/a1/9d/52a19d2f0839f8a8_1041468.jpeg

Na legarach można ewentualnie dać łaty i dopiero na nie deski, ale jeśli jest wystarczający dystans między wełną a deskami, to nie trzeba. O ile podłoga będzie z desek, bo może też być coś innego, np. osb.

• 10 months później...
Na strop na nieużytkowym poddaszu zamierzam położyć styropianowe płyty o grubości 20 do 30 cm i wylać beton o grubości ok. 5 cm. Czy tak można? Powierzchnia stropu wynosi ok. 200 metrów kw. Czy nie będzie występować pękanie betonu i czy nie łatwiej i lepiej będzie na styropianie ułożyć deski?

Ja zamierzam położyć 20 cm grafitu podłogowego Austrotherm lub czegoś w ten deseń. Na to płyty OSB pewnie pójdą (przynajmniej w części).

Poddasze zasadniczo nieużytkowe, ale miejsca na "strych" sporo, więc pewnie dodatkowo jakieś pomieszczenie ze ściankami się pojawi dodatkowo ocieplone...

Potwierdziłem z kierownikiem budowy, że przy styropianie żadnej folii na terivę nie kładziemy...

Z wełną to co innego.

IMHO na nieużytkowym poddaszu nie ma sensu lać wylewki - chyba, że w przyszłości spodziewasz się, że stanie się użytkowe ;)