Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna parujące od wewnątrz. Proszę o pomoc

Recommended Posts

Witam jestem nowy także proszę o wyrozumiałość .Kupiłem okna do mieszkania ,metraż mieszkania 35 m 2 a wysokość około 4m .W mieszkaniu nikt nie mieszka ,a na szybie od strony wewnętrznej zauważyłem troszkę pary ,temperat w pomieszcz z 13'- 15'C na dworze - 4 'C zamieszczam zdjęcia .[ATTACH=CONFIG]375775[/ATTACH]

DSCF0176.jpg

DSCF0177.jpg

Edytowane przez raczek83

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tylko że te mieszkanie jest zbudowane z kamienienia i cegły grubość ściany w niektórych miejscach 1,5 m . A ja myślałem że w plastikach nie będzie pary:(.Ale żeby nikt nie mieszkał drzwi jeszcze stare także mi się wydaje że jest przewiew , Czyli nad oknem czy pod będzie wentylacja lepsza ,wlot zimnego powietrza ,z dworu ok.jpg

zaczęło się!!!

Te same pytania co roku.... Jak pięknie....

Wymieniałem teraz okna w starej chałupie. Jak zamawiałem nawiewniki do okien to sprzedawca mało nie umarł z wrażenia że ktos rozumie że okno musi byc nieszczelne.

Przepieknie jak co roku gdy tylko spadnie ponizej zera.

Zamiast szukac przyczyny (podanej za kazdym razem na tacy) wina obarcza sie okna.

Kolejnym bledem jest zalozenie ze wystepuje to tylko w pvc tak jakby drewniane byly nieszczelne.

Nowoczesne okna bez wzgledu na material z ktoregi je wykonane sa szczelne.....i jest to ich wada ;)

Pozniej juz pozostanie tylko dodanie nawiewnikow

Mam nadzieję, że od 01.01.2017, co mądrzejsi producenci i sprzedawcy kategorycznie odmówią sprzedaży okien z zamontowanymi nawiewnikami powietrza zewnętrznego. To powinno stać się dodatkową usługą wykonywaną po zamontowaniu okien na odrębne zlecenie nabywcy.

Spełnienie wymogów NORMY na życzenie i za dodatkową opłatą?

Ależ oczywiście, że tak! Stosowanie Polskich Norm jest uznaniowe to po pierwsze. Po drugie nie istnieje norma z której wynika rzekomy obowiązek stosowania nawiewników powietrza zewnętrznego na oknach. Obowiązkiem jest spełnienie wymagań przepisów rozporządzeń i ustaw. W przypadku kolizji rozsądek nakazuje dostosowanie się do wymagań przepisów powszechnie obowiązujących, a w związku z nowymi regulacjami, mądrzy producenci i sprzedawcy powinni rozważyć poważnie moją podpowiedź.

zaczęło się!!!

Te same pytania co roku.... Jak pięknie....

Wymieniałem teraz okna w starej chałupie. Jak zamawiałem nawiewniki do okien to sprzedawca mało nie umarł z wrażenia że ktos rozumie że okno musi byc nieszczelne.

Za jakiś czas powinni dać znać o sobie zwolennicy rekupetatorów. To Ci dadzą nieszczelne okna, że hej!

....Pozniej juz pozostanie tylko dodanie nawiewnikow

Kolego T12345T - nawiewnik może być także ścienny, mało tego, są już nawiewniki ścienne jak i okienne z rekuperacją :) nie koniecznie okienny

Czy są producenci z założenia produkujący okna z nawiewnikami ? NIe znam. Zawsze jest to na życzenie zamawiającego i za to płatne - nie za bardzo zrozumiałem Twą wypowiedź ;)

Kolizja w przepisach istnieje od kilku lat. Do tej pory była bezpłatna, więc i bezkarna. Od 01.01.2017 może producenta albo sprzedawcę udostępniającego nabywcy okno z nawiewnikiem, a nieświadomego istoty rzeczy kosztować do 100.000 zł. Kolejna wysokopłatna dziura, tym razem w oknach. GUNB już biega i robi akcję okno+. Na Sabrinki i Brajanków musi być! Na drony, musi. I na androny też:-)

Witam jestem nowy także proszę o wyrozumiałość .Kupiłem okna do mieszkania ,metraż mieszkania 35 m 2 a wysokość około 4m .W mieszkaniu nikt nie mieszka ,a na szybie od strony wewnętrznej zauważyłem troszkę pary ,temperat w pomieszcz z 13'- 15'C na dworze - 4 'C zamieszczam zdjęcia .[ATTACH=CONFIG]375775[/ATTACH]

tyćko pary .. :lol2: przecież to norma .. w takich oknach ..jak wilgotność skoczy choć ciut ponad miarę .. a na zewnątrz ..jest ciut zimniej ..

darował bym sobie .. ten problem .. ten ty tak ma. okna dwuszybowe- ramka między szybowa zapewne alu .. i jesteśmy w domu ..

jak tęgie mrozy były - to u teściów się sople pojawiały ..cóż ..ten typ tak ma .. to coś jak rower typu singiel speed tj bez "przerzutek"..

taki już jest i trzeba pokochać .. drugiego razu nie będzie, ale będziesz wiedział co to ciepła ramka .. między szybowa.. takie małe coś ..

co przy 2 szybach robi całe 0,1 W/mK .. razy ile niech by 6,5 m obwodu szyby ..12 wat .. na jednym oknie, 2 okna .. podarował byś ciągle się palącą żarówkę 25 wat .. bo tak Ci ktoś kazał ? może to mizerna strata. Nie mniej wyobraź sobie - że z czystego kaprysu świecisz żarówkę 150 wat na całym domu .. tylko temu że komuś nie chciało się dać innego materiału niż alu, lub głębiej osadzić szybę .. plus jeszcze montaż .. kolejne 2x tyle .. i tak się zbiera w całym domu

oj tam nawiewniki .. da na mikrouchył i też będzie ;) lub wytnie 10cm uszczelki :) jedno dziadostwo - czy się wyharace w ramie, czy w uszczelce .. jedne i drugi sposób godny pożałowania.. bo kupił se ja .. plastyki i muszę haratać perforację pod nawiewnika :(

no coś podobnego ! następny inwestor zakuma .. zrobię sobie wentylację mechaniczną.. wywale kumin, wywalę perforację w oknach ..

Edytowane przez מרכבה

Nie rozumiem tej gmatwaniny prostego problemu. Normy przepisy a gdzie zdrowy rozsądek i komfort.

Skroplona woda na oknach to słabe ogrzewanie i brak wentylacji jak ktoś wcześniej wspomniał.

(Mieszkanie jak zamknięta torba foliowa).

Szczelne okna to nie wada, szczególnie przy wentylacji mechanicznej z reku.

Ktoś buduje szczelny dom a i tak musi go podziurawić jeżeli chce mieć wentylację.

To samo ze szczelnymi oknami. Albo się dziurawi okno albo ściany obok okna albo wcale się nie dziurawi tych rzeczy. Wszystko zależy od rodzaju wentylacji.

Bariera psychologiczna i ubytki w wiedzy tworzy takie problemy ale dobrze że są pomocne osoby na forach.

A ja myślałem że w plastikach nie będzie pary:(

Para jest "na" a nie "w".