nikt ważny 17.12.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 (edytowane) Szanowny kolego. Nic nie stoi na przeszkodzie by zachowując stalowe wzmocnienie wkleić szybę i są producenci którzy to robią ZA DODATKOWĄ OPŁATĄSystemy bez wzmocnień stalowych zakładają od razu wklejanie szyb i jest to ujete od razu w kalkulacji ceny końcowej produktuTylko widzisz.... marketingowo można takie teksty jak przytoczyłeś tworzyćWklejenie szyby nie ma aż takiego wpływu na wartość PSI jak się wydaje. Stosowane jest celem podniesienia statyki okna bo to daje wymierne korzyści a nie z powodu termiki. Szyba staje się wtedy elementem dodatkowo usztywniającym okno. Pozwala zrobić większe gabaryty średnio do 10%. Lekko zapobiega wykrzywianiu się profilli pod wpływem ciepła. Lekko gdyż szkło także jest elastyczne i podatne na odkształceniaA obserwacja klientów uświadamia że każda wydana ekstra złotówka jest dla niech zbędna i często niezrozumiała. Porównując oferty skupiają się na innych rzeczach niż wklejanie szyb i "walka" o 0,001 lub nawet mniej na PSI. Pomijam już kwestie czy wogóle wiedzą co to jestRealnie zysk cieplny nie wart poniesienia kosztu - taka jest prawda a nie marketing. Z uwagi na to, że ciągle są w użyciu aluminiowe ramki dystansowe już lepiej dodatkowe pieniądze przeznaczyć na dopłatę do ramek z tworzywa bądź wybór dostawcy który takowe ma w standardzie wyposażenia okna Edytowane 17 Grudnia 2016 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 27.12.2016 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Kolego. Orzekamy na podstawie wiedzy z zakresu szkoly podstawowej. Fizyki nie zmienisz. Dla okreslonych temperatur i wilgotnosci wnetrza nastepuje wykroplenie pary wodnej na najchlodniejszym elemencie okna. ... Święta racja! Nie wiem nad czym znowu się tak wszyscy rozwodzą. Normalne zjawisko znane od dziesięcioleci. Sposoby są dwa: -zmniejszyć wilgotność powietrza (wietrzenie) -zwiększyć temperaturę powietrza (grzanie) Zastanawianie się nad przewodnictwem uszczelki, czy walka o 0,00001 to gra nie warta świeczki lub raczej złotówek (i to nie małych). Grzejcie i wietrzcie, a będziecie mieć sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.12.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Święta racja! Nie wiem nad czym znowu się tak wszyscy rozwodzą. Normalne zjawisko znane od dziesięcioleci. Sposoby są dwa: -zmniejszyć wilgotność powietrza (wietrzenie) -zwiększyć temperaturę powietrza (grzanie) Grzejcie i wietrzcie, a będziecie mieć sucho. Czy zauważyłeś ze co roku ten sam temat ? Ludzie wagarowali juz w podstawowce czy co ? Czy moze poziom teraźniejszego nauczania nie jest wart funta klakow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.12.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Ano... nie jest wart... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.12.2016 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Ano... nie jest wart... Adam M. I dlatego dopadła go "dobra zmiana" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.12.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 I dlatego dopadła go "dobra zmiana" na jeszcze lepsza zmiane....ciekawe czy wtedy absolwenci beda cokolwiek wiedziec o np.punkcie rosy i od czego zalezy i skad sie bierze Bo jak teraz ta wiedza jest obca ogolowi.... Zartujemy sobie ale dobrze by bylo.by osoby znow tworzacy taki watek najpierw poczytali choćby w sieci o co kaman zamiast sie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.12.2016 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 na jeszcze lepsza zmiane....ciekawe czy wtedy absolwenci beda cokolwiek wiedziec o np.punkcie rosy i od czego zalezy i skad sie bierze Bo jak teraz ta wiedza jest obca ogolowi.... Zartujemy sobie ale dobrze by bylo.by osoby znow tworzacy taki watek najpierw poczytali choćby w sieci o co kaman zamiast sie..... I tu waść mądrze prawisz - do ksiąg, do czytania zatem wszystkich zachęcajmy. Jak doczytać się nie uda, to wtedy piszcie a odpowiedź będzie Wam dana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.12.2016 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Niech Moc bedzie z Toba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 27.12.2016 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 (edytowane) Juz sobie daliscie buzi ? Święta racja! Zastanawianie się nad przewodnictwem uszczelki, czy walka o 0,00001 to gra nie warta świeczki lub raczej złotówek (i to nie małych). Poprosze o badania na to co piszesz. Po drugie komu Wy chcecie wcisnac ten kit że Wam sprzedawcom zalezy na dobru klienta ?! od kiedy pytam ? bo to dla mnie nowosc. DLa kazdego czlowieka ktory choc troche pomysli, co sie stanie gdy ta uszczeleczka bedzie troche niedokladnie przylegala, wyda sie owczywistym fakt ze zimno bedzie dmuchac na pakiet, a skoro tam pustka to wyziebi znaczna czesc i normalne zewoda bedzie sie zbierac. Teorie o szczelnych oknach wsadzcie sobie w 4 litery ! Mam okna najlepsze wg testow i opnii w necie i na pewno nie sa szczelne! Nastepne glupoty o wietrzeniu i grzaniu i szkole podstawowej wciskajcie swoim dzieciom. Nikt tu fizyki nie kwestionuje j***, tylko kwestionuje jakosc produktu jaki sprzedajecie-pojmijcie to w koncu, dla Was specjalnie pogrubilem Wasze rady opieraja sie na tym by w domu wilgotnosc wynosila ile ?30% ? A w sumie dla zdrowia czlowieka i nie tylko, wilgotnosc dobra to ok 60%. Juz pisalem na ten temat ale Wy jak glusi i slepi powtarzacie jak w amoku swoje. Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Odysss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.12.2016 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Inwektywy.... Jelopo Poznaj konstrukcje okna. Zapoznaj sie z izotermami Zobaczysz gdzie pojawia sie najnizsza temperatura. Zadaj sobie trud porownania przebiegu izoterm dla systemy bez wklejania szby z takim gdzie szyba jest wklejana. A co klamcy...pomine milczeniem I tak to sa juz moje ostatnie dni na F M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.12.2016 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Bys mial przy temperaturach zewnetrznych na minusie wilgotnosc 60 % pozostaje ci tylko pod KAZDYM oknem kaloryfer i brak parapetow jakichkolwiek zaslon czy firanek by nie blokowac ruchu powietrza w obrebie oknaNiestety nie ma nic gorszego jak niewiedza zabiera glos i gada glupoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 28.12.2016 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Tzn gdzie ta niewiedza? Podaj przyklad zdania, bo poki co to tylko bezpodstawne oskarzenia z Twojej strony. Mowisz o tych zaklamanych termogramach tego typu: juz o oknie dachowym pisalem na ten sam temat. Na tych obrazkach ktore wciskacie inwestorom nie ma zadnych nieszczelnosci, zadnych mostkow ! Wyglada to tak jakby calosc byla zrobiona sztywno ! nawet za bardzo nie widac czy uwzgledniaja one material (badz jego brak) jaki w danym miejscu sie znajduje oraz jego przenikalnosc cieplna, ale no juz zalozmy ze tak. Niestety zadnych nieszczelnosci, zadnych mostkow. Wszystko normalnie idealne. A oczywiscie w rzeczywistosci nigdy sie tak temperatury nie rozloza. To jest wciskanie kitu poprostu. To ze w poprzednim poscie sie unioslem, bo sami robicie wycieczki personalne i dopisujecie sobie rozne historie. Zaraportujcie i dajcie mi bana, ulzy Wam. Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Odysss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 28.12.2016 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Mowie o przebiegach z dokumentacji technicznej systemu a nie jakims bzdetnym rysunku nie wiadomo skad.I tak zawsze temperatura na styku szyby z profilem bedzie nizsza. Niech bedzie niższa choc o pol stopnia to przy pewnych zaleznosciach temperatry zewnetrznej wilgotnosci i temperatury wewnetrznej jak i oplywu powietrza wewnarz i tak w tym miejscu wyktopli sie para wodna.Zapoznaj sie z przebiegiem punkru rosy w zaleznosci od temperatury powierzchni i wilgotnosci powietrza.Mnie jest obojetne czy to zrozumiesz w koncu czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 28.12.2016 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Nie musisz mi mowic o wykresie Molliera czy Carriera i o tych zaleznosciach. Ja nie o tym caly czas pisze.Czy to zrozumiesz w koncu ? Ja mowie o nieszczelnosciach okien oraz o tym ze wilgotnosc w domu nie moze wynosic 30%. U autora tego watku jest niska temperatura w srodku, mroz na zewnatrz. wiec wykroplilo sie tam gdzie jest najzimniej to dla mnie jest zrozumiale- OK ?Ja caly czas pisze czy tez podpuszczam by ktos dal rozwiazania w ktorych bedzie szczelniej, cieplej tak by sie moze nie wykraplalo ? Bo mam wrazenie ze samo docieplanie scian 20 czy 25cm styro niczego nie zmieni zbytnio dopoki stolarka nie bedzie lepsza? Od moich okien ciagnie zimno. Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Odysss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 28.12.2016 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Sluchaj OdysssMnie zwisa jak sie do mnie i o mnie wyrazasz. Chodzi o pewne podstawy fizyki o ktorych chyba zapominasz i o konstrukcje okien.Wypelnienie przesyrzeni miedzy szyba a profilem realnie nie zlikwiduje zjawiska.Zwiazane ono jest takze z ramka dystansowa ktora nawet ciepla z tworzywa powoduje ze w srefie brzegowej szby tam gdzie jest ramka Ug jest gorszeTeoretyzujac w oknach drewnianych wykraplanie pary wodnej na styku okna z szyba nie ma prawa nastapic. Wszystko glegoko zasilikonowane w pelni szczelne a jednak tez woda die pojawia. Pozniej niz w pvc ale sie pojawia. Pozniej np przy nizszej temperaturze zewnetrznej badz wyzszej wilgotnosci.Masz dwie mozliwosciAlbo obnizyc wilgotnosc wnetrzaAlbo podniesc temperature okna i jego newralgicznnych miejscI tu juz musisz wejsc w temat przeplywu powietrza wewnatrz pomieszczenia i wneki okiennej. Nie jeden z klientow byl zaskoczony gdy zmbiejszyl wystawanie parapetw wewnetrznych na pomieszczenie co powodowali ze naturalny ruch powietrza we wnetrzu pomieszczenia zaczelo owiewac wneke okienna i problem czasem calkowicie znikal bez zminy wilgotnosci wnetrza czy jego temperaturyTo wbrew pozorom bardziej zlozony problem nie ograniczajacy sie tylko do konstrukcji samego okna.Przy grzejnikach kanalowych zbyt dalekie od okna ich umiejscowienie powoduje ze nie spelniaja one swojego zadania Podobnie z oknami dachwymi. Brak przeplywu powietrza we wnecej gdzie jest ono zamontowane powoduje wrecz lanie sie wody po oknie. Dla niedowiarkow....wystarczy ze zrobia eksperyment. Maly wentylatorek skierowany na okno. Nawet z duzej odleglosci i kurde dzieja sie czary - zjawiski znika jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki Tyle w temacie podstawowym - w fizyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 28.12.2016 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 do dokumentacji technicznej to raczej nie mam wgladu, mozesz wrzucic, chetnie popatrza wszscy. Mam okno dachowe wrzucona przez przedstawiciela: pomijajac ze to dachowka, myslisz ze jest uczciwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 28.12.2016 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 I na koniec.Uzyskanie wilgotnosci na poziomie 60% mimo ze jest to wartosc zalecana dla czlowieka bez dokladnego zaprojektowania systemu ogrzewania i wentylacj i...zagospodarowania wnętrza oraz jednoczesnie w 100% pozbawienia sie normalnego zjawiska wykraplania sie pary wodnej na oknie jest wrecz niemozliwe.Dopiero system wentylacji jak i ogrzewania wraz z uwzglednieniem ruchu powietrza we wnetrzy moze to zjawisko zminimalizowac bo w 100% usunac sie go nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 28.12.2016 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Ty dalej swoje, a napisalem ze mi tego nie tlumacz bo ja fizyke znam w jakiejs czesci, a spychasz temat na inny tor caly czas. Czemu sie tak uparles tej fizyki a merytorycznie o oknach i ich budowie ani slowa ?! Teoretyzujac w oknach drewnianych wykraplanie pary wodnej na styku okna z szyba nie ma prawa nastapic. Wszystko glegoko zasilikonowane w pelni szczelne a jednak tez woda die pojawia. Pozniej niz w pvc ale sie pojawia To ze pozniej sie pojawia to tylko efekt tego ze jest to drewno a nie pcv czy silikonowanie ma znaczenie ? i czy za tym idac w domach energooszczednych powinno sie raczej montowac okna drewniane ? Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Odysss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 28.12.2016 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Pisze z komorkimi nie widze opisu temperatur ale widze ze w obrebie szyby temperatura jest o kilka izoterm nizszaCo w tym jest nieuczciwego ?Ukazjje miejsce najslabsze i tam nie ma ... we wsi - wykraplsc sie bedzie para.Poza tym przy rysunku powinna byc podana temperatura zewnetrzna i wewnetrza. Przewaznie izotermy prezentuje sie dla minus5 i plus 20I dalejJesli wewnatrz zamiast +20 masz +13 to automatycznie temperatura w tym newralgicznym miejscu jest nizsza i dla nizszej % wilgotnosci wnetrza znow bedzie lala sie woda.Poza tym nie zapominaj ze w oknach drewnianych czy dachowych z drewna szyby sa jakby wklejane a zamkniete szczelnie powietrze miedzy szyba o kantowka jest materialem izolacyjnym i na obnizenie PSI w tym miejscu odpowiada tylko ramka dystansowa i odleglosc miedzy szybami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 28.12.2016 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Prawidlowo przyciete listwy przyszybowe jak i ulozenie uszczelek na profilu skrzydla uniemozliwia nieszczelnosci na tyku.profi- szybaNie mowimy tu o ewidentnych brylach produkcyjnych w g... takich oknachJakos cena kurde idzie w parze z problemami tu opisywanymi Silikonowanie wyklucza podnoszone przez ciebie nieszczelnosci przy szkleniu.I akurat drewno w tym miejscu realnie nie ma znaczenia. Masz czas. Policz sobie opor cieplny drewna w tym miejscu i zamknietego powietrza w profilu pvc. Grubosci sa wrecz identyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts