Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna parujące od wewnątrz. Proszę o pomoc

Recommended Posts

..

Edit: wlasnie to co Finlandia napisal.

W sumie jak to sie dzieje ze producent cieszacy sie slawa i dobbrymi wynikami testow robi takie bledy ? jakby pierwszy raz okna robil ? czy to efekt "oszczednosci"

Nie. Interpretujesz na niekorzyść:) To stosunkowo nowy rodzaj docisku, do tego inaczej zamykające się okno. Raczej niedpracowanie systemu. Standardowy docisk zewnętrzny wycofano już dawno, bo szpecił (ale był najskuteczniejszy). Potem pojawił się (i jest szeroko używany "zwykły" ale nie zawsze się sprawdzający). To co masz u Ciebie ma opcję regulowania (niby lepsze - ale jak widać też nie zawsze daje radę). Tak jak pisałem - teraz jest używane pełne okucie (z zablokowaną funkcją uchyłu - bo to skrzydlo nie może się uchylać) - ale to opcja najdroższa i tylko nieliczne, najbardziej dmuchające na zimno firmy to stosują).

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ma ale musisz w koncu zrozumiec ze szczelnosc okien to infiltracja powietrza i nie ma zadnego związku z Uw okna.

To zupelnie dwa rozne parametry okno.

O ile Uw mozna uwzglednic w OZC o tyle infiltracji juz nie za bardzo bo nie jest znana jego wartość

Jasno i klarownie.

choc to juz w sumie zrozumialem, po lekturze ktora zapodal Jan Kalita.

Dopytywalem Ciebie o to jeszcze, bo wczesniej zapytalem o mostki i mowiles ze powinien Uw uwzgledniac je, tylko tam chodzilo o styk szyby z profilem. Nie wazne juz.

Kazdy dobry program wyliczajacu Uw okna uwzglednia liniowe mostki nna styku okna z szyba - nazywa sie je PSI :)

Np firmowy program Schuco oproz takich wyliczen zmienic rodzaj ramki miedzyszybowej by wykazac roznice w Uw calosci jesli ktos chce ja poznac.

Co do dociskow.

Docisk staly jest wielokrotnie tanszy od pelnych okuc z blokada uchlu - tylko po chlore w oknach ten kawalek blaszki skoro na slupku stalym mozna miec oba skrzydła RU ?

I widzisz

Znow wracamy do punktu jakby wujscia - kasy

Ludzie nie maja zielonego pojecia o oknach i porownujac oferty nie dostrzega takich niuansow.

Glupia rzecz - w standardze kazde okno R okuwane jako RU czy tez duperrl zwiazany z wklejaniem szyby w drzwiach balkoowth w standardzie

Tak ma np. AWILUX robiący okna w Schuco.

Ale taki rozszerzony standard kosztuje

A firmy chca sprzedawac a nie na sile uszczesliwiac klientów cena i to najlepiej jak najnizsza

Ja infiltracje wrzucilem w mostki lacznie, stad cale zamiesznie z mojej strony. Ale ogolnie uwazam ze nie na darmo cala dyskusja, bo izotermy poruszone, wneki, wyniki OZC.

Za okna nie zaplacilem malo.

Awilux na oknotescie dopiero 16 miejsce, to ja kupilem top 1 i mam takie kwiatki, to z pozycji 16tej nawet nie wyobrazam sobie jakie by byly :p

Oczywiscie zartuje.