Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak doizolować stary strop drewniany (polepa).

mickifor

Recommended Posts

Cześć wszystkim !

Ostatnio udało mi się z małżonką sfinalizować zakup mieszkania w pięknej poniemieckiej kamienicy z 1936 roku :)

Mieszkanie jest na ostatniej kondygnacji. Na chwilę obecną w mieszkaniu są ohydne panele, pod którymi, po zerwaniu, okazało się ,że znajdują się śliczne deski podłogowe (zdjęcie w załączniku :) ).

Ale do sedna sprawy. Pod nami stoi puste mieszkanie. Właściciel mieszka w USA, przylatuje do Polski 2 razy w roku, podpisuje uchwały wspólnoty i ucieka. Nie chce go wynajmować.

O ile jest to całkiem fajne pod względem braku uciążliwości, to problem pojawia się zimą, bo całe ciepło ucieka w dół i podłoga jest zimna jak diabły.

Strop, oczywiście jest stary drewniany z izolacją w postaci polepy.

Planuję ściągnąć deski podłogowe, wybrać polepę z pomiędzy dwóch belek i zobaczyć w jakim stanie są deski pod spodem czy ewentualnie nie trzeba ich wymienić.

NIE CHCĘ POZBYWAĆ SIĘ POLEPY !!!

Gadałem z ojcem, który jest budowlańcem starej daty i powiedział mi ,że nic lepiej akustycznie nie zaizoluje sufity (oraz wilgotnościowo) niż polepa.

Z racji, że w mieszkaniu jest grzanie elektryczne i będziemy robili grzanie wodne, zasilane gazem oraz ciągnęli nową elektrykę, chcemy to zrobić pod podłogą.

Więc moje pytanie jest następujące :

Czy takie rozwiązanie ma sens ? :

- Wybrać warstwę polepy (nie całą)

- Położyć folię paroprzepuszczalną

- Warstwę wełny mineralnej

- Na to rury instalacyjne

- Zasypać polepą na ile zostanie miejsca

Czy takie rozwiązanie ma sens ?

Jeden znajomy mówił, że w takim stropie i tak jest ok. 10 cm wolnej przestrzeni nad polepą więc sugeruje na tą polepę położyć folię paroprzepuszczalną, izolację, rury instalacyjne i płytę OSB do której zamocuje się podłogę.

Jak inaczej można to rozwiązać ? Chodzi mi o zachowanie właściwości polepy i doizolowanie podłogi termicznie.

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie :)

20161210_154041.jpg

Dzięki za opdowiedź - teraz rozstrygam dwa warianty :

Pierwszy : wyciągam całą polepę - sprawdzam w jakim stanie są deski podłogi ślepego pułapu. Jak są ok, to chcę to wyłożyć folią paroprzepuszczalną, na to ułożyć 5cm SUPERROCK'a, zasypać polepą - ułożyć instalacje i deskowanie.

Druga opcja :

Tak jak Tomek W napisał : Ściągnąć i wyrównać warstwę polepy, żeby zrobić miejsce na wełnę 5cm - na wełnę ułożyć instalację i deskowanie.

Które Waszym zdaniem lepiej zda egzamin ?

Pozdrawiam,

Tomek