mickifor 13.12.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Cześć wszystkim ! Ostatnio udało mi się z małżonką sfinalizować zakup mieszkania w pięknej poniemieckiej kamienicy z 1936 roku Mieszkanie jest na ostatniej kondygnacji. Na chwilę obecną w mieszkaniu są ohydne panele, pod którymi, po zerwaniu, okazało się ,że znajdują się śliczne deski podłogowe (zdjęcie w załączniku ). Ale do sedna sprawy. Pod nami stoi puste mieszkanie. Właściciel mieszka w USA, przylatuje do Polski 2 razy w roku, podpisuje uchwały wspólnoty i ucieka. Nie chce go wynajmować. O ile jest to całkiem fajne pod względem braku uciążliwości, to problem pojawia się zimą, bo całe ciepło ucieka w dół i podłoga jest zimna jak diabły. Strop, oczywiście jest stary drewniany z izolacją w postaci polepy. Planuję ściągnąć deski podłogowe, wybrać polepę z pomiędzy dwóch belek i zobaczyć w jakim stanie są deski pod spodem czy ewentualnie nie trzeba ich wymienić. NIE CHCĘ POZBYWAĆ SIĘ POLEPY !!! Gadałem z ojcem, który jest budowlańcem starej daty i powiedział mi ,że nic lepiej akustycznie nie zaizoluje sufity (oraz wilgotnościowo) niż polepa. Z racji, że w mieszkaniu jest grzanie elektryczne i będziemy robili grzanie wodne, zasilane gazem oraz ciągnęli nową elektrykę, chcemy to zrobić pod podłogą. Więc moje pytanie jest następujące : Czy takie rozwiązanie ma sens ? : - Wybrać warstwę polepy (nie całą) - Położyć folię paroprzepuszczalną - Warstwę wełny mineralnej - Na to rury instalacyjne - Zasypać polepą na ile zostanie miejsca Czy takie rozwiązanie ma sens ? Jeden znajomy mówił, że w takim stropie i tak jest ok. 10 cm wolnej przestrzeni nad polepą więc sugeruje na tą polepę położyć folię paroprzepuszczalną, izolację, rury instalacyjne i płytę OSB do której zamocuje się podłogę. Jak inaczej można to rozwiązać ? Chodzi mi o zachowanie właściwości polepy i doizolowanie podłogi termicznie. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 14.12.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Po co układać folię paroprzepuszczalną w takim stropie ? Najlepiej bezpośrednio na polepę ułożyć płyty z wełny mineralnej np. SUPERROCK. Tej wełny również nie zasypywałbym od góry polepą. Lepiej jak jest szczelina powietrzna pod deskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickifor 15.12.2016 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Dzięki za opdowiedź - teraz rozstrygam dwa warianty : Pierwszy : wyciągam całą polepę - sprawdzam w jakim stanie są deski podłogi ślepego pułapu. Jak są ok, to chcę to wyłożyć folią paroprzepuszczalną, na to ułożyć 5cm SUPERROCK'a, zasypać polepą - ułożyć instalacje i deskowanie. Druga opcja :Tak jak Tomek W napisał : Ściągnąć i wyrównać warstwę polepy, żeby zrobić miejsce na wełnę 5cm - na wełnę ułożyć instalację i deskowanie. Które Waszym zdaniem lepiej zda egzamin ? Pozdrawiam,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 16.12.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Na polepie ułożyć instalacje, zasypać perlitem Na to pokład, deski i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts