przybylskimarek 14.12.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Na początku witam wszystkich budujących jak i remontujących mieszkania i domy. Na forum jestem nowy i nie wiem czy post zamieściłem w dobrym miejscu. Kupiłem stary dom poniemiecki, dach dwuspadowy. Dół jakieś 110 mertów. Rodzina poprzednich właścicieli (starszych ludzi) miała wziąć ten dom jak to się mówi za grosze. Jednak coś tam im się odwidziało. Zaczęli jednak coś tam dłubać, i zrobili bardzo dużą głupotę, a mianowicie, wyburzyli ścianę nośną która dzieliła pokój i kuchnię dziadków. Ściana nośna podtrzymywała w połowie belki stropowe o długości około 8 m. Rozmiary pomieszczenia po zburzeniu ściany nośnej to około 8 na 5,70 metra. Po wejściu na strych widać że belki się zapadają może jeszcze nieznacznie ale na środku już widać opad w dół. Rozmiar belek 24x24 długość około 8 metrów. Teraz pytanie, chodzi o to że w połowie pokoju chciałbym zrobić podciąg z belki drewnianej. Czy ktoś może podpowiedzieć mi jaką grubość belki zastosować? Z jednej strony będzie oparta na ścianie szczytowej zewnętrznej z drugiej strony na ścianie nośnej. Długośc tej belki podpierającej to około 6 metrów. W załączniku zamieściłem rysunek, na czerwono zaznaczone te belki które idą wzdłuż sufitu. Mam nadzieję że opisałem to w miarę czytelnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts