Maciek89 14.12.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Witam wszystkich ma pytanie odnosnie projektow tak sie sklada ze obydwa jakie otrzymalem przed budowa w jej trakcie zostaly zniszczone jeden kopletnie zalało ekipie na budowie, drugi praktycznie w rekach sie rozlatuje poniewaz ekipa budowlana z niego korzystala codziennie , Dodam ze zniszczone zostały tylko rysunki i rzuty WSZYSTKIE POZWOLENIA MAPKI POSIADAM czy moge gdzies dostac jeszcze kopie jak tak to gdzie ? I czy jest to powazny problem np przy odbiorze budynku ? Jestem na etapie tynki/ wylewki wiec mi juz projekt wlasciwie nie bedzie potrzebny wszystkie inst porobione chodzi bardziej mi o sprawy urzedowe Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Maciek89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 14.12.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Witam wszystkich ma pytanie odnosnie projektow tak sie sklada ze obydwa jakie otrzymalem przed budowa w jej trakcie zostaly zniszczone jeden kopletnie zalało ekipie na budowie, drugi praktycznie w rekach sie rozlatuje poniewaz ekipa budowlana z niego korzystala codziennie , Dodam ze zniszczone zostały tylko rysunki i rzuty WSZYSTKIE POZWOLENIA MAPKI POSIADAM czy moge gdzies dostac jeszcze kopie jak tak to gdzie ? I czy jest to powazny problem np przy odbiorze budynku ? Jestem na etapie tynki/ wylewki wiec mi juz projekt wlasciwie nie bedzie potrzebny wszystkie inst porobione chodzi bardziej mi o sprawy urzedowe Do odbioru projekt Ci nie potrzebny (jestem po odbiorze). Teraz odbiór jest na zgłoszenie, jeśli nikt nie przyjedzie na budowę to po 14 dniach jest prawomocny. W starostwie leży przecież kolejna kopia a i architekt robiący adaptację ma w swoim archiwum kolejną. Bynajmniej tak było w moim przypadku. Dostałeś 4 egzemplarze, prawda? Mój architekt na dzień dobry skserował mi projekt właśnie dla murarzy i innych ekip, bardzo mi to pomogło bo nie było szkoda go sponiewierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 14.12.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Poproś projektanta o zrobienie dwóch dodatkowych, podpisanych egzemplarzy (może za to żądać pieniędzy) i z nimi zwróć się do starostwa o ostemplowanie w związku ze zniszczeniem pierwotnie ostemplowanych egzemplarzy (pokaż im to, co zostało z dokumentu). Jeden ostemplowany egz. będzie musiał oddać do PINB przy zgłoszeniu zakończenia budowy, a drugi lepiej mieć dla siebie. Dawanie wykonawcom oryginałów projektu to co najmniej duża nieostrożność, ale to już teraz sam wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 14.12.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Poproś projektanta o zrobienie dwóch dodatkowych, podpisanych egzemplarzy (może za to żądać pieniędzy) i z nimi zwróć się do starostwa o ostemplowanie w związku ze zniszczeniem pierwotnie ostemplowanych egzemplarzy (pokaż im to, co zostało z dokumentu). Jeden ostemplowany egz. będzie musiał oddać do PINB przy zgłoszeniu zakończenia budowy, a drugi lepiej mieć dla siebie. Dawanie wykonawcom oryginałów projektu to co najmniej duża nieostrożność, ale to już teraz sam wiesz. Żadnego egzemplarza nie oddaje się do PINB. Z tego co pisze zadający pytanie, architekt robiący adaptację nie zostawił sobie żadnej kopii i to błąd. Ja do swojego architekta zawsze mogę zapukać i otrzymać kompletny ostemplowany projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 14.12.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Żadnego egzemplarza nie oddaje się do PINB. Z tego co pisze zadający pytanie, architekt robiący adaptację nie zostawił sobie żadnej kopii i to błąd. Ja do swojego architekta zawsze mogę zapukać i otrzymać kompletny ostemplowany projekt. U mnie się oddaje a potem zwracają, odbiór w sierpniu robiony a projekt trzeba mieć z pieczęciami starostwa a nie wersję projektanta tylko zatwierdzona do pozwolenia. Można poprosić o wydanie uwierzytelnionej kopi projektu w Starostwie. Sprawdz na stronie swojego PINB jakie dokumenty potrzebujesz do odbioru. Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Bejaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 14.12.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 U mnie się oddaje a potem zwracają, odbiór w sierpniu robiony a projekt trzeba miedź z pieczęciami starostwa a nie wersję projektanta tylko zatwierdzona do pozwolenia. Można poprosić o wydanie uwierzytelnionej kopi projektu w Starostwie. Sprawdz na stronie swojego PINB jakie dokumenty potrzebujesz do odbioru. Czyli co region albo starostwo to inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 15.12.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Moi wykonawcy nigdy nie mieli oryginału w ręce od razu po zakupie projektu zrobiłem ksero w dwóch kopiach i dostali jeden na budowę a drugi w razie zniszczenia pierwszego. Co do oryginałów to starostwo dwa zatrzymało prawdopodobnie jeden trafił do PINB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka2 17.12.2016 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Mi niestety też nie pozostał żaden oryginał Zachowała się jedynie kopia u drugiego kierownika budowy (pierwszy zwiała z zaliczką i oryginalnym projektem), a resztę pogubili wykonawcy. Do odbioru złoże tą kopię, bo nie mam już innego wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 18.12.2016 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 ja jeden dałem wykonawcy (który trzeba przyznać dbał o niego) ale gdyby mieli problem i chcieli kolejny to nie oddałbym ostatniego tylko skserował i dał im te skserowane:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts