Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie schodów - na jakiej wysokości od stopnia

Recommended Posts

witam!

przeglądałem kilka wątków dotyczących oświetlenia schodów, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

sytuacja wygląda tak, że elektryk 'na oko' wstawił puszki pod oczka na schodach. tynkarze to 'na oko' wyrównali do jednej linii i było ok, dopóki nie przyszedł stolarz montować schody. okazało się, że puszki są na styk listew, a dwie nawet pod nimi. i teraz muszę przesunąć te puszki. niby żaden problem, bo zapas kabla jest, wystarczy otwornica i po problemie. same schody będą jeszcze malowane, więc też nie martwię się o ich uszkodzenie.

ale mam pytanie na jakiej wysokości od stopnia zrobić nowe puszki czy robić je bezpośrednio nad stopniem czy na rancie żeby każde oczko oświetlało dwa stopnie? czy środek puszki 15 od stopnia wystarczy? będę wdzięczny za wszelkie rady.

dzięki za szybką odpowiedź.

kable mam wypuszczone co drugi stopień i właśnie myślę czy dać centralnie nad co drugim trepem czy może na rancie - wtedy światło będzie padało również na stopień niżej, który nie ma własnego oczka.

jak wysoko od trepa wyszły oczka? możesz dać jakieś zdjęcie?

Jakoś faktycznie podła,ja bynajmniej nic nie widzę:no:

Pozwolę sobie wrzucić parę swoich realizacji

SDC11828.jpgimage008.jpgimage008.jpgIMG_4209.jpgIMG_20161027_001441.jpg

............ przyszedł stolarz montować schody. okazało się, że puszki są na styk listew, a dwie nawet pod nimi. i teraz muszę przesunąć te puszki. niby żaden problem, bo zapas kabla jest, wystarczy otwornica i po problemie. same schody będą jeszcze malowane, więc też nie martwię się o ich uszkodzenie.

Stolarz nie zaproponował rozwiązania?

Edytowane przez LasekD

Jakoś faktycznie podła,ja bynajmniej nic nie widzę:no:

Pozwolę sobie wrzucić parę swoich realizacji

[ATTACH=CONFIG]375859[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]375860[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]375861[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]375863[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]375864[/ATTACH]

Stolarz nie zaproponował rozwiązania?

Super zdjęcia, mój telefon nie podołał :) Teraz kolega ma wszystko jak na dłoni

A po cholerę oświetlać co drugi schodek z osobna?

A nie lepiej tak?

[ATTACH=CONFIG]375865[/ATTACH]

Poręcz, a pod poręczą taśma ledowa?

Nie, ja bym się nie zdecydował, bo po pierwsze oświetloną masz tylko jedną ścianę i akurat przy schodach najsłabiej, po drugie taśmy są zawodne, po trzecie wygląda to gorzej niż podświetlone schody, po czwarte jak na ścianie jest jakaś niedoróbka to będzie ją widać na maksa