Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak Wam wychodza temperatury w domu przy poniżej -10? Jak macie ustawione termostaty?

Usiłuję sobie wyobrazić jakie będą temperatury w domu, teraz w bloku grzejemy na full- centralne, a w pokoju 19-20 stopni przy nowych oknach, ale nieocieplonym do konca bloku. I czuć jak spod parapetu wieje na łączeniach płyt.

Mamy dom z legalettem, jeszcze nie skończony, stąd nie uzytkowany.

Nasz dom to 210m, parter, legalett po całości jako jedyne źródł ciepła, ściana dwuwarstwowa ma być, styropian raczej, cegła eder, zdaje się 49cm.

Piotrze porównuję Legalett z agregatami do Legalettu bez agregatów, a za to z kablami grzewczymi. Pisałem jak to według mnie powinno wygladać cenowo.

Koszty wykonania takiego Legalettu są dużo mniejsze, mniejszy powinien być koszt eksploatacji, ciepło jest lepiej wykorzystane bez pośrednictwa,(odpada nagrzewanie powietrza) większe możliwości sterowania ciepłem, brak szumu.

Można zamówić L. bez ogrzewania, a kable położyć osobno. Chyba, że zrobiliby to w Legalecie.

Pozdrawiam, B.

Ps Zastanawia mnie dlaczego płyta w Legalecie jest wstanie rozgrzać się max. do 24-25 stopni. ( o ile dobrze pamietam takie wartości zostały podane )?

Jak Wam wychodza temperatury w domu przy poniżej -10? Jak macie ustawione termostaty?

Usiłuję sobie wyobrazić jakie będą temperatury w domu, teraz w bloku grzejemy na full- centralne, a w pokoju 19-20 stopni przy nowych oknach, ale nieocieplonym do konca bloku. I czuć jak spod parapetu wieje na łączeniach płyt.

Mamy dom z legalettem, jeszcze nie skończony, stąd nie uzytkowany.

Nasz dom to 210m, parter, legalett po całości jako jedyne źródł ciepła, ściana dwuwarstwowa ma być, styropian raczej, cegła eder, zdaje się 49cm.

u mnie bez odpalania kominka 19-20 zarówno przy -10 jak przy -18 !!! L włącza się na 5h dziennie :) Daj tyle styropianu na ilę Cię stać to jest bardzo opłacalna inwestycja, już to widze po sobie :) Cegłę daj normalną 24cm i na to styro - ja mam 25 i nie żałuję :)

Piotrze porównuję Legalett z agregatami do Legalettu bez agregatów, a za to z kablami grzewczymi. Pisałem jak to według mnie powinno wygladać cenowo.

Koszty wykonania takiego Legalettu są dużo mniejsze, mniejszy powinien być koszt eksploatacji, ciepło jest lepiej wykorzystane bez pośrednictwa,(odpada nagrzewanie powietrza) większe możliwości sterowania ciepłem, brak szumu.

Można zamówić L. bez ogrzewania, a kable położyć osobno. Chyba, że zrobiliby to w Legalecie.

Pozdrawiam, B.

Ps Zastanawia mnie dlaczego płyta w Legalecie jest wstanie rozgrzać się max. do 24-25 stopni. ( o ile dobrze pamietam takie wartości zostały podane )?

z tym szumem to bez przesady, szumi niewiele głosniej niż komp bez obudowy - taki standardowy składak :)

płytę da się rozgrzać do większych temperatur :), natomiast te 24-25 to optymalna temperatura płyty przy temp w domu 20-22 ^C.

u mnie bez odpalania kominka 19-20 zarówno przy -10 jak przy -18 !!! L włącza się na 5h dziennie :) Daj tyle styropianu na ilę Cię stać to jest bardzo opłacalna inwestycja, już to widze po sobie :) Cegłę daj normalną 24cm i na to styro - ja mam 25 i nie żałuję :)

Z ciekawości - kiedy się wprowadzałeś? U mnie przy -10 L włącza się na max 8h (w nocy) ale to i tak nie we wszystkich pomieszczeniach. Niestety przy -18 (poprzednia noc i pewnie dzisiejsza będzie tak samo) 8h w nocy było za mało (L uzupełnił bieżące straty ale podgrzać już nie dał rady).

Normalnie zadana temperatura: 20 - 22 st. C w zależności od pomieszczenia, temp. realna (przy minimalnej w nocy -10 st C): 19,5 - 22 st. C. (przy -18 w nocy i niewiele mniej w dzień temp. wewnątrz spadła do 19 - 20 st. C)

Jedno tylko co muszę dodać - to moja pierwsza zima i w dodatku ciągle jeszcze znajdują się mostki cieplne (na suficie podwieszanym), które w miarę możliwości na bieżąco usuwam (ew. zostawiam sobie "na później" bo za bardzo nie mam pomysłu jak się tam dostać).

Ściana: bloczki z ceramiki (porotherm o ile dobrze pamiętam) i wełna mineralna 12 cm. Na razie bez tynku zewnętrznego.

Sufit: podwieszany płyta KG + 30cm wełny mineralnej (przynajmniej w teorii, bo jak wcześniej nadmieniłem... niestety są miejsca gdzie ekipa dała po prostu "ciała").

to moja też pierwsza zima

no żeby być do końca szczerym, to muszę powiedzieć że po nocy z -19 i zablokowanym grzaniem (czyli nie włączł się częściej niż na 5h na dobę o zaprogramowanych godzinach) temperatura w domu rano spadła z wieczornego 20,5 do 18,5 , ale potem w ciągu dnia wróciło do 19,5 .

Witam

Mam pytanie do użytkowników legalettu z wodnymi wyminnikami ciepła.

Jaką temperaturę wody zasilającej wymiennik najczęściej ustawiacie - 55 st czy wyższą? Legalett zaleca 55 ale w największe mrozy mam ochotę podnieść ją do 60 st.

Dzięki

Witam serdecznie

Majalu napisał:

Bardzo ważne pytanie i na czasie. Od kilku lat wraz z Żoną obserwujemy takie mroźne okresy i czasem jesteśmy zaskakiwani. Zwykle przy większych mrozach, grzaniu w II taryfie pełne 10 godzin, posiłkujemy się kominkiem. Temperatury utrzymują się w granicach 23,5 (salon z kominkiem bez rozprowadzeń), do 18,5-21 st. w sypialniach najdalej odległych od salonu.

Przy każdym ogrzewaniu normalna sprawa jest, że przy większych mrozach więcej grzejemy. Podobnie przy Legalett należałoby grzać także w ciągu dnia w I taryfie. Do tej pory tego nie robiliśmy. Zdarzało się na m natomiast nie grzać kominkiem i wtedy zauważyliśmy, że temperatura nie tylko nie spadła, ale nawet się podniosła. Na przykład ostatnie cztery mroźne dni, z braku czasu, nie grzejemy kominkiem, a temp. we wszystkich pokojach nie spadła poniżej 19 st., a w niektórych (tych najdalej od kominka) wzrosła bardziej niż przy kominku.

Ot, ciekawostka.

Bartosz32 napisał m.in.:

Nie wiem czy to napisałeś do mnie, bo Piotrów jest tu więcej, ale krótko odpowiem.

Pisałem jak to według mnie powinno wygladać cenowo.

Według Ciebie tak powinno wyglądać - ja mam co do tego wątpliwości. Jednak nie będę się upierał, bo w tym zakresie nie mam doświadczenia.

Jeśli masz konkretne dane, to podziel się z nami jak to funkcjonuje w użyciu. Teoria bywa piękna, a rzeczywistość brutalna. :(

...mniejszy powinien być koszt eksploatacji, ciepło jest lepiej wykorzystane bez pośrednictwa,

To raczej także tylko teoria – jak piszesz powinien być – ale czy będzie?:o

Pamiętaj o zalecie Legalettu - kumulacja ciepła i jego oddawanie - kable grzewcze tak nie działają, a koszt zużycia energii jest znaczący.

Pozdrawiam ciepło i serdecznie.

Szczęśliwego 2009 roku życzę.

Witam wszystkich!

Mam kilka pytań odnośnie Legalettu, który chcę założyć w swoim przyszłym domu.

1)Czy pod styropianem jest jakaś warstwa izolacyjna przeciw wilgoci, np. folia? Nie zauważyłem tego na zdjęciach a boję się że będzie podsiąkać wilgoć przez szczeliny między płytami styropianu.

2)Czy w L. zatopione są już rury kanalizacyjne oaz z ciepłą i zimna wodą?

3)Ile gruntu jest wybierane przed położeniem podsypki? Czy tylko warstwa humusu? Myślę , ze jeśli tak, to można ją wybrać bez pomocy koparki.

4)Kiedy podłącza się kable do termostatów? Rozumiem, że idą one do agregatów, więc kładzie się je po zakończeniu stanu surowego.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Witam wszystkich!

Mam kilka pytań odnośnie Legalettu, który chcę założyć w swoim przyszłym domu.

1)Czy pod styropianem jest jakaś warstwa izolacyjna przeciw wilgoci, np. folia? Nie zauważyłem tego na zdjęciach a boję się że będzie podsiąkać wilgoć przez szczeliny między płytami styropianu.

U mnie nie pamiętam żeby była. Wilgoć raczej ma marne szanse podsiąknąć przez styropian 2x10cm układany na zakładkę w dodatku ułożony na b.łatwo przepuszczalnym gruncie.

2)Czy w L. zatopione są już rury kanalizacyjne oaz z ciepłą i zimna wodą?

Kanalizacyjne - tak (jest w cenie wyprowadzenie kanalizacji poza obrys budynku), od wody - jeśli będziesz tak chciał.

3)Ile gruntu jest wybierane przed położeniem podsypki? Czy tylko warstwa humusu? Myślę , ze jeśli tak, to można ją wybrać bez pomocy koparki.

Wszystko zależy od tego jaki masz grunt. Ja miałem zdejmowany tylko 30-60cm humusu bo pod nim miałem piękny piach. Z tego co mówili wykonawcy to ich osobistym rekordem było wymiana gruntu na głębokość 2,5 metra (torfy)... Taką wiedzę (ile będzie trzeba wymienić) będziesz miał po badaniach geologicznych.

4)Kiedy podłącza się kable do termostatów? Rozumiem, że idą one do agregatów, więc kładzie się je po zakończeniu stanu surowego.

Kable układa się razem z pozostałą instalacją elektryczną - zwykle przed tynkami. Same termostaty podłączane są razem z centralami. U mnie po tym jak już budynek nieco przeschnął.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Proszę. Mam nadzieje, że coś pomoże :)

Dziękuje bardzo za odpowiedzi.

Jakie zabezpieczenie przedlicznikowe jest potrzebne do ogrzania domu 110m2 w taryfie nocnej? Obecnie mam 16A i nie wiem czy to nie za mało?

Jeśli to instalacja trójfazowa to może wystarczyć. Przy jednofazowej trochę za mało.

Dziękuje bardzo za odpowiedzi.

Jakie zabezpieczenie przedlicznikowe jest potrzebne do ogrzania domu 110m2 w taryfie nocnej? Obecnie mam 16A i nie wiem czy to nie za mało?

Ja przyjąłem metodę, którą ktoś podał na tym forum. Zsumowałem moc wszystkich odbiorników prądu, dodałem zapas 10%, wynik podzieliłem przez 2 i wyszła jaką minimalną moc przyłączeniową potrzebuję (a co za tym idzie - jakie zabezpieczenie).

System ogrzewania jak w temacie- Legalett, grzanie w nocy. Prąd na działce mam 3-fazowy na 16A. L. jest chyba tylko na 3 fazy? Projekt domu w trakcie realizacji, parter 110m2 z poddaszem nieużytkowym.

Nie wiem czy jest sens montować wymiennik ciepła w kominku i podłączać do L., na ile to jest sprawne i ile to kosztuje. No i cały czas nurtuje mnie czy legalett nie wciąga wody z gruntu, skoro nie ma choćby folii.