Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

TOMEK131 wiesz już jak TO TU FUNKCJONUJE ....

Mam nadzieję ,że o coś innego chodzi niż ww . systemy ....A jak pojawili się Niemcy to po raz pierwszy zacznę się cieszyć ..... :lol:

MARTINA1 - to może ten swój dom wybuduj w Niemczech ?

Tam wszystko solidnie, za pół darmo i nie stosują żadnego marketingu ...

pozdrawiam,

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A WIESZ W OGÓLE O CZYM TO BYŁO?

Co do Niemców - to na ich JAKOŚĆ jeszcze nikt nie narzekał ...A że mi się MARZY podobne dobre wykonanie - to grzech ?

A nie po to tu pisywałam ,by z samymi przedstawicielami gadać ...zwykli posiadacze mnie interesowali , a nie ,,zawodowcy " ...Ponadtto nie możesz wyrobić sobie pełnej opinii bo cięcie było - dość radykalne ... i teraz tak pokojowo wygląda ... :lol:

Jak teraz obserwuje ceny za stan deweloperski to cena firmy Pref-bud (L+Praefa)2850 brutto za stan deweloperski to jakiś kosmos.Słusznie wyliczyłem ,że chcą 100tys na każdym domu na czysto zarobić.A Ela i Marek z wątku Luszowickiego mnie od kłamców wyzywali i mało do sądu nie podali jak pisałem ,że to kosmiczne ceny,a realna to 2tys za metr.Oj kochani zapłaciliście za nowe autko dla żony prezesa :lol:

Ja chyba sobie zrobię przypis -Precz z marketingiem na forum muratora

A nie po to tu pisywałam ,by z samymi przedstawicielami gadać ...zwykli posiadacze mnie interesowali , a nie ,,zawodowcy "

Piszesz, że interesują Cię zwykli posiadacze - fajnie!

Tylko powiedz mi dlaczego właśnie owi zwykli posiadacze nie chcą tutaj pisać?

Otóż właśnie dlatego, że gdy tylko mają pozytywne opinie o firmie, bądź systemie to od razu zostają posądzeni o jakieś "powiązania" z "L"...

Przykładem może być powyższy post Tomka131. Np Elę i Marka znam już kopę lat (razem studiowaliśmy). Nie mają żadnych powiązań z budowlanką (kompletnie inny kierunek studiów i pracy). Ale po kilku miesiącach ciągłych insynuacji pod ich adresem, odpuścili i stwiedzili, że nie będą tutaj więcej pisać. Wcale im się nie dziwię.

A Ela i Marek z wątku Luszowickiego mnie od kłamców wyzywali i mało do sądu nie podali jak pisałem ,że to kosmiczne ceny,a realna to 2tys za metr.Oj kochani zapłaciliście za nowe autko dla żony prezesa :lol:

Ja chyba sobie zrobię przypis -Precz z marketingiem na forum muratora

Tomku, zostaw w spokoju Elę i Marka. Czy oni Cię zaczepiają? Oni już chcą mieć święty spokój!!!

Oczywiście masz rację, że cena firmy jaką podałeś jest wysoka. Nie chciałbym się powtarzać, bo więcej pisałem w wątku luszowickim, ale

pisałeś, że można metodą tradycyjną zrobić za 2 tyś. I też się zgadzam. Tylko, że wtedy podawałeś przykład swojego znajomego, który buduje domy za około 2 tyś. za metr. Potem napisałeś, że jemu domu do budowy byś nie dał, bo nie robi dokładnie (żeby nie pisac partoli). Wniosek był taki, że wolałbym dać 2850 brutto za metr i mieć robotę wykonaną dobrze.

Dodatkowo im w miarę się śpieszyło, więc o tradycyjnej budowie nie mogło być mowy. I tyle.

Mam do Ciebie wielką prośbę:

Marek z Elą obiecali , że nie będą się tu odzywać i pewnie dotrzymają słowa. Po co ciągle piszesz przytyki o wątku luszowickim. Przecież, jeśli masz wobec nich "teorię spiskową" to ciągle wracając do tematu tylko Im robisz reklamę?

Piszesz, że zapłacili za nowe autko dla żony prazesa - może i tak. Ale to był Ich wybór!

Daj Im w końcu spokój.

Nie chciałbym z Tobą wstrzynać kolejnej awantury. Mam pokojowe zamiary. Przemyśl to na spokojnie. Z góry dzięki.

Pozdrawiam.

DARS

Skąd wiesz ,że inni nie chcą pisać ? Sama miałam rzucić wątek po tych ustawkach . PRAWDĄ jest ,że przedstawiciele to tu zawsze chcą pisać ..Nie możesz pisać w imieniu wszystkich...(tylko swoim)

....GENERALIZOWANIE może i w modzie ,ale niewiele ma wspólnego z logicznym myśleniem ... I CAŁĄ TĄ SYTUACJĄ - przypomnę ,że wątek ładnie ciachnięty...

A odnośnie podejrzeń powiązań z firmą - to bardziej się one sprawdziły niż myślisz ...

DARS

Skąd wiesz ,że inni nie chcą pisać ? Sama miałam rzucić wątek po tych ustawkach . PRAWDĄ jest ,że przedstawiciele to tu zawsze chcą pisać ..Nie możesz pisać w imieniu wszystkich...(tylko swoim)

Acha czyli teraz mnie oskarżasz. Fajnie. Szkoda słów.

....GENERALIZOWANIE może i w modzie ,ale niewiele ma wspólnego z logicznym myśleniem ... I CAŁĄ TĄ SYTUACJĄ - przypomnę ,że wątek ładnie ciachnięty...

A odnośnie podejrzeń powiązań z firmą - to bardziej się one sprawdziły niż myślisz ...

Nie no Ty oczywiście zawsze wiesz najlepiej. Znasz ich.

Z Markiem grasz w piłkę w poniedziałki, często się z nimi widujesz...

Szkoda pisania. Żałuję, że się w ogóle odzywałem.

pisałeś, że można metodą tradycyjną zrobić za 2 tyś. I też się zgadzam. Tylko, że wtedy podawałeś przykład swojego znajomego, który buduje domy za około 2 tyś. za metr. Potem napisałeś, że jemu domu do budowy byś nie dał, bo nie robi dokładnie (żeby nie pisac partoli). Wniosek był taki, że wolałbym dać 2850 brutto za metr i mieć robotę wykonaną dobrze.

Dars, nie napisałem nigdzie ,że wolę dac 850zł na każdym metrze bo będzie wtedy dobrze (skąd w ogóle założenie ,że Pref-bud zrobi tak dobrze??).Chyba że to twój wniosek.Ale ponad 100tys więcej za domek 120-130m to już głupota.

Dziś gdy mocniej zacząłem się interesowac cenami wiem na pewno ,że jest masa firm,na pewno można wybrac dobrą(no chyba że ktoś z paranormalnych przyczyn zakłada że jedyna dobra to Pref-bud)która zrobi nawet poniżej 2tys.I wszyscy o tym wiedzą.Jeśli chodzi o Elę i Marka z wątku Luszowickiego to chodziło tylko o fakt wciskania ciemnoty ,że 2850 to prawie okazja a za 2 tys to się zrobic nie da,a ja jestem kłamca a firmę znajomego wymyśliłem.Tylko i wyłacznie o to.Gdyby jak normalni ludzie napisali - zapłaciliśmy ile zapłaciliśmy wiadomo ,że można dużo taniej ale nam chodziło z różnych względów np o czas a kasa była na drugim planie czy trzecim.Wtedy guzik mi do tego,ich kasa ich wybór mogli nawet 4tys za metr deweloperskiego zapłacic bo np chcieli żeby im zaczęli budowac natychmiast a inne budowy opóznili.Wtedy jak napisałem guzik mi do tego

Dobra. Był to mój prywatny wniosek, że wolałbym dać więcej kaski za dobre wykonanie i w tak krótkim czasie. Może jestem głupi (w końcu skończyłem matmę na polibudzie). Nieważne. To nie jest tematem.

Odnośnie Marka i Eli proponuję zostać z wytłumaczeniem, że z różnych względów zapłacili akceptowalną dla siebie cenę i tyle. Może być np. Twoje powyższe wytłumaczenie.

Generalnie chodzi mi tylko o to, żebyś zostawił ich w spokoju.

Śledzę ten wątek od dawna i jako, że jestem ich dobrym znajomym głupio mi co jakiś czas czytać na ich temat "różne" rzeczy. Po co to komu? Nikomu to nie służy. Mam nadzieję, że mogę Cię o to prosić?

Taki gest na święta? Ok?

Z góry dzięki.

Pozdrawiam.

DARS mistrzostwo świata w wysnuwaniu wniosków ....

W odniesieniu do ww. małżeństwa - w ogóle o nich nie myślę co i jak zrobią -ich sprawa ...,ale nie tęsknię .... :lol:

Ja lubię jak ktoś żałuje - znaczy się świadomość ma ...i w tym konkretnym przypadku bardzo mi miło .... :D

Ja tylko wykazywałem ,że 2850 za metr stanu deweloperskiego TO NIE JEST dobra cena , nawet za super wykonanie,to cena kosmicznie wysoka.I tyle.Natomiast strona przeciwna zarzucała mi kłamstwo i zarzucała wymyślanie firmy która robi to spokojnie za 2 tys i mniej.Robili to tak zaciekle ,że zacząłem się zastananawiać czy to nie marketingowy dziennik dla wykonawcy.I tyle.Ile mogę razy to powtarzać.Ale ok już nic nie mówię.
Dla ciekawskich u mnie wychodzi 26oo stan pod klucz + meble i całe wyposażenie. Z tym, że prawie wszystko robie sam (oprócz legalett-u) a materiały raczej z wyższej półki cenowej. Gdybym dodał robciznę to wyszłoby jakieś 33oo...
Ja tylko wykazywałem ,że 2850 za metr stanu deweloperskiego TO NIE JEST dobra cena , nawet za super wykonanie,to cena kosmicznie wysoka

Kwestia super wykonania jest bardzo względna i każdy patrzy i ocenia innymi kryteriami. Jako wykonawca moge powiedzieć tylko tyle, że super wykonanie jest w cenie. I mnie to 2850 nie przeraża (pod warunkiem, że nie miałbym się do czego przyczepić) bo tak naprawde nie ma jednoznacznej definicji stanu deweloperskiego.

A z innej strony patrząc 100m2 daje 285tyś zł za deweloperski dodajmy do tego 115 tyś. na wykończenie. Mamy już 400 tyś. Czyli za 400 tyś mamy 100m2 domek już wykończony i może częściowo umeblowany.

A teraz gdybając sobie czy to drogo czy tanio... Proszę spróbować kupić 100m2 mieszkanie w nowym bloku może dla utrudnienia dwupoziomowe jak przykładowy domek.... :D

:o Nie wszystko da sie przeliczyc na kasiore....

Pozdrawiam

Zapomniałeś ,że jeszcze działka jest potrzebna, jej ogrodzenie,zagospodarowanie,podlączenie mediów itp.Następne 150tys leciutko.Mamy już 550tys, a z życia wiadomo że 600 nie wyjęte.
Zresztą nie o to chodzi ,skoro w technologii tradycyjnej porównywalny standard robią za 2 tys to po co płacic 2850?Bo trochę szybciej? Technologia nowa , niesprawdzona i nie pewna nie posiadająca żadnej przewagi użytkowej nie może byc aż tyle droższa bo to bezsens kompletny i nabijanie nieświadomych ludzi w butelkę,wyciąganie od nich kasy zwyczajne (często argumentacją-patrz Pan ile kosztuje mieszkanie w bloku.A co mnie to obchodzi ile kosztuje mieszkanie w bloku jeśli ja porównuję koszty wybudowania domu w różnych technologiach)

Co do działki to masz rację ale są też ludzie którzy mają już działkę np. po rodzicach lub za dużo mniejsze pieniądze.

Zresztą nie o to chodzi ,skoro w technologii tradycyjnej porównywalny standard robią za 2 tys to po co płacic 2850?Bo trochę szybciej? Technologia nowa , niesprawdzona i nie pewna nie posiadająca żadnej przewagi użytkowej nie może byc aż tyle droższa bo to bezsens kompletny i nabijanie nieświadomych ludzi w butelkę,wyciąganie od nich kasy zwyczajne

Moje zdanie na ten temat jest takie, że każdy rozpoczynający budowe domu musi się należycie do tego przygotować i porownać rózne technologie i oferty. Jeśli jego wybór jest świadomy i godzi sie na takie a nie inne warunki to jego sprawa. Nie ważne, tak czy inaczej i za jakie pieniadze. Nam nic do tego, jego sprawa.

Co do cen można polemizować. Ty patrzysz z punktu widzenia inwestora a ja z punktu widzenia wykonawcy. Twierdzisz Tomaszu, że pewnie ktoś komuś zafundował nowy samochód :). Być może tak jest a być może tak nie jest.

Dam Ci tylko przykład z mojego podwórka. Przychodzi klient i prosi abym mu zrobił łazienkę powiedzmy 50m2 płytek. Robiąc wycene okazuje sie, że płytki są w duzym formacie 33x100 cena za metr to prawie 300zł. Powiedz mi czy zgodziłbys się ułozyć takie płytki za 50zł m2?.

Ja mówię klientowi, że cena z a metr wyjdzie okolo 100-120zł to prawie mnie wyśmiał, bo ktoś mu zrobi za 45zł. To ja zyczę powodzenia.

Maszyna do cięcia i szlifowania takich płytek pod katem kosztuje prawie 5tyś.

Tarcza diamentowa to jakieś 250zł.

Wywiercenie otworu w takiej płytce to też problem i potrzebne są specjalne koronki diamentowe za 3szt jakies 700-800zł. Przypadkowe uszkodzenie 1 płytki w czasie montażu to 100zł w plecy.

Podobnie moze wyglądać sytuacja w firmach które zajmuja się domami z prefabrykatow. Nie znamy się i nie wiemy ile kosztuje park maszynowy i wszystkie koszty zwiazane z wytwarzaniem i budową domów w tej technologii. Dla jednych to drogo tak jak dla Ciebie i dla mnie. Ale są ludzie którym ta cena odpowiada i wcale nie musi oznaczać "fundowanie samochodu".

Podobnie jest z płyta legalett. Fakt szybko sie buduje i płaci się za to dużo kasy. Ale chcąc zająć się tym profesjonalnie potrzebne są specjalistyczne narzędzia które gwarantują dobre wykonanie. Mozna to zrobić ręcznie i domowym sposobem o czym tu i w innym wątku już było. Ale ile czasu to zajmie i jak będzie wygladała powierzchnia płyty to inna sprawa. Moj wybór był swiadomy i przemyślany. Po przeliczeniu wszystkiego wiem, ze w moim przypadku koszt budowy fundamentów i płyty byłby podobny.

Pozdrawiam

Myślę,że ten przykład zaawansowanym sprzętem też nieadekwatny --

1 to firma wszystko wrzuca w koszta

2 zalEwanie formy KERAMZYTOBETONEM , aż tak skomplikowane nie jest -to nie odlewnictwo

3 inna firma tym samym systemem robi taniej

Żeby określić o ile % trzebaby zamówić wycenę w praefie.

Fakt jest jeden niezaprzeczalny...dom do domu porównywać trzeba nie do mieszkania (gdzie grunt wliczony w cenę i super lokalizacja też ).

Porównywać tak, ale z głową i obiektywnie. Biorąc wszystko pod uwage a nie wybiorczo bo takie porównanie bardziej miesza w glowie niż rozjaśnia.

Z mojego doświadczenia wiem, że 80% a może wiecej budujących systemem gospodarczym i w technologi tradycyjnej zaniża wstepne koszty i mają pod koniec inwestycji problemy z tego powodu. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Może to zbytni optymizm inwestorów, że da się wybudować taniej niż ostatecznie wychodzi.

Nie jest to argument za budowaniem z jedna firmą wykonawczą ale łatwiej jest przewidzieć w takim budowaniu wydatki i wyegzekwować ewentualnie roszczenia wynikające z gwarancji...

Myślę,że ten przykład zaawansowanym sprzętem też nieadekwatny --

1 to firma wszystko wrzuca w koszta

2 zalEwanie formy KERAMZYTOBETONEM , aż tak skomplikowane nie jest -to nie odlewnictwo

3 inna firma tym samym systemem robi taniej

Żeby określić o ile % trzebaby zamówić wycenę w praefie.

MARTINA1 po raz kolejny piszesz o czymś na czym sie nie znasz. Masz tylko małą ogólną wiedzę budowlaną wyczytaną pewnie w muratorze.

1. Koszt firmy to nie zysk ...podstawowe pojecie ekonomiczne...oj słabo z Twoją wiedzą

2. Budowa domu z prefabrykatów to nie tylko zalewanie formy :lol:

3. Nie porównywałem firm tylko ogólnie technologie

Jak chcesz pomóc innym i sobie to lepiej napisz niech każdy dokladnie ustali swoje cele i priorytety w budowaniu.

Później wszystko dokładnie porówna, przemysli i wybierze opcję najlepszą dla siebie a nie dla forumowiczów...

Jesteśmy tu po to aby sobie pomagać i dzielić się doświadczeniami, a Twoje posty narazie niewiele wnoszą oprócz ogólnego zamieszania... :x